Basın Açıklaması

Basın Açıklaması
09.05.2013
599
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü Basın Açıklaması

Binalarda beton dayanımının tespiti sırasında yapıldığı iddia edilen usule uygun olmayan işlemler hakkında yapılan operasyon kapsamında Üniversitemizden de bazı elemanların olması bizleri son derece üzmüştür.

Sakarya Üniversitesi 1999 depreminden bu yana verdiği 5000’e yakın rapor, proje, mahkeme ve bilirkişi görevleri ile gerek Sakarya’nın gerekse tüm Marmara Bölgesinin kısa sürede ayağa kalkmasında önemli katkıda bulunmuş, her kurum ve kuruluşun ve kamuoyun takdirini kazanmıştır. Özellikle Van depreminden sonra şehrin kısa sürede ağaya kalkmasında üniversitemiz tarafından verilen teknik desteklerin önemi olmuştur.  Ayrıca Van’da meydana gelen ikinci depremden sonra ortaya çıkan kaos ve belirsizliği gidermek amacıyla 40’a yakın öğretim elemanımız aylarca çalışmış, eğitim öğretimin başlaması ve şehrin algısının giderilmesinde önemli katkıları olmuş ve halen olmaktadır.

Depremden sonra Sakarya’da özellikle mevcut çok katlı yapıların tehlikede olduğunu ve isteyen herkesin yapı tespitinin ücretsiz yapılacağı da defalarca Sakarya halkına açıklanmış ve yapılmıştır. Ülkemizde deprem konusunda atılmış en önemli adım gördüğümüz kentsel dönüşüm uygulaması konusunda da her platformda bilinçlendirme ve destekleme Üniversitemiz tarafından yapılmaktadır.

1999 depreminden bu yana incelenen 5000’i aşan dosya ile ilgili bölüme, dekanlığa ve rektörlüğe yapılmış herhangi bir şikayet olmadığı da tespit edilmiştir.

Tüm bunlar karşısında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından akredite edilmiş beton laboratuvarında ortaya çıkan iddialar karşısında yerel ve ulusal basında üniversiteyi de öne çıkaran ve toplumu tedirgin edecek açıklama ve yorumlar yapılmaktadır. Şu ana kadar edinilen bilgilere dayanarak üniversite olarak mahkeme ve dava sürecinde adı geçenler bu görevden alınarak soruşturma başlatılmış, beton laboratuvarına yeni sorumlular atanmıştır. Ayrıca şüpheli görülen raporlar incelenmeye başlanmıştır.

Orta hasarlılarla ilgili 245 başvurusu olmuştur. Bu başvuruları  bölümde kurulmuş olan üçer kişilik yedi ayrı komisyon incelemektedir. Adı geçen öğretim elemanları bu komisyondan birinde yer almaktadır. Bu zamana kadar çoğu 1-2 katlı olan 27 binaya rapor verilmiş olup bunlar arasında ilgililerin verdiği rapor sayısı 2 dir. Diğerlerinin incelenmesi sürmektedir. Bu raporlar iptal edilip, kararlar bölüm öğretim üyeleri tarafından tereddüt oluşmayacak şekilde yeniden verilecek, beton deneyi ve sonucu hakkında yeniden deney dahil her adım atılacaktır. Ayrıca bu inceleme 2007 Deprem Yönetmeliğine göre yapıldığından, beton deneyi, donatı tespiti,  zemin deneyi, bina rölevesi ve performans hesabı aşamalarından sonra karar verilmektedir.

Ayrıca yapılan incelemeler ve elde edilecek bilgiler dışında da bina ve beton güvenliği konusunda en küçük şüphesi olan kişi ve kuruluşlara “beton dayanımı her zaman ve her koşulda ölçülebileceği” dikkate alınarak, bu alanda görevli 40 öğretim elemanı yeniden inceleme dahil her türlü desteği hiçbir karşılık talep etmeden yerine getirecektir.

Üniversite olarak bu süreçte hem kamuoyunu bina güvenliği adımları konusunda sağlıklı bilgilendirmek hem de yargının en doğru kararı da vermesinde destek olmak en başta gelen görevimizdir. Bu süreç içinde tüm paydaşlardan da aynı hassasiyeti beklemekteyiz.

Prof. Dr. Muzaffer Elmas

Rektör

09/05/2013


599 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.