Behçet Necatigil Vefatının 40. Yılında Anıldı

Behçet Necatigil Vefatının 40. Yılında Anıldı
16.12.2019
1.801
A+
A-

Modern Türk şiirinin önde gelen şairlerinden Behçet Necatigil, vefatının 40’ncı yılında Sakarya Üniversitesi Alegori ve Şiir Topluluğunca düzenlenen panel ile anıldı.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde yapılan panelde SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu moderatör olarak yer alırken, panele İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Güleç, SAÜ Türk Dili Bölümü Öğr. Gör. Dr. Serhat Demirel ve şair Ercan Yılmaz konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. İsmail Güleç, Behçet Necatigil’i önceleri tanınmış iyi bir şair olarak bildiğini, ancak şiirlerini ve hakkında yazılmış yazıları okuduğunu, bundan sonra Necatigil’in edebi anlamda bir derya olduğunun farkına vardığını dile getirdi. Prof. Dr. Güleç, “Bir kitapta şiirlere iki türde şaşırılır. Birincisi, ilk defa okuduğunuzda ne yapacağınızı bilmediğinizden kaynaklanan; ikincisi ise hayretten ve hayranlıktan duyulan şaşırma. Benimki de hayretten ve hayranlıktan duyulan şaşırma oldu” dedi.

SAÜ Türk Dili Bölümü Öğr. Gör. Serhat Demirel, “Kendimi kötü hissettiğim zamanlar Necatigil’in şiirlerine bakıyorum. İnsanlık duygusuna tekabül eden şiirler barındırıyor. Necatigil, bir şiirinde ‘bir yolun yunusa, bir yolun galibe gittiğini’ söylüyor ve böylece sahih şiirin politikasını net çizgilerle ortaya koymuş oluyor” diye konuştu.

Şair Ercan Yılmaz, Behçet Necatigil’in modern Türk şiiri içerisinde çok zengin anlam katmanlarına sahip müstesna bir şair olduğunu söyledi. Yılmaz, “Necatigil’in birkaç farklı açıdan incelenebilecek çok sayıda şiiri olduğunu görüyoruz. Ben de bu kavramlar ışığında bu şiirleri incelemek istedim. Amacım şairi eşya üzerinden kendi benliğini nasıl dışarı vurduğunu ve kendi deyişiyle şiirde yaratmaya çalıştığı yaşantı birliğini nasıl sağlandığını örneklerle ortaya koymak” şeklinde konuştu.

15.12.2019 / Haber: Kübra Akçay / Fotoğraf: Semih Yayla


1.801 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.