“Fikri ve Sınai Haklar” Eğitimi düzenlendi

“Fikri ve Sınai Haklar” Eğitimi düzenlendi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Araştırma Dekanlığı (ARDEK) ve Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Koordinatörlüğü (FSMH) iş birliği ile araştırmacı ve girişimcileri bilinçlendirmek üzere “Fikri ve Sınai Haklar Eğitimi” başlıklı etkinlik düzenlendi.

İki oturumdan oluşan eğitimin ilk oturumu Türk Marka ve Patent, Avrupa Patent Vekili ve Çankaya Patent Marka ve Danışmanlık Ltd. Şti. Genel Müdürü Ayfer Berkkam, ikinci oturumu SAÜ Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Gizem Coşğun Yıldırım tarafından gerçekleştirildi.

Eğitimin başlangıcında fikri sınai mülkiyet hakkı kavramından bahseden Berkkam, “Fikri ve sınai mülkiyet hakkı, insanların fikri çabaları ve emekleri ile ortaya çıkardıkları yaratıcı nitelik taşıyan ürünleri için kendilerine sağlanan haklardır. Hak sahipleri, hakka konu ürünün, kendisinin izni olmaksızın başkalarının kullanımının belirli bir süre engelleme hakkına sahiptir” şeklinde konuştu. Berkkam, Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) kapsamında üniversite ve akademisyenlerin sorumluluklarından ve patent başvurularında dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan bahsetti.

İkinci oturumda bir probleme teknik çözümler geliştirerek ortaya yenilikler oluşturmasının buluş olarak nitelendirildiğini vurgulayan Coşğun Yıldırım, etkinlikte patantlenebilir buluşlar ve patentlenebilirlik şartları ile üniversitemizdeki süreçleri anlattı

Sunumların sonunda SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrah Doğan, “Üniversitemiz Araştırma Üniversitesi olma hedefinde ilerlerken, akademisyenlerimizin yapmış olduğu araştırmalar ve projeler sonucunda elde ettikleri yeni buluşlar bize faydalar sağlayacaktır. Araştırma Üniversitesi olma kriterlerinde bizi ön plana çıkarak olan ulusal ve uluslararası patent başvurusu sayısı ve alınan patentler çok önemli. Bu konularda akademisyenlerin bilgilenmesi için etkinlikler yapmaya, eğitimciler çağırmaya devam edeceğiz” dedi.

Etkinliğe, SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrah Doğan, FSMH Koordinatörü Prof. Dr. Akın Akıncı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Program, konuşmacılara belge takdimiyle sona erdi.

Haber ve Fotoğraf: Elif Köse


439 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.