Bir Sosyolog Gözüyle Amerika

Bir Sosyolog Gözüyle Amerika
24.02.2012
2.731
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sami Şener akademik çalışmaları için gittiği Amerika’daki izlenimlerini öğrenciler ile paylaştı.

Akademik çalışmaları için gittiği Amerika Birleşik Devletleri’nden dönen SAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sami Şener ABD’deki akademik, sosyal ve kültürel izlenimlerini 22 Şubat Çarşamba günü vermiş olduğu seminerde öğrenciler ile paylaştı.

ABD öğrencilerinin çoğunun okurken aynı zamanda da çalıştığına dikkat çeken Sami Şener 33 bin öğrencisi olan bir üniversitenin 8 bin öğrencisinin çalıştığını söyledi. Batı insanındaki bireyselciliğin öğrencileri kendi ayakları üzerinde durmaya ittiğini, öğrencilerin bundan dolayı okurken part-time işlerde çalışarak sorumluluk aldığını söyleyen Şener “Ama durum bizim toplumumuzda böyle değil. Bizde ki fazla koruyuculuk öğrencileri okurken çalışmaktan ve sorumluluk almaktan uzaklaştırmakta” diye konuştu.

Batı toplumunda görev ahlakı

Ahlakın Türk toplumunda bir değer ifade ettiğini,  Amerikan toplumunda ise ahlakın medeni olma gibi algılandığını söyleyen Şener “Başkalarına zarar vermediğiniz sürece ahlaklı sayılırsınız. Devletin kurallarıyla hareket ettiğiniz sürece kendi dünyanızda her türlü harekete müsaade eden bir ahlak anlayışı vardır” şeklinde konuştu.

Amerikan toplumunda din

Amerika’da dine iki açıdan bakmak gerektiğini söyleyen Şener Amerika’da dinin resmi olarak önemli olduğunu söyledi. Şener şöyle konuştu: “Din devlet ve toplum tarafından kabul edilmiş bir olgu. ABD’de dini okullar, üniversiteler mevcut. Fakat kendi gözlemlerinden yola çıkarak reel olarak bakıldığında kiliselerin tenha olduğunu ve toplum hayatında dinin etkili olmadığını söyleyebilirim.  İnsanlar ateist olduklarını veya dinle ilgilerinin olmadığını rahatlıkla söylebildikleri özgür bir ortam mevcut, toplum baskısı yok. Kiliseler toplumda etkin değil. Kiliseler devletin politikasını topluma sunuyor. Kiliselerde bir dini yaşatmak o dine ait şeyleri vermektense propaganda yapar gibi vaaz veriliyor.”

Amerikan milliyetçiliği konusuna da değinen Şener “Amerikan toplumunda Amerika milliyetçiliği üzerine oturtulmuş bir bilinç var. Amerikan milliyetçiliğinde ortak bir kültür ya da bir ırk yok sadece Amerika’nın menfaatlerine dayalı bir milliyetçilik var.” dedi.

Tüketim çılgınlığı

Amerikan toplumunu tüketim toplumu olarak olarak tanımlayan Prof. Dr. Şener tüketimin ihtiyaçtan çıkıp bir zevk haline gelmiş olduğunu dile getirdi. Amerika’da önemli bir krizin yaşandığına dikkat çeken Şener “Amerika şimdiye kadar ki en büyük ekonomik bunalımını yaşamakta. Amerikan kapitalizmi hiç bu kadar insanları bunaltmamıştı. Bu bunalım toplumsal değişimlere ve yeniliklere neden olacaktır. Batı toplumu sömürgecilikten kazandığı yüksek hayat standartlarını kaybetmekten korkuyor” diye konuştu.

24/02/2012 – M. Çiğdem Zincirli

 
2.731 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.