Sıcak

“Edebiyat, Tarihten Bağımsız Değerlendirilemez”

26.02.2020

Sakarya Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Kültür Topluluğu (ADEK) tarafından, “Modern Edebiyatın Başlangıcı ve Genç Almanya”  konulu bir söyleşi düzenlendi.

SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi’nde gerçekleştirilen söyleşiye, SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Ünal konuşmacı olarak katıldı. Söyleşiye, Fen Edebiyat Bölümü öğretim üyeleri ve öğrenciler de katıldı.

Söyleşinin açılışında ADEK Başkanı Pınar Güven ve Başkan Yardımcısı Melike Yıldız tarafından, Prof. Dr. Arif Ünal’ın hayatı ve çalışmaları hakkında bir sunum gerçekleştirildi.

“Sıkıntılar çektim fakat pes etmedim”

Sözlerine bu yola nasıl girdiğini anlatarak başlayan Prof. Dr. Ünal, “Almanca benim için bir tutku. Sıkıntılar çektim, fakat asla pes etmedim. Edebiyat akımları birbirlerini takip ederek ortaya çıkmıştır. Fakat her ülkenin klasikleri böyle değildir. Klasikler farklı dönemlerde meydana gelmiştir. Çağdaş edebiyatın diğerlerinden farkı, din, ahlak ve devlet kavramlarına çok fazla önem vermemesidir” ifadelerini kullandı.

Dünya siyaseti ve Almanya’nın tarihine de değinen Prof. Dr. Ünal, Almanya’nın iç politikalarından, önemli tarihlerinden ve edebiyattaki sansürlerden de söz etti. Ünal, “Edebiyat, tarihten bağımsız değerlendirilemez” diyerek sözlerini noktaladı.

26.02.2020 / Behlül Koçdemir – Mevlüt Can Özçelik