Bağımlılıkla Mücadele

Bağımlılıkla Mücadele
28.02.2012
587
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen “Bağımlılıklarla Mücadele ve Yeşilay” isimli, seminere konuşmacı olarak Yeşilay Genel Başkanı Muharrem Balcı katıldı.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen, Yeşilay Genel Başkanı Muharrem Balcı’nın katıldığı seminer SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde 27 Şubat Pazartesi gerçekleştirildi.

Ölüm Oranı Giderek Artıyor

Balcı, 2011 yılında sigaraya bağlı hastalıklardan ölen insan sayısının 5 milyon olduğunu belirterek, “2012’de bu sayının 6 milyona ulaşması bekleniyor. Sadece alkole bağlı hastalıklardan ölen insan sayısı 2011 yılında 2,5 milyon. Bu sene beklenen sayı 3,5 milyon. Burada artış var. Promosyonla uyuşturucu satılıyor. 5 al 3 öde yani içmek için satmak gerekir. Satınca da içenlerin sayısı artacaktır” dedi.

Bağımlılıkların yalnızca sigaradan ibaret olmadığının altını çizen Balcı, “ Bağımlılıklar deyince sadece sigara değil, alkol, sigara, kumar, uyuşturucu ve şans oyunları da var. Bunların her biri birer bağımlılık ve her bağımlılık birer beyin hastalığı” diye konuştu.

Balcı, “Herhangi bir maddeye başlayan insan başkaları tarafından bu duruma düşmüş oluyor. Bu duruma en çok da reklamlar ve özendirmeler neden oluyor. 2009’un sonlarında yapılan araştırmalarda sigaraya başlama yaş oranı 10 olduğu saptandı. Bu oranın bu kadar azalması ile birlikte bunu yapanlar amacına ulaşmış oldu” diye konuştu.

Özgürlüğü Paylaşmak Düşünülemez

Uyuşturucu kullananların en fazla 15 yıl ömre sahip olduklarını belirten Balcı, bir gencin hiç paylaşmayı düşünmediği şeyin ‘Özgürlük’ olduğunu vurguladı. “Herhangi bir madde kullanıyoruz ve bunun zararlı olduğunu bilerek kullanmaya devam ediyoruz” diye konuşan Balcı,  “Böylece bu maddelerin bağımlısı olmuş oluyoruz” dedi.

Yaşam hakkının kısıtlanamayacağını vurgulayan Balcı, “Herkesin yaşam hakkı var. Eğer yaşamımıza böyle bağımlı olmamıza neden olan maddeler sokuluyorsa yaşam hakkı denilen şey ortadan kalkıyor. En yakın arkadaşlarımız bu hakkımızı elimizden çalıyor. Bir genç asla özgürlüğünü paylaşmayı düşünmez. Ancak bu kadar özgürken bağımlı olmayı mahkûm oluyor. Bu kadar özgürken bağımlılığa da dur demeliyiz. Kendimizi mağdur duruma düşürmemeliyiz. Her türlü bağımlı insan mağdurdur”  diye konuştu.

Hekim Kontrolü Gerekli

Sigarayı insanın kendi çabalarıyla bırakabileceğini fakat alkol bağımlılığında hekim kontörlü gerektiğini belirten Balcı, “Alkolü kendi çabalarımızla bırakamayız. Alkol bağımlığından kurtulmayı hekimlerin kontrolünde sağlayabiliriz” açıklamasında bulundu.

27/02/2012 – YC
587 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.