Bilimsel Başarı Ödül Töreni

Bilimsel Başarı Ödül Töreni
27.10.2011
758
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Bilimsel Başarı Ödül Töreni, Bakan Nihat Ergün’ün katılımıyla gerçekleşti.

Sakarya Üniversitesi 2011 Yılı Bilimsel Başarı Ödül Töreni, Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün katılımıyla gerçekleştirildi. Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen törene Bakan Ergün’ün yanı sıra Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ve çok sayıda konuk katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, üniversite hakkında bilgiler verdi. Meslek Yüksekokulları’nda başlattıkları 3+1 modelini vurgulayan Elmas, tüm üniversiteye girişimcilik dersi koyduklarını belirtti.

Zihniyet dönüşüm şart

Rektör Elmas, konuşmasının sonunda Van depremine değindi. Elmas, Başbakan Erdoğan’ın sağlıksız binaların yıkılacağı konusunda açıklamasını destekleyerek “Sayın Başbakanımız da bu konuda bir ifadede bulundu. Tam odak noktayı yakaladı. Bu konuda sağlıksız binaların içinde oturan mal sahipleri, ev sahiplerinin zihniyet dönüşümü çok elzemdir. Çünkü bu insanlar da biliyor, İstanbul’da da başka şehirlerde de yönetmeliğe uygun olmayan binaların yıkılacağını. Ama şu anda depremin olmadığı zaman zihniyet olarak bu binaların bir karışını, bir santimetresini feda etmemek için büyük çaba harcıyorlar. Yarın deprem olduğunda bu binaların hepsi yıkılacak. Bu da mal ve can kaybı açısından büyük sorumluluk getiriyor.” dedi.

Sedece ekonomi ile lider olamayız

Törende bir konuşma yapan Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, konuşmasına terör saldırılarında şehit olan güvenlik güçleri ve hayatını kaybeden siviller ile Van depreminde yaşamını yitiren vatandaşları anarak başladı. Türkiye’nin son on yılda bir çok alanda çok önemli gelişmeler kaydettiğini söyleyen Bakan Ergün “Demokratikleşmede, ekonomide ve siyasal istikrar noktasında geçmişle kıyaslanmayacak bir seviyeye geldik. Lider  bir ülke olmak istiyorsak bunu sadece ekonomiyle başaramayız.  Ekonomi çok önemlidir; ama tek başına yeterli değildir. Sanatta, kültürde ve özellikle bilimde köklü bir değişim yaşanmalı ve daha üst sıralara doğru tırmanmalıyız.”

Bilgi üreten ülke olmalıyız

Ülkeleri, gelişmişliklerine göre sınıflandırmak gerekirse bilgiyi üreten ve bilgiyi tüketen ülkeler diye tasnif etmenin daha doğru olacağını anlatan Ergün, “Biz bilgiyi ve teknolojiyi daha çok tüketenler arasında yer alıyoruz. Allah için, çok iyi teknoloji tüketiyoruz. Cep telefonunu bizden çok olan ülke az bulunur. Facebook kullanımında dünyada üçüncü sıradayız. Ama cep telefonu teknolojisi geliştirmek, sosyal paylaşım sitesi oluşturacak yazılımlar ortaya koymak konusunda neredeyiz? Tüketici konumundayız!” diye konuştu.

Bilgiyi üreten ülkeler arasına girerek büyük bir ilerleme kaydedilebileceğini vurgulayan Ergün, “Türkiye, artık bu gerçeği kavramış ve çağın ihtiyaçlarına göre hareket etmeye başlamıştır. Özellikle üniversitelerimizin ve akademisyenlerimizin bu konudaki imkanları da son derece gelişmiştir.” dedi.

İlk 10’a bilim insanlarıyla girebiliriz

Bütçenin önemli bir kısmını araştırma geliştirme çalışmalarına ayırdıklarını dile getiren Ergün, ancak ayrılan bütçenin büyüklüğünden çok bu araştırmaları yapacak insan potansiyelinin önemli olduğunu ifade etti. Ergün, şöyle devam etti: “Türkiye, bütün bu araştırma ve geliştirme çalışmalarını yapabilecek kabiliyete sahip. Onun için bu bütçelerden mili gelirden ayrılan pay boşa gitmiyor. Üniversitelerimizde sonuçlanıyor. AR-GE projesi oluyor.” dedi.

Bakan Ergün, “Şuna yürekten inanıyorum ki, Türkiye, 2023 yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden birisi olacaksa; bunu dünya çapındaki bilim insanlarıyla başarabilecektir.“ diye ekledi.

Hayata dokunan bilgi

Bilginin üretilmesi kadar kullanılmasının da önemli olduğunu belirten Ergün “Hayatımızı değiştirmeyen, güzelleştirmeyen, becerilerimizi artırmayan bilgi topluma gerçek anlamda fayda sağlamaz. Hayata dokunan, hayatı etkileyen, orada bir sinerji meydana getiren, bir değişim meydana getiren bir bilgiden söz ediyoruz.” dedi.

Toplumsal gelişmelere ışık tutan bir bilginin önemini vurgulayan Ergün, “Toplumsal gelişmelere öncülük eden, toplumsal değişimi, teknolojik değişimi ve ülkenin zenginleşmesini sağlayan bilginin üretilmesi bugün için öncelik verdiğimiz; vermemiz gereken bilgidir. Bilim toplum içindir anlayışı daha önde olmalıdır.” dedi.

Bilgi olmadan sanayi ilerlemez

Üniversitedeki projelerin sanayinin gelişmesindeki önemine dikkat çeken Ergün, “Üniversitelerin şehirlerimizi ve toplumun potansiyelini açığa çıkaracak bir fonksiyon icra etmeleri son derece önemlidir. Bilim adamlarımızın, kampüslerde yaptıkları çalışmalar kadar, hayatın diğer alanlarında özellikle de reel sektörde görünür hale gelmeleri gerekmektedir. Türkiye’nin orta ve uzun vadedeki sanayi vizyonu, ileri ve yüksek katma değerli ürünlere geçişi sağlamaktır. Sanayinin bilgi olmadan, üniversitenin desteğini almadan; el yordamıyla, deneme yanılma yöntemleriyle gidebileceği mesafe son derece sınırlıdır.  Bugün ülke ekonomilerinin uluslararası piyasalarda rekabet edebilme gücünün en önemli göstergesi bilim, teknoloji ve AR-GE yatırımlarıdır.” diye konuştu.

Sanayi ve üniversite arasındaki işbirliğine değinen Ergün, bu konuda akademisyenlerin öncü olması gerektiğini belirtti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanlığını kurarken bilgiye verdikleri önemi göstermesi açısından “bilim” kelimesini öne aldıklarını anlatan Ergün şunları söyledi:  “Önce bilgi. Sanayi neyi takip edecek? Bilgiyi takip edecek, bilimi takip edecek. İşbirliğinin böylesine bir işbirliği olması icap eder. “

Sakarya Teknoparkı

Marmara Muallimköy’de kurulması düşünülen Bilişim Vadisi çalışmalarına da değinen Bakan Ergün “Bilişim sektöründeki çalışmalarımızı burada yapacağız. Bilişim sektörünü bir vücuttaki akıl gibi görüyoruz. Bunun için son derece önemsiyoruz. Bilişim Vadisi projesi üniversiteler ve firmalar ile birlikte faaliyete geçecek. Şu anda Teknopark’lar üniversite-sanayi işbirliğini hayata geçiren yerler. Daha önce Türkiye’de sadece 2 teknopark varken bugün bu sayı 43 oldu. Sakarya Üniversitesi’nin Teknopark’ında şu an 24 firma faaliyet gösteriyor. Yeni bina tamamlanınca bu sayı daha da artacak. Bu konuda elimizden geleni yapacağız. Daha yeni Sakarya Üniversitesi Teknopark’ına 2 milyon lira gönderdik. Gerekli olan ne ise yapılacaktır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından başarılı akademisyenlere yayın, proje, bilim ve sanat dallarında ödülleri Bakan Nihat Ergün, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu Ve Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas tarafından verildi. Törende ayrıca Sakarya Üniversitesi Güneş Arabası (SAGUAR) ekibine öğrenci projesi ödülü verildi.

27/10/2011 – Haber Merkezi

 

Törenin tüm fotoğrafları için tıklayın:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.268923209819366.72085.197059567005731&type=1
758 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.