Geleceğin Teknolojileri Konuşuldu

Geleceğin Teknolojileri Konuşuldu
03.04.2012
1.162
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Elektronik Mühendisliği; Bilgisayar Topluluğu, İnsan Kaynakları Kariyer Kulübü ve Robot Topluluğu koordinasyonunda gerçekleştirilen “Gençsen Geleceksin” etkinliğinde Nokia ve Microsoft’un yeni teknolojileri tanıtıldı.

2 Nisan’da Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, Microsoft Türkiye Akademik Programlar Yöneticisi Dr. Mustafa Kasap ve Nokia Uygulama Geliştirme Platformları Yöneticisi Görkem Ercan, telefon ve internet dünyasındaki son teknolojik gelişmeler hakkında konuştular.

İlginin yoğun olduğu etkinlikte, katılımcılara Windows 8 işletim sistemi DVD’si hediye edilirken, aynı zamanda “Fikrinle Gel” yarışmasını kazanan yarışmacıya Nokia Lumia 800 (Türkiye’de henüz piyasaya çıkmadı.) verildi.

Microsoft’ta Staj İmkanı

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Microsoft Türkiye Akademik Programlar Yöneticisi Dr. Mustafa Kasap, Microsoft’un öğrencilere yönelik staj ve diğer iş imkânları hakkında bilgi verdi. Öğrencilere; “Staj programları sayesinde başka ülkelerden gelen insanlarla iletişime geçebilir, tecrübe elde edebilir, yeni çıkan teknolojileri ilk deneyenlerden olabilir ve özgeçmişinize iyi bir referans yazabilirsiniz” diyen Kasap, bu programlara katılarak iş dünyasına daha tecrübeli ve kolay adapte olabilirsiniz tavsiyesinde bulundu.

Yeni Teknolojiler Hızla Yayılıyor

Yeni teknolojilerin hızla yayıldığını ve eskiye oranla son tüketiciye çok daha kolay ve çabuk ulaştığına dikkat çeken Kasap, “Uçak 68 yıl, Telefon 50 yıl, Televizyon 22 yıl, Bilgisayar 14 yıl, İnternet 7 yıl ve Facebook 2 yıl sonra geniş bir kullanıcı kitlesine ulaştı” dedi. Kasap, eskiden yeni bir teknolojinin geniş bir hedef kitleye ulaşması yılları alırken, zamanla bu sürenin birkaç yıla gerilediğini ifade etti.

Microsoft ve diğer şirketlerin ciddi yatırım yaptıkları geleceğin teknolojilerini anlatan Kasap, “Geleceğin yeni teknolojileri Windows Live, HTML5, Bulut Bilişim, Kinect ve Windows 8’dir” şeklinde konuştu.

HTML 5

İnternet dünyasında adı sıkça duyulmaya başlanan HTML5, web yazılım dilinde geleneksel standartları aşan imkanlar sunuyor. İnternet projelerinde esnek bir kullanım sağlarken, çok daha hızlı ve görsel açıdan etkileyici imkanlar sunuyor.

HTML5’in en önemli özelliğinin platformlardan bağımsız çalışması olduğunu dile getirten Kasap, “Örneğin, havayolları için uçak kalkış ve inişlerini gösteren bir program yapacaksınız. Bu programı yazdığınızda her farklı platform için bu programın değişik versiyonlarını yazmanız gerekir. Ancak HTML5 bu sorun ortadan kalkıyor ve HTML5 dilinde yazdığınız program sayesinde HTML5’i destekleyen web tarayıcısı aracılığıyla tek yazılımla istediğiniz çözümü geliştirebilirsiniz” şeklinde açıkladı.

Bulut Bilişim

Microsoft’un  büyük yatırımlar yaptığı ve gelecekte geniş bir kullanım alanı bulacak diğer bir teknolojinin ise Bulut Bilişim (Windows Azure) olduğunu belirten Kasap bu teknoloji sayesinde uzaktaki sunucularda veri saklanabileceğini ve dosyaları yerel bilgisayara indirmeden bu sunucularda işlem yapılabileceğini dile getirdi. “Bugün, birçok mail servisi bu hizmeti sunarken, Windows Azure bunu çok daha ileriye götürmekte” diyen Kasap, bu teknolojinin birçok faydası olduğunu söyledi.

Bulut Bilişim sayesinde sunucu kurulum masraflarının ortadan kalktığını ve sınırsız bir işlem olanağı sunulduğunu vurgulayan Kasap “Her üniversitede benzer şekilde sunucular bulunmakta. Ancak bu sunucuların arkasında ciddi bir insan gücü, büyük bir maddi yatırım bulunmaktadır. Ayrıca şuan 60 bin olan öğrenci sayısı büyüdükçe, işlem büyümekte ve bu da yeni yatırımları gerektirmektedir” şeklinde konuştu.

Sunucularda Baraj Bulunmakta

Sunucuların güvenliği konusundaki bir soruya cevap veren Kasap, “Microsoft, Bulut Bileşime milyarlarca yatırım yapıyor. Şöyle düşünün; basında  ‘X firmanın bilgileri sunuculardan çalındı’ şeklinde bir yazı çıktığında, o şirketin borsadaki hisseleri ne durma düşer? Şirket olarak, bu teknolojiye büyük yatırımlar yapıyoruz ve bu yatırımlarımızı riske atacak güvenlik açıklarına izin vermiyoruz” şeklinde cevap verdi.

Bu sunucuların dünyanın farklı bölgelerinde saklandığını ve fiziksel tehlikelere karşı da çok ciddi korunduğunu söyleyen Kasap, ”Sunucu merkezîlerinde baraj dahi bulunmaktadır; sunucuları soğutmak için kullanılmaktadır. Bu sunucularla çalışırken, veri kaybından ve elektrik kesintisi korkusu olmadan işlem yapabilirsiniz” dedi.

Nokia Kağıt Fabrikası İle İş Dünyasına Girdi

Etkinliğin diğer bir konuşmacısı ise, Nokia’dan Uygulama Geliştirme Platformları Yöneticisi Görkem Ercan’dı. Nokia’nın tarihsel gelişimi hakkında bilgi verem Ercan, herkesin Nokia’nın yeni kurulmuş bir şirket olarak algıladığını fakat Nokia’nın geçmişinin 1860 yılına kadar gittiğini belirtti. İş dünyasına kağıt üretimi ile giren Nokia, 1970 yılına kadar elektronik dışında farklı sektörlerde yatırım yaparken, 1970 yılında çıkardığı telsiz telefon ile telekomünikasyon sektörüne giriyor. Bugün, milyonlarca Nokia telefonu kullanıcısı olduğunu söyleyen Ercan, bu başarılarının sürekli devam etmesini altında Nokia’nın sürekli yenilikçi felsefesi olduğunu iddia etti.

Eğilip, Bükülen Telefonlar

Gelecekte çıkarmayı planladıkları yeni nesil telefonları anlatan Ercan, “Yeni teknoloji telefonları eğilip bükülebilen, elastik bir yapısı olacak. Bu telefonlar, şu an prototip aşamasında; elbette, gerçeğe yansıması farklı olabilir ama gelecekte bu tarz telefonların kullanılacağını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Nokia’nın diğer bir özelliğinin önemli oranda patent sahibi olan bir şirket olduğunu ifade eden Ercan, “Arayana özel müzik sesi, MMS veya aranan numara müziği gibi telefonlarda kullandığımız birçok basit özelliğin bir patent sahibi var” derken, telefonlarda kullanılan birçok özelliğin patent sahibinin Nokia olduğunu bilirtti.

Nokia’nın yılda binlerce patent aldığını dile getiren Ercan, bu patentlerin bazılarını kendi laboratuvarlarında geliştirirken, bazılarının da kurduğu internet sitesi aracılığıyla gelen başvurulardan oluştuğunu söyledi. İnternet sitesine gelen patent başvurularını değerlendirip, uygun olanlarını geliştirdiklerini ifade Ercan, patent alındığında ve lisansı çıkarıldığında proje sahibi kişiye de belli oranda sürekli bir ödeme yapıldığını belirtti.

Programın sonunda Windows 8 eğitini verilirken, etkinliğe katılanlara sertifika ve  Windows 8 DVD’leri verildi.

03/03/2012 – AB

 
1.162 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.