Bir Alanda Uzmanlaşın

Bir Alanda Uzmanlaşın
14.12.2011
1.220
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Bilimsel Araştırmalar Topluluğu’nun düzenlediği  “İşten Gelenler Gençlerle Buluşuyor” konulu girişimcilik semineri devam ediyor.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Bilimsel Araştırmalar Topluluğu’nun düzenlediği  “İşten Gelenler Gençlerle Buluşuyor” konulu girişimcilik seminerlerinin konuğu Piyale’nin İnsan Kaynakları Uzmanı Taner Uğurlu’ydu.  SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte Uğurlu,  “ İnsan Kaynakları Empatisi” konulu bir konuşma yaptı.

Uğurlu, öğrencilerin, üniversite sonrası iş bulmada yaşanan sıkıntıları aşması için mesleklerinin alt dallarında uzmanlaşmalarını tavsiye etti.

İşverenle Empati Kurmak

Katılımcılara işverenle empati kurmalarını ve bu sayede bir şirketin nasıl bir elamana ihtiyaç duyacağını anlamaya çalışmalarını öğütleyen Uğurlu, “Öncelikle işveren sizden ne ister?  Yeni mezun olarak sizden istediklerini bilirseniz onu oluşturma imkanı da bulursunuz” dedi.

İşveren ve iş arayan arasında yapılan görüşmenin bir alışveriş görüşmesinden farksız olduğunu iddia eden Uğurlu, şunları anlattı: “İnsan kaynakları sizin için birer müşteri ve sizler  de aynı şekilde insan kaynakları için birer müşterisiniz;  emeğinizi arz ediyorsunuz.  Onu pazarlıyorsunuz.  İnsan kaynakları ise, firmasının ihtiyaç duyduğu pozisyonu size arz ediyor.”

Proje Yapın

İnsan kaynakları uzmanlarını yetenek avcısı olarak tanımlayan Uğurlu, “onlar en iyi yetenekleri bünyesine katmak isterler.  İnsan kaynakları bu kapsamada bazı yöntemler belirlemiştir.” Bu yöntemlerin en önemlisinin ise,  staj olduğuna dikkat çeken Uğurlu, staj sayesinde çalışanları gözlemlediklerini ve gelecekte kimlerle çalışabileceklerini değerlendirdiklerini söyledi.

Diğer bir yöntemin ise, projeler olduğunu aktaran Uğurlu, firmaların dönem dönem yapmak istedikleri projeler için üniversite gibi kurumlara başvurduğunu söyledi. Bu projelere katılarak yeteneklerin gösterilebileceğini belirten Uğurlu, şu tavsiyelerde bulundu : “Burada proaktif olun. Projenin ayağınıza gelmesini beklemeyin. Sizler de proje yapın ve firmalara bunları sunun. Emin olun, şirketler bu ilginizi karşılıksız bırakmayacaklardır.”

Özgeçmişinizle Farkındalık Yaratın

Her yıl binlerce özgeçmiş aldıklarını ve bunlar arasında seçim yapmak zorunda olduklarını söyleyen Uğurlu,   “Kendinizi insan kaynaklarının yerine koyun. Bir kişi alacaksınız ama başvuran 375! Bu kadar başvuru arasında en iyisini seçmeye çalışırsınız” derken, yüzlerce aday arasında sıyrılmanın yönteminin, farklı özgeçmiş tekniklerinden geçtiğine vurgu yaptı. Uğurlu, yüzlerce aday arasında görüşmeye çağrılan birkaç kişiden olmak için, yaratıcı ve farkındalık yaratan özgeçmiş tekniklerinin denenmemesini tavsiye etti.

Yeni Mezun da Alıyoruz

Öğrencilerin, iş ilanlarında sürekli  “tecrübeli elaman” aranmasından yakınmalarına hak veren Uğurlu, yine de sık sık yetiştirilmek üzere eleman aradıklarına dikkat çekti .  ‘Hiç tecrübesiz elaman aranmıyor’ demek, yanlış olur. Bu ilanlar az olabilir, ama var. Zaman zaman yeni mezun ve yetiştirilmek üzere elaman alıyoruz. Ancak bu ilanları beklemeyiniz. Kendiniz bunu ifade edin” diyen Uğurlu, staj döneminde işverenle olan ilişkilere ve çalışma performansına dikkat çekti. Uğurlu şöyle konuştu: “Algıya açık olduğunuzu, gelişmeye açık olduğunuz belirtin. İnsan ilişkilerinizi geliştirin.”

“ Bazen özellikle de tecrübeli elaman almıyoruz. Kültür çatışmalarımız olabilir” diyen Uğurlu,  tecrübeli elemanların sahip oldukları alışkanlık ve çalışma kültürünün zaman zaman sorun yarattığını vurguladı. Uğurlu, şunları söyledi: “Başka şirket kültürlerine alışmış kişiler bizimle uyuşmayabiliyor; ‘ben bu firmadayken böyle yapılmıyordu ki’ gibi yönetimlerimize sürekli karşı çıkma ve birtakım itirazlarla gelebiliyorlar. Kendi alışkanlıklarını firma kültürüne yerleştirmeye çalışanlar olabiliyor. Yeni mezun kişilerde ise, aidiyet duygusu daha fazla olabiliyor. Bu nedenle yeni mezun olmak da bazen avantajlı olabilir ve aranan bir özellik.”

Bir Alanda Uzmanlaşın

Öğrencilerin, üniversite sonrası iş bulmada yaşanan sıkıntıları aşması için mesleklerinin alt dallarında uzmanlaşmalarını tavsiye eden Uğurlu, “Her bölümünün bazı alt kırımları vardır. İş görüşmesinde, belli bir alanda derinlemesine bilgi sahibi olduğunuz ortaya çıkarsa, o işi büyük ihtimalle alırsınız. Daha iş tecrübesi olmadan marka olabilir; arayan değil aranan insan olabilirsiniz” dedi.

Doğru alanda uzmanlaşmanın önemine vurgu yapan Uğurlu, “Bir alan belirleyin ve o alanda derinleşin. Yanlış alanda uzmanlaşmayın. Bütün emekleriniz boşa gider. Yanlış bir bölüm seçmiş olabiliriniz. Eğer şimdiden bunun farkındaysanız, bölümünüzün alt dallarına yoğunlaşabilirsiniz. Bu alanda uzmanlaşabilirsiniz” diye belirtti.

Ayrıca iş görüşmeleri konusunda öğrencilere sabırlı olmalarını öğütleyen Uğurlu, “İş arama süreci ve süreç takibi çok önemli ‘olmadı bana dönemdiler’ gibi negatif düşüncelere kapılmayınız. Sabırlı olun ve değerlendirme sürecinin uzun olduğunu unutmayın. Geri dönüş yapılmadığı zaman olumsuz düşünmeyin. Belki,  yedek listesinde olabilirsiniz. O gün dönmedilerse bile bir süre sonra size dönebilirler” dedi

14/11/2011 – AB

 

 
1.220 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.