AYM Yargıtayın Temyiz Yeri Değil

14.12.2015

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Prof. Dr. Engin Yıldırım, bireysel başvuru sayısının 17 bine ulaştığını kaydederek Anayasa Mahkemesinin Yargıtayın temyiz yeri olarak görülmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mizan Hukuk Topluluğu tarafından 11 Aralık Cuma günü düzenlenen ‘AYM’ye Bireysel Başvuru ve AİHM’ konulu konferansa konuşmacı olarak Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Prof. Dr. Engin Yıldırım katıldı.

Anayasa Mahkemesine (AYM) bireysel başvuru konusunda bilgiler veren Prof. Dr. Yıldırım, bireysel başvurunun hangi aşamalardan oluştuğunu anlattı. Bireysel başvuru uygulamasını başlatan ilk ülkenin Almanya olduğunu belirten Yıldırım, bu ülkeden bazı örnekler verdi. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru tanınmasıyla amaçlananın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gelen hak ihlallerini azaltmak olduğunu ifade eden Yıldırım, bireysel başvuru kapsamına giren konuların neler olduğunu, kimlerin bireysel başvuruda bulunabileceğini, hangi konuların Anayasa Mahkesine bireysel başvurunun dışında olduğunu bazı örneklerle açıkladı.

Bireysel başvuruda kabul edilemezlik kriterleri konusundan bahseden Yıldırım, mahkeme kararlarını açıkça keyfilik içermediği zaman kabul edilemez bulduklarını ifade etti. Yıldırım, kabul edilememezlik kriterlerini, açıkça yer bakımından yoksunluk, zaman bakımından yoksunluk, kişi bakımından yetkisizlik olarak sıraladı.

Bireysel başvuru konusunda sayının hızla arttığı kaydeden Yıldırım, 17 bin başvurunun olduğunun bilgisini verdi. Yargıtay ve Danıştayın alanına girmemeye çalıştıklarının altını çizen Yıldırım, Anayasa Mahkemesi’nin Yargıtayın temyiz yeri olarak, sanki bir süper Yargıtay, süper Danıştay olarak görülmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Anayasa Mahkemesinin genel eğiliminin düşünce özgürlüğünden yana olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yıldırım verdikleri kararlarda sık sık AİHM kararlarına atıfta bulunduklarını kaydetti.

Gelecekte başvuruların değişik konularda daha da artacağını söyleyen Prof. Dr. Engin Yıldırım, konferans sonunda öğrencilerden gelen soruları da cevapladı.

Konferansın ardından SAÜ rektör yardımcısı Prof. Dr. Musa Eken, Prof. Dr. Engin Yıldırım’a verdiği konferanstan dolayı teşekkür ederek günün anısına hediyesini takdim etti.

14/12/2015 – HAY