Dijital Telif Yasası ve hukuki boyutu

Dijital Telif Yasası ve hukuki boyutu
08.12.2023
862
A+
A-

Dijital mecralarla ilgili çıkarılan ‘Sosyal Medya ve Dezenformasyonla Mücadele Yasası’nın 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından ‘Dijital Telif Yasası’ ile ilgili çalışmalar da yapılmaya başlandı. Dijital Telif Yasası’yla elde edilecek hakların ne olduğu ve olayın hukuki boyutunu Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Sezercan Bektaş anlattı.

Türkiye’de telif hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) kapsamında korunuyor. Bununla birlikte dijital içerikleri koruma konusunda eleştirilen yasa, 1952 yılında yürürlüğü girmişti. Dr.Öğr. Üyesi Sezercan Bektaş, dijital telif yasasının bu noktada önemine değinerek, yasanın dijital içerikleri korumadaki yetersizliğine şu cümlelerle dikkat çekti , “Yaşadığımız ortamda, yayınların dijital ortamlarda da kamuya sunulması telif sorunlarını da beraberinde getirdi. Dijital mecralarda yayınlanıp daha sonra yeniden üretilen eserlerin yayın haklarının korunması önem gösterilmesi gereken bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Bu ortamlarda oluşturulan içeriklerin birçoğu da basın yayın eserleri olduğu görülüyor. Basının bahse konu olan yayınlarının hangilerinin FSEK kapsamında yer aldığı da hukuki olarak bir belirsizlik gösteriyor”

Bu konuda ABD ve Avrupa’da benzer sorunların yaşandığını aktaran Bektaş, ABD’nin 1996 yılında Almanya’nın 2018’de telif için yasalar çıkardığını söyledi. Dr. Öğr Üyesi Bektaş Türkiye’de de içerik üreticilerinin telif haklarının yasal zeminde korunmasına ilişkin adımların önemli olduğunun altını çizerek, “Ülkemizde de dijital telif hakları konusunda  çalışmalar yapılıyor. Basın kuruluşlarının fiziki yayınlarından elde ettikleri gelirlerin dijital medyanın gelişmesiyle büyük oranda azalması ve dijital içeriklerden elde edilen gelirin, içeriğin üreticisi olan basın kuruluşlarından ziyade bu içeriği tekrar üreten ve umuma arz eden Google gibi dijital dağıtım mecraları tarafından elde edilmesi basın kuruluşlarının gelir kaybına yol açıyor. Gündemdeki yasa çalışması da içerik üreticilerinin telif haklarının yasal zeminde korunması bakımından önem arz ediyor” diye konuştu.

Konuyla ilgili bir diğer meselenin de elde edilen gelirin kime yönlendirileceği olduğunu belirten Bektaş,TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman’ın açıklamasına atıfta bulunarak Avrupa Birliği’nin çıkardığı yasayla Google gibi dijital mecralar ile yapılacak sözleşmelerden elde edilen gelirin basın kuruluşlarına aktarılacağını söyledi.  Türkiye’nin dijital telif hakkına ilişkin yasal çalışmaları bir sonuca vardırıp yayınların dijital ortamda telif hakki koruması altına alınması gerektiğini söyleyen Bektaş, böylece FSEK kanunları uyarınca eserin sahibinin eser hakkındaki haklarının dijital ortamda korunacağını ifade etti.

 

 

 
862 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.