Depremin Etkisini Azaltan, Çevreci Kiremit

Depremin Etkisini Azaltan, Çevreci Kiremit
18.08.2011
1.250
A+
A-

Sakarya Üniversitesi’nde depremin etkisini azaltan, yangına karşı dirençli, ekonomik ve çevreci çatı kaplama malzemesi üretildi.

Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Akıncı, geleneksel kiremide alternatif olarak icat ettiği çatı malzemesinin patentini aldı.

Üretilen buluşun bileşiminde polimer malzeme de kullanıldığını dile getiren Doç. Dr. Akıncı “Polimer olarak, geniş bir kullanım alanı olan, polipropilen kullandık. Bu malzemenin içerisine dolgu ve takviye malzemesi olarak kırmızı çamur ilave ettik. Bu kırmızı çamur da Seydişehir Alüminyum Üretim Tesisleri’nden çıkan kırmızı renkli bir atık” dedi.

“Depremin Etkisini Azaltıyor”

Doç. Dr. Akıncı, bu çalışmanın 17 Ağustos depreminden sonra başlayan bir çalışma olduğunu belirterek, yapılan bu çalışmanın temel hedefinin depremin etkisini hafifletmek olduğunu söyledi.

Normal bir kiremitten biraz daha büyük boyutlara sahip olan bu çatı kaplama malzemesinin kullanılmasıyla, sayı olarak, kullanılan alana daha az kiremit düştüğünü vurgulayan Doç. Dr. Akıncı “Bu malzeme kiremitten çok daha hafif. Dolayısıyla, geleneksel kiremit orta boy bir çatıda 5 ton ağırlık yapacaksa, bu çok daha az ağırlık yapıyor. Bu sayede binanın üzerindeki yükü azaltıyor” dedi.

Doç. Dr. Akıncı, hafif çatı malzemesi uygulamasının, depreme duyarlı bölgeler için de can güvenliği açısından fayda sağlayacağını söyledi.

“Çevreci Bir Çalışma”

Ürettikleri çatı kaplama malzemesinde kullandıkları kırmızı çamurun atık olduğunu ve bu atığın kullanım alanının bulunmadığının altını çizen Doç. Dr. Akıncı, “Biz bu kırmızı çamuru getirttik. Bir takım işlemlerden geçirdikten sonra polimer malzeme içerisine yüzde 40 oranında karıştırdık” dedi.

Doç.Dr. Akın Akıncı

Bu çalışmanın çevreci etkisinin bulunduğunu dile getiren Doç. Dr. Akıncı, “Burada kullandığımız polimer plastikleri farklı plastiklerden de seçebiliriz. Bu farklı plastikleri, atık plastiklerde olabilir. Dolayısıyla hem atık plastik hem de atık Seydişehir kırmızı çamurunu birleştirdiğimiz zaman tamamen atık malzemelerin geri kazanılmasına yönelik bir çalışma karşımıza çıkıyor.” açıklamasında bulundu.

Üretilen çatı malzemesi, depremin etkisini azaltmanın yanında, ısı şokları ve dona dayanıklı olmasıyla da geleneksel kiremitlerden ayrılıyor. Çatlama meydana gelmiyor. Ultraviyole ışınlara karşı da dayanaklı olması, uzun ömürlü olduğunu gösteriyor. Ayrıca kırmızı çamur, polimer malzemenin yanmazlık özelliklerini geliştiriyor. Yanmazlık sağlıyor.

18/08/2011 – Yunus Cam
1.250 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.