Çoğul bebeklerin Beslenmesi

Çoğul bebeklerin Beslenmesi
22.03.2012
851
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nursan Dede Çınar ‘Çoğul Bebeklerde Anne Sütü İle Beslenme’ konulu bir konferans verdi.

Anne sütünün bebekler için en uygun besin olduğunu vurgulayan Çınar, çoğul bebeklerin çoğu zaman düşük ağırlıkta ve daha erken doğdukları için anne sütü ile beslenmelerinin daha da önemli olduğunu ifade etti.

Çoğul bebeklerin nasıl emzirileceğinin her zaman merak konusu olduğunu belirten Çınar, çoğul bebek sahibi annelerin ürettiği süt miktarının her bir bebeğin beslenmesi için yeterli olacağını dile getirdi. Çınar şöyle konuştu: “Bebekler için en iyi yöntemin ne olacağı, sütün her bir bebeğe yetebilmesi için yapılabilecekler, annenin rahat bir emzirme dönemi geçirebilmesi için gerekenler gibi birçok soru akıllara gelmektedir.  Süt üretiminin talep edilen ile ilişkili olduğu ve çoğul bebek sahibi annelerin, ürettiği süt miktarının, bebeklerinin her birinin beslenmesi için yeterli olacağı yapılan çalışmalarda bildirilmektedir.  Sağlıklı ve iyi beslenen bir annenin ortalama olarak günde 700-800 ml süt ürettiği çeşitli çalışmalarda vurgulanmıştır. İkiz bebek emziren annelerde emme sıklığı artmakta ve buna bağlı olarak da tek bebek emziren annelere oranla iki kat fazla prolaktin salgılanmaktadır. Bunun sonucunda ikiz emziren annelerde süt üretimi günlük 2 kg’a kadar artmaktadır. “

Çoğul bebek sahibi annelerin emzirme konusunda profesyonel sağlık personeli tarafından bilgilendirmeye ihtiyacı olduğunu kaydeden Çınar “Çoğul bebek sahibi ailelerin özellikle de annelerin; emzirme tekniği, süt arttırma ve toplama yöntemi, beslenmenin süresi ve sıklığı, sütten kesme gibi konularda profesyonel sağlık personeli tarafından bilgilendirilmeye ve desteğe gereksinimleri vardır. “ diye konuştu.

Emzirmenin, ikiz ,üçüz hatta dördüzlerde mükemmel bir şekilde yapılabileceğini söyleyen Çınar “Bunu başarmak için pek çok yol vardır. Bebeklerin sık emzirilmesi, annenin sağlıklı beslenmesi ve yeterli sıvı alması, stres düzeylerini mümkün olduğunca düşük tutmak süt üretimini olumlu yönde etkiyecektir” şeklinde konuştu.

Tek çocuğa göre çoğul bebek sahibi annelerin bebeklerine anne sütü verme oranlarının düşük olduğunu kaydeden Çınar “Tek çocuğa göre çoğul bebeklerin emzirilmesi anne için daha yorucu, daha çok uykusuzluğa sebep olması ve annenin sütünün yetersiz olacağını düşünmesi, bakım eksikliği ve beslenme pozisyonu bilgisizliği nedeniyle göğüs uçlarındaki yaralar, kendisine beslenme süresince yardım edecek birinin olmaması gibi nedenlerle bebeklerini anne sütü verme oranları düşüktür. Oysa ki çoğul bebekler içinde yeterli miktar ve kalitede süt üretildiği çalışmalarla belgelenmiştir.” dedi.

Ülkemizde çoğul bebeklerin emzirilmesi ile ilgili çalışmaların çok sınırlı olduğunu belirten Doç. Dr. Nursan Dede Çınar “2011 yılında yenidoğan ile çalışan hemşirelerin çoğul bebeklerin emzirilmesi ile ilgili bilgilerini saptamak amaçlı Sakarya ilinde yapılan çalışmada hemşirelerin çoğul bebek beslenmesi ve emzirme tekniği ile ilgili bilgilerin yeterli olmadığı belirtilmiştir. Aynı çalışmada hemşirelerin %71,1’inin bu konuda eğitim ve seminerler düzenlenmesi görüşünde olduğu tespit edilmiştir.” diye konuştu.

Doç.Dr. Çınar sözlerini “Hemşireler, çoğul bebek emzirilmesinde ülkemizde mevcut durum ve karşılaşılan sorunlar ile ilgili kanıta dayalı uygulamaları geliştirmeli, bu konudaki bilgi deneyim ve tecrübelerini bilimsel yöntemleri kullanarak meslektaşları ile paylaşmalıdır. Bebeklerin her gün kısa bir süre içinde olsa biraz anne sütü alması hiç almamasından çok daha iyidir.” şeklinde tamamladı.

Konferansın ardından Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sevin Altınkaynak, Doç. Dr. Nursan Dede Çınar’a teşekkür ederek çiçek takdim etti.

20/03/2012 – Haber Merkezi

 
851 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.