Deprem Olgusu Masaya Yatırıldı

Deprem Olgusu Masaya Yatırıldı
16.11.2011
822
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) bünyesinde faaliyet gösteren Sakarya Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (SESAM) tarafından ‘Türkiye’de Deprem Olgusu: Gerçekler ve Yanılgılar’ isimli bir panel düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen panele Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı ZekiToçoğlu, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ve çok sayıda davetli katıldı.

Oturum Başkanlığını SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın yaptığı panelde İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlanan Van Depremi Raporu masaya yatırıldı.

Rektör Elmas’ın, çözüm önerileri hakkında değerlendirmelerde bulunduğu panelde, Prof. Dr. Levent Gülen “Van Bölgesinin Sismotektonik Yapısı ve Van Depremi”, Doç. Dr. Naci Çağlar“Tasarım Açısından Yapısal Performans, Betonarme Yapılar”, Yrd. Doç. Dr. Aşkın Özocak “Van-Erciş Depreminin Geoteknik Açıdan Değerlendirilmesi”,  Yrd. Doç. Dr. Zeki Özcan “Tasarım Açısından Yapısal Performans, Yığma Binalar” ve Yrd. Doç. Dr. Hakan Aslan ise “Ulaşım Şebeke Sistemlerinin Analizi” konuları üzerine sunum yaptılar.

Panelin açılış konuşmasını SESAM Müdürü Doç. Dr. Hamza Al yaptı. Deprem konusunda farkındalığı arttırma ve deprem olgusunu akademik anlamda doğru bir zeminde tartışmayı amaçladıklarını ifade eden Al, “Deprem olgusu Türkiye’nin gerçeklerinden biridir. Kentimizin gerçeklerinden biridir.” dedi.

Van Depremi Sürpriz Değildi

Panelde ilk söz alan Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Van depreminin sürpriz bir tarafı olmadığını belirtti. Türkiye’de deprem haritasında kırmızı ile işaretlenen 1. Derece deprem bölgelerinde deprem olmasının sürpriz olmadığını ifade eden Elmas bu bölgelerde depreme dayanıklı yapılar inşa etmenin gerekliliğini vurguladı.  Kat mülkiyeti yasasında değişiklik yapılarak, binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi için bir adım daha atıldığını vurgulayan Rektör Elmas, yönetmeliğe uygun binalar yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Van Gölü İçerisinde ve Çevresinde Fay Hatları Var

“Van Bölgesinin Sismotektonik Yapısı ve Van Depremi” konusu üzerine bir sunum yapan SAÜ Jeofizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Gülen, Türkiye’nin neden deprem bölgesi olduğunu çeşitli şekillerle anlattı. Son 12 yılda meydana gelen depremleri anlatan Prof. Dr. Gülen, “Van depremi jeolojik açıdan hiç de sürpriz olmayan birşey” dedi. Maden Tetkik ve Arama (MTA) Diri Fay Hattı Haritasına dayanarak Van bölgesinde aktif fay hattı yok açıklamalarına aydınlık getiren Prof. Dr. Gülen, “MTA Haritasına baktığımızda bu bölgede haritalanmış fay yok. Fakat burada haritalanmış fay olmaması demek, bu bölgede fay yok demek değildir.Gerek Van Gölü içerisinde gerekse de çevresinde diri faylar mevcut.” dedi. Hasarlı yapılara da değinen Gülen, hasarlı binaların tamamen yıkılması ve yeni yapılan binaların da deprem yönetmeliğine uygun, sağlam zeminlerde yapılması gerektiğini vurguladı.

Zeminden Kaynaklanan Bir Problem Yok

“Van-Erciş Depreminin Geoteknik Açıdan Değerlendirilmesi” konusu üzerine sunum yapan Yrd. Doç. Dr. Aşkın Özocak, “Van depreminde zeminden kaynaklanan önemli bir problemin olmadığını” söyledi.

Beton Dayanımı Çok Düşük

“Tasarım Açısından Yapısal Performans, Betonarme Yapılar” konusu hakkında sunum yapan Doç. Dr. Naci Çağlar, değerlendirme raporunda yer alan betonarme yapıları ele aldı. Depremde oluşan ağır hasarın ve can kaybının nedenlerini, niteliksiz bina üretimi, yapı malzemesinin kötü olması ve kalitesiz işçilik şeklinde sıralayan Doç. Dr. Çağlar, “Yapılardaki beton dayanımı öngörülenin çok çok altında. En az 20 MPa (Mega Pascal) olması gerekirken, bazı yerlerde, 5 MPa’ya kadar kullanılmış” dedi. Kolonların alt ucunda enine donatı hatası bulunduğunu da ifade eden Çağlar, “Kancalar 135 derece uygulanmamış. 90 derece yapılmış” dedi.

Bir diğer sorunun ise yumuşak kat olarak ifade edilen, bina altı işyerlerinde kaynakladığını ifade eden Çağlar, “Ticari kaygılardan dolayı duvarın olmamasından dolayı bazı yapılarda çökmeler oluşmuş” dedi.

İşçilik Kötü, Malzeme Farklı

Yrd. Doç. Dr. Zeki Özcan ise sunumunu “Tasarım Açısından Yapısal Performans, Yığma Binalar” konusu üzerine yaptı. Şehir dışındaki bölgeleri inceleyen Yrd. Doç. Dr. Özcan, en çok hasarın kerpiç yapılarda meydana geldiğini söyledi. Yığma yapı tekniğine uyulmadığını gözlemleyen Özcan, kötü işçilik ve farklı malzeme kullanıldığını söyledi.

Depremden Sonra Ulaşım

Deprem gerçeği ve ulaşım sistemlerinin risk analizleri konusunu Van-Erciş depremi örnekleriyle inceleyen Yrd. Doç. Dr. Hakan Aslan, ulaşım konusunun diğer raporlarda pek dikkate alınmadığını, SAÜ tarafından hazırlanan raporda ise bu konunun ayrıntı olarak ele alındığını söyledi. Van merkezde ulaşımda bir sıkıntı olmadığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Aslan, “Erciş merkezde ise, yıkılan binalar ana arterler üzerinde blokaja sebep olmuş” dedi. Köprülerde ve alt geçitlerde bir sıkıntının meydana gelmediğini söyleyen Aslan, “Risk değerlendirmesi ve Envanter çalışması yapılmalı. Bilinçlendirme ve eğitim konusunda çalışılmalı” dedi.

Orta Hasarlıları Boşaltmak İçin, Su, Elektrik ve Doğalgazları Kesilecek

Panelde bir konuşma yapan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, orta hasarlı binaların Afet Kanuna göre yıkılması gerektiğini belirterek, “Hükümetler ertelemeler verdi. 2010 yılının başında bu ertelemelerde sonlandırıldı. Şimdi bu binalar artık ağır hasarlı durumuna gelmiştir. O yüzden bu binalarla ilgili acil tedbirler almalıyız. Bu binaları acil olarak boşaltmalıyız. Biz bu konuda devamlı uyarılar yapıyoruz. Bu binaların ilk olarak elektriğini, suyunu ve doğalgazını keseceğiz. Böylelikle boşaltılmasını sağlayacağız. Ardından da bu binaları yıkacağız” açıklamasında bulundu.

Yenikent’e Taşının

Orta hasarları binalarda oturmamaları için öğrencilere çağrıda bulunan Toçoğlu,” Bütün herkese sesleniyorum. Orta hasarlı denilen bu binalarda oturmasınlar. Öğrencilerimiz de bu binalarda oturuyor. Mutlaka buralardan çıksınlar. Yenikent Bölgesi’nde oturabilirler. Yenikent ile kampüs arasındaki ulaşım sorununu ortadan kaldıracağız.” diyerek, Yenikent ile kampüs arasında yeni hattın açılacağını, bu hattın öğrenci servisi gibi çalışacağının müjdesini verdi.

16/11/2011 – Yunus Cam



 

 
822 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.