Almanya’yı Gelecekte Türk Başbakan Yönetecek

Almanya’yı Gelecekte Türk Başbakan Yönetecek
13.04.2018
1.866
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Öğrenci Topluluğu tarafından “Yurtdışındaki Soydaşlarımızın Uluslararası Siyasete ve Ekonomiye Etkisi” konulu konferans düzenlendi.

SAÜ Hukuk Fakültesi’nde gerçekleşen konferansa Başbakanlık Müşaviri Sadettin Kılıç konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye ile Avrupa arasındaki ilişkinin 800 yıl önceye dayandığını söyleyen Kılıç, “1856 yılında yapılan Paris Antlaşması ile Osmanlı İmparatorluğu, Avrupa devleti sayılmıştır. 1907 yılında 12 bin Türk işçisi Almanya’da çalışırken, 18 bin Alman işçisi Osmanlı İmparatorluğu’nda çalışıyordu. 1961 yılında ise Almanya ile yapılan antlaşmayla Türk işçiler oraya çalışmaya gitti. Hala Avrupa ile ilişkilerimiz devam etmekte” dedi.

1961 yılında yapılan işçi göçü hakkında dönemin yöneticilerine eleştirilerde bulunan Kılıç, Almanya’ya giden işçilerin sosyal haklarının Türkiye tarafından gözetilmediğini söyledi. Kılıç, “O dönem Yunanistan’dan da Almanya’ya işçi göçü oldu. Yunan yetkililer, Almanya ile anlaşarak eğitim ve din gibi konularda Yunan işçilere sahip çıktılar. Türk yetkililer ise giden işçileri sadece para olarak gördüler. Fakat o dönem oraya giden işçilerimiz kazandıklarının yüzde 43’ünü tasarruf ederek, Almanya’da cami ve okul yaptırarak kendi haklarına sahip çıktılar” ifadelerini kullandı.

Avrupa’da şu an 5.6 milyon Türk göçmen yaşadığını belirten Kılıç, “Avrupa Birliği’nde bulunan 12 ülke nüfusundan daha fazla Türk, Avrupa’da yaşıyor. Türk göçmenlerin 3.4 milyonu ise Avrupa Birliği vatandaşı konumunda ve yaklaşık 3 milyon kadarı da seçmen statüsünde. Türk girişimcilerin yıllık cirosu 63 milyar Euro, tüketim harcamaları ise 23 milyar Euro’dur” diye konuştu.

Yurtdışında yaşayan Türklerin sorunlarına da değinen Kılıç, eğitim, din ve Türkçe öğrenilmesi sorunları, ayrımcılık, Müslüman mezarlığı ve İslamafobi konularının başlıca sorunlar arasında olduğunu söyledi. Kılıç, konuşmasının sonunda Avrupa ve özellikle Almanya ile yaşanan sorunlara rağmen, 30 veya 40 yıl içinde Almanya’yı bir Türk Başbakanın yöneteceğine inandığını söyledi.

13/04/2018 – MA


1.866 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.