Siyasal Bilgiler Fakültemizden TÜBİTAK-3005 Projesi

Siyasal Bilgiler Fakültemizden TÜBİTAK-3005 Projesi

Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Balcı’nın yürütücülüğünü yaptığı “Diplomatik Bağlantılar: Lider Ziyaretleri Yoluyla Ortadoğu’da Devletlerarası İlişkilerin Analizi” isimli proje TÜBİTAK-3005 Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye değer bulundu.

Ortadoğu ülkelerinin liderleri tarafından gerçekleştirilen yurt dışı ziyaretlerini inceleyerek bu ziyaretleri belirleyen dinamikleri ortaya çıkarmayı hedefleyen “Diplomatik Bağlantılar: Lider Ziyaretleri Yoluyla Ortadoğu’da Devletlerarası İlişkilerin Analizi” isimli projede Ortadoğu Enstitüsünden Arş. Gör. Dr. Abdüssamet Pulat araştırmacı olarak yer alıyor. Menderes Kurt, Ayşe Hazar, Recep Tayyip Gürler, İsmail Talha Duman, Muhammed Yasir Bodur ve Melih Yıldız ise projede bursiyer olarak görev alacak.

Liderlerin ziyaretlerinin diplomatik bağlantıları ortaya koyması açısından önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ali Balcı, ilk olarak geniş bir ekiple Ortadoğu’daki 20’ye yakın ülkenin lider ziyaretleri verisini ortaya çıkaracaklarını sonrasında ise bu verileri analiz ederek diplomatik bağlantıları inceleyeceklerini söyledi.

Verilerin son 30 yılı kapsayacağını söyleyen Prof. Dr. Balcı, verilerin analiz edilmesi sadece alanın uzmanlarının değil kamuoyunun da sürekli gündeminde olan Ortadoğu’daki siyasi ilişkileri anlamak ve anlamlandırmak açısından önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Balcı bu tür projelerin, Sakarya Üniversitesi olarak disiplinlerarası çalışma kültürünü geliştirmeye katkıda bulunduğunu ve genç araştırmacıların yetiştirilmesinde önemli katkılar sağladığını söyledi.

TÜBİTAK-3005 nedir?

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bünyesinde faaliyet gösteren Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından yürütülen Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı’nın (3005 Programı) amacı;

  1. a) beşeri bilimlerin veri toplama ve analiz yoluyla durum tespiti çalışmalarının bulguları ile bulgular ışığında bilime yenilikçi katkılar yapacak yöntemler, yaklaşımlar ve yorumların geliştirilmesi;
  2. b) kamu politikalarının geliştirilmesi süreçlerinde bilimsel temellerin oluşturulması;
  3. c) teknolojik ilerlemelerin sosyal etkilerinin ortaya konulması amacıyla yapılandırılmış;

Çıktı ve etki odaklı sosyal ve beşeri bilim araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenerek ülkemizde toplumsal ve kamusal fayda sağlanmasıdır.


2.419 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.