Akademik Açılış Töreni

Akademik Açılış Töreni
09.10.2012
889
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) 2012 – 2013 Akademik Yılı Açılış Töreni SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Açılış törenine Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta, Bölge Adliye Mahkemesi  Cumhuriyet Başsavcısı Cemil Kuyu, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı (SATSO) Mahmut Kösemsul’un yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Telgraf Gönderdi

Törene telgraf gönderen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin güçlü ve büyük bir ülke haline gelmesi için üniversitelerin önemli sorumlulukları olduğunu ifade etti.

“Üniversitelerin temel fonksiyonu, bağımsız araştırmalar yapmak, bu araştırmalar ekseninde eğitim vermek, insanlığın bilgi birikimine yeni bir katkı yapmak ve ürettiği bilgileri gerçek hayatta uygulamaktır” diyen Gül,  üniversitelerin bu fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri için yeni dünya düzeninin dinamiklerini iyi okumaları, eğitim ve araştırma faaliyetlerinde daha yoğun, daha dinamik, bilgi ve teknoloji üretiminde ise daha etkin olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye’nin Güçlü Üniversitelere Sahip Olması Gerekir

Türkiye’nin hedeflerini gerçekleştirebilmesi için, güçlü ve iyi üniversitelere sahip olması gerektiğini belirten Gül, “Üniversitelerimizi her şeyden önce birer araştırma merkezi, yenilik merkezi haline dönüştürebilmeliyiz. Devletin yapması gerekenlerin yanında, üniversitelerimizin de bu anlayışla, kaliteden ve bilimsel nitelikten ödün vermeden çalışmalarını sürdürmesi, önüne büyük hedefler koyması elzemdir” dedi.

Yeni Akademik Dönem Yeniliklerle Başladı

Törenin açılış konuşmasını yapan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, yeni eğitim öğretim yılına girerken SAÜ’de yapılan yeniliklere dikkat çekti. “Ülkemizde nitelikli ara eleman ihtiyacı sağlamak amacıyla yıllardır gündemde olan üniversite toplum ve sanayi işbirliği kapsamında Meslek Yüksekokullarında 3+1 modeli uygulanarak her iki yarıyılda toplam 8 bin öğrenci işyerlerinde eğitim alacaktır” diyen Elmas, lisans programlarında ders sayılarını azalttıklarını, sınıf içi aktivitelerin yanında sınıf dışı aktivitelerine de ağırlık verdiklerini belirtti.

Kütüphanenin 24 saat açık tutulduğunu söyleyen Elmas, “Çalışma salonu, açık bilişim merkezi, öğrenci toplulukları ve sosyal alanlarla öğrenci için canlı ve yaşayan ortam oluşmuştur. Ayrıca yapılan yeni uygulama ile lisans öğrencilerinin kendi bölüm ve fakülteleri dışında 300 farklı seçmeli dersi almaları sağlandı. Örneğin, bilgisayar öğrencisi sanat, müzik, ilkyardım, işletme, felsefe, hadis gibi çok değişik dersleri seçebilmektedir” şeklinde konuştu.

Uluslararası Üniversite

Uluslararası öğrenci değişim programlarında yaptıkları çalışmalar sayesinde  500 öğrencinin bu yıl Avrupa ülkelerine gittiğini belirten Elmas, bunun yanında Avrupa’dan gelen 150 öğrenciyle birlikte 45 farklı ülkeden gelen toplam bin öğrencin Sakarya’da eğitim gördüğünü ifade etti.

“Üniversite olarak özellikle çevremiz, ülkemiz ve dünya ölçeğinde, ortak değerlerimizi öne çıkaracak çalışmalara özel önem vermekte ve sınırsız destek sağlamaktayız” diyen Elmas, öğretim elemanlarına araştırma projeleri desteği, ülke ve dünya sorunlarının çözümüne yönelik projelere özel destek, yayın teşvikleri ile yurtdışı kısa ve uzun süreli desteklerin süreceğini söyledi. Kuruluşunun 20’nci yılını kutlayan Sakarya Üniversitesini bir çınar ağacına benzeten Rektör Elmas, “Kökleri derinlerde, gölgesi büyüktür. Her türlü çeşitliliği, zenginliği barındırmaktadır. Yapacağımız çalışmalar ağacın köklerini zenginleştirecek ve daha da büyütecektir” dedi.

YÖK Yasa Tasarısı

Gündemde yoğun bir şekilde tartışılan ve üniversitelerden görüş istenen YÖK yasa tasarısı hakkında görüşlerini kamuoyuyla paylaşan Elmas, şöyle konuştu: “Üniversiteler yaşayan canlı evrensel kurumlardır. Dünyadaki eğitim öğretim, bilimsel araştırma ve yönetim alanındaki gelişmeleri yakından izlemek, değişimleri dikkate almak ve uygulamak her üniversitenin yaptığı ve yapmak zorunda olduğu eylemlerdir. Yasanın anlamını yitirmiş hükümleri kaldırarak ayrıntıya girmeden değişime açık olması ve bu eylemleri desteklemesi en önemli beklentimizdir. Bilgi çağı değişimi yönetmek, mevcut alışkanlıkları değiştirerek mümkün olacaktır. Yaşanan sorunlardan yola çıkarak geleceğin üniversitelerini planlamak mümkün değildir.”

YÖK’ün yasayla ilgili kamuoyuyla paylaştığı çeşitlilik, kurumsal özerklik ve hesap verebilirlik, performans değerlendirmesi ve rekabet, mali esneklik ve çok kaynaklı gelir yapısı, kalite güvencesi kavramlarının esas alınmasının çok önemli olduğunu belirten Elmas, “Yasanın bu kavramlara göre şekillendirilmesi ve düzenlenmesi durumunda, üniversitelerin önünü açacak, motive edecek ve canlılık getirecektir” dedi.

Yasada kadro ve özlük hakları sisteminin yeniden düzenlenmesinin üzerinde önemle durulması gerektiğini vurgulayan  Elmas, “Öğretim elemanının eğitim ve bilimsel araştırma performansı merkeze alınarak kadro ve ücret sistemi değiştirebilir ve buradan yola çıkarak, kurumların hedeflerine göre bölüm başkanı, dekan, müdür, rektör atamaları yapılabilir ve görev süreleri de buna bağlanabilirse, yapılan ve yapılması muhtemel pek çok tartışma ortadan kalkacaktır. YÖK ise bu çalışmaları koordine eden, değerlendiren bir kurum haline gelmelidir” şeklinde konuştu.

Başarılarını Hep Birlikte İzliyoruz

Sakarya Üniversitesi’nin başarılı çalışmalarını hep birlikte izlediklerini söyleyen Sakarya Valisi Mustafa Büyük, “Şehirle bütünleşmiş, gelişmeyi, kalkınmayı, zenginliği artırma konusunda gayretleri, başarıları hepimizin memnuniyetine mazhar oluyor” dedi.

SAÜ’nün başarılarına yaptıkları katkılar için yönetici, akademisyen ve öğrencilere teşekkür eden Büyük,  “Üniversitenin şehrin meselelerine olan ilgisi ve alakası; bunlara getirdiği çözüm önerileri ve ortak hareket etmedeki gelişimeler, bizi memnun etmektedir” şeklinde konuştu.

Ortadoğu’da Siyaset ve Toplum Kongresi

Açılış konuşmalarından sonra ‘Ortadoğu’da Siyaset ve Toplum Kongresi’ kapsamında yapılan ‘Dünya Siyasetinde Ortadoğu ve Arap Uyanışı’ adlı panele geçildi. Başkanlığını Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Uysal yaptığın panelde, Prof. Dr. Udo Steinbach ve Michigan State Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mohammed Ayoob ile Nevada Üniversitesi’nden Berch Berberoğlu bir konuma yaptı.

09/10/2012 – AB

 

 
889 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.