Dijital Bağımlılık Konulu Panel Düzenlendi

Dijital Bağımlılık Konulu Panel Düzenlendi
04.05.2023
1.738
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 1-7 Mayıs Bilişim Haftası Etkinlikleri kapsamında “Dijital Bağımlılıklar” temalı bir panel düzenlendi.

Panele; SAÜ Psikolojik Danışman ve Rehberlik Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Tuncay Ayas, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mehmet Barış Horzum, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Madde Bağımlılığı Polikliniği Sorumlu Doktoru Doç. Dr. Ahmet Bülent Yazıcı ve Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Özlem Canan Güngören konuşmacı olarak katılarak bir sunum gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Tuncay Ayas Teknoloji Bağımlılığı konulu bir sunum yaptı. Sunumunda gelişen teknolojinin hayatı kolaylaştırırken yeni riskleri de beraberinde getirdiğine değinerek teknoloji çağında bilgisayar ve internetin hayatın vazgeçilmez gereçleri haline geldiğini söyledi. İnternetin tarihçesinden bahseden Prof. Dr. Ayas, internetin faydalarını bilgiye hızlı erişim, alışveriş, eğlence, sohbet, iletişim, e-ticaret ve finans işlemleri olarak açıkladı.

İnternetin sosyalleşme mekânı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ayas, internetin sınırsız bir alan olduğunu belirterek kişinin kendisini ifade etmesinin internette daha olay olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Ayas internet ve bilgisayar kullanımının baş ağrısı, sırt ağrısı, kilo sorunları ve gözle ilgili sorunlara yol açabileceğini ifade ederek internetin sosyalleşme, akademik, psikolojik, evlilik ve mesleki sorunları da doğurduğunu belirtti.

Prof. Dr. Mehmet Barış Horzum Siber Zorbalık konulu sunumunda; siber zorbalık, siber zorbalığın davranışları ve nedenleri ve siber zorbalık değişkenleri hakkında bilgi verdi. Siber zorbalığı bir birey ya da grubun bilişim teknolojilerini kullanarak kasıtlı ve sürekli olarak başkalarına zarar vermeye çalışması olarak tanımlayan Prof. Dr. Horzum, saldırganlık ve zorbalığın arasındaki farkları açıkladı. Prof. Dr. Horzum siber zorbalık davranışları hakkında örnekler vererek kişiden izin almadan elektronik ortamda dolaşıma sokulan her bilgi ve paylaşımın suç sayıldığını vurguladı.

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Madde Bağımlılığı Polikliniği Sorumlu Doktoru Doç. Dr. Ahmet Bülent Yazıcı Madde Bağımlılığı hakkında bir sunum yaptı. Sunumunda madde bağımlılığının ciddi bir problem olduğunu vurgulayarak bağımlılığının sosyal ve davranışsal bozukluklar gibi birçok olumsuz duruma yol açabileceğini belirtti.

Doç. Dr. Özlem Canan Güngören Oyun Bağımlılığı konusunda bir sunum yaparak oyun bağımlılığın çocuklar üzerindeki olumsuz durumlarını anlattı. Oyunların fiziksel niteliğinde pek çok avantaja sahip olduğunu belirterek dijital ortamdaki oyunların günümüzde daha fazla tercih edildiğini söyledi. Oyun oynama gerekçelerini; oyunların eğlenceli olması, rekabet sunması, yenilik etkisinin yüksek olması, fantastik ortamlar sunması, boş zamanları geçirmek açısından etkili olması ve gerçek hayattan kaçmak için imkanlar sunması olarak açıkladı.

Doç. Dr. Güngören, dijital oyunların özellikle zaman kontrolünü sağlamada problem yaşayan küçük yaşlardaki bireylerde olumsuz etkilere neden olabileceğini söyleyerek oyun bağımlılığının günlük hayatta neden olduğu olumsuz davranışlardan bahsetti.

Sunumların ardından kampüs içerisinde yürüyüş yapıldı. Yürüyüşün ardından çay ikramları eşliğinde kitap okuma etkinliği düzenlendi.

 
1.738 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.