E-Devlet Üzerinden Mahallenizden Geçen Fay Hattı Nasıl Sorgulanır?

E-Devlet Üzerinden Mahallenizden Geçen Fay Hattı Nasıl Sorgulanır?
29.01.2020
172.500
A+
A-

Ülkemizde son dönemler sıkça yaşanan ve can kaybına neden olan depremlerin ardından, AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) ve MTA (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü) tarafından geliştirilen Deprem Fay Hattı Sorgulama Haritası vatandaşların erişimine açıldı.

Geçtiğimiz günlerde merkez üssü Elazığ Sivrice’de gerçekleşen 6.8 şiddetindeki depremin ardından, son günlerde oldukça merak edilen ve internet üzerinden sıkça sorgulanan Türkiye’deki fay hatlarının hangi bölge, il ve ilçelerden geçtiği artık AFAD VE MTA tarafından geliştirilen haritalar ile sorgulanabilecek. Deprem Fay Hattı Sorgulama Haritası ile vatandaşlar ikamet ettikleri il, ilçe ve mahallelerinden geçen fay hatlarını kolayca öğrenebilecekler.

Türkiye Deprem Tehlike Haritası 2020

AFAD’dan edinilen bilgiye göre yeni harita en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak çok daha fazla ve ayrıntılı veriyle hazırlandı. Ayrıca yeni haritada, bir önceki haritadan farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri gösterilerek, “deprem bölgesi” kavramı ortadan kaldırıldı. Deprem tehlike haritasının risk haritası olmadığı, risk haritası olabilmesi için bu tehlike haritası üzerindeki yapıların, nüfusun deprem anında etkilenme durumunu bilmek, ekonomik kayıpları saptamak ve depremin çevreye vereceği zararları hesaplayıp bu zarar ve kayıp sonuçlarını gösteren harita oluşturmak gerektiği belirtildi.

Yeni haritanın, AFAD Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) tarafından desteklenen Türkiye Sismik Tehlike Haritasının Güncellenmesi başlıklı proje ile kamu ve üniversite işbirliği kapsamında hazırlandığı bildirildi.

Acil toplanma alanları da sorgulanabilecek

Korkutan depremlerin ardından vatandaşlar tarafından en çok merek edilen ve sorgulanan bir diğer nokta ise deprem sonrasındaki güvenli toplanma alanlarının neresi olduğu oldu. Vatandaşlar bu sorgulama haritası üzerinden, yaşanabilecek herhangi bir depremde AFAD tarafından belirlenen acil toplanma alanlarını da öğrenilebilecek.

Fay hattı sorgulaması nasıl yapılır?

AFAD ve MTA tarafından oluşturulan ve sürekli güncellenen fay hattı haritasına E-Devlet üzerinden kolayca ulaşılabiliyor. İkamet ettiği semtin deprem riskini sorgulamak isteyen vatandaşların, https://tdth.afad.gov.tr adresinden TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yaparak ikamet ettikleri bölgenin koordinat ve adres bilgilerini girmeleri yeterli olacak.

 

1-  https://tdth.afad.gov.tr üzerinden E-Devlet bilgilerinizle giriş yapın.

2-  Karşınıza  “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” açılacak.

3- Sol üst köşede yer alan “Adres Sorgulama Linki”ne tıklayarak adres seçiniz.

4- İl, ilçe ve mahalle bilgilerinizi giriniz.

5- İl, ilçe ve mahalle bilgilerinizi seçtikten sonra harita mahallenize yaklaşacaktır. 

29-01-2020 / EF

 

 
172.500 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.