Birçok Şeyi din Üzerinden Tartışıyoruz

Birçok Şeyi din Üzerinden Tartışıyoruz
07.03.2012
862
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Kaymakcan, 4+4+4 eğitim sisteminin tartışılmasını desteklediğini ancak konunun sürekli din üzerinden tartışılmasının yanlış olduğunu ifade etti.

CNN Türk’te 5 Mart Pazartesi günü yayınlanan Tarafsız Bölge programına konuk olan Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bölümleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Recep Kaymakcan,  mecliste tartışılan yeni eğitim sistemi hakkındaki görüşlerini kamuoyuyla paylaştı. Eğitim dünyasından birçok konuğun katıldığı programda, 4+4+4 eğitim sistemi, öğrenim yaşının bir yıl aşağıya çekilmesi ve din eğitimi gibi konular tartışıldı.

Okula Başlama Yaşı Bir Yıl Aşağıya Çekiliyor

Okula başlama yaşının bir yıl erkene alınmasının zorlukları olabileceğini ancak bunların aşılmayacak zorluklar olmadığını dile getiren Kaymakcan, “Fiziksel koşulları Milli Eğitim Bakanlığı’nın düşünmesi gerekir” dedi. Her eğitim reformunun hayata geçirilirken bazı sıkıntıları beraberinde getirebileceğini vurgulayan Kaymakcan,  “Her zaman için yeni bir eğitim reformu yapıldığında değişiklik yapıldığında bunun finansal boyutu ve diğer konular gündeme geliyor.  Bu bir şekilde 1 – 2 yıl içeresinde veya daha geç başlatılarak halledilebilir.”  diye konuştu.

İngiltere’de 5 Yaşında Okula Başlıyorlar

Okula başlama yaşının 5 yaşına çekilmesi konusunda tartışmaların olmasının normal olduğuna değinen Kaymakcan, ancak dünyada böyle bir uygulamanın var olduğunu söyledi. UNESCO’nun raporlarında bu tip eğitim sistemlerinin mevcut olduğunu söyleyen Kaymakcan,  “Yaygın olan 5 yaşında okula başlatma değil ama 5 yaşında okula başlatan da var. Tercih meselesi olarak da değerlendirilebilir. İngiltere’de 5 yaşında başlıyor” dedi.

Eğitim yaşının bir yaş aşağıya çekilmesi halinde mevcut müfredatın da değişmesi gerektiğini söyleyen Kaymakcan, bu konuda şu uyarılarda bulundu:  “Tabi bütün eğitim programlarının değişmesi gerekecek. Çünkü ilk kademe bu defa 4 yıl haline geliyor. İkinci kademe ise üçten dörtte çıkıyor. Sanırım, bu değişikliğin önümüzdeki yıla yetişmesi zor. “

Birçok Şeyi din Üzerinden Tartışıyoruz

4+4+4 eğitim sisteminin tartışılmasını desteklediğini söyleyen Kaymakcan, ancak konunun sürekli din üzerinden tartışılmasının yanlış olduğunu ifade etti. Kaymakcan, şunları söyledi: “ 1997’de de biz bunları tartıştık. Belki çok daha fazla tartıştık. O zaman da ilköğretim 5+3 olsun denildi; 8 yıl zorunlu olmasın denildi. Yine büyük ölçüde İmam Hatip liselerinin ortaokul bölümlerinin kapatılması gündeme geldi. Biz özellikle eğitim meselesi dahil bir çok meselemizi din üzerinden tartışmaya çok alışmış bir topluluk olduk. Bence böyle olmaması gerekiyor.”

“Eğitimin 8 yıl hiç kademesiz zorunlu olmasının yerine ikiye bölerek,  eğitim vermenin ne zararı var?” diye soran Kaymakcan, 4+4+4 eğitim sistemine karşı çıkanların, 5+3 veya 4+4+4 gibi kademli eğitiminin ne gibi zararları olduğu huşunda cevap vermediklerini belirti.

07/03/2012 – AB


862 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.