Uzun Yaşayan Türk İşletmeleri

Uzun Yaşayan Türk İşletmeleri
25.11.2014
1.102
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletmecilik dersi tarihi kapsamında “Uzun Yaşayan Türk İşletmeleri” adlı konferans, SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşti.

Konferansa konuşmacı olarak Mazlum Şekerleme işletme yöneticisi Tarık Pekerken katıldı.

Sakarya’nın önemli firmalarından biri olan 90 yıllık bir aile şirketinin işletme yöneticisi ve SATSO Disiplin Kurulu üyesi Tarık Pekerken, Mazlum şekerlemenin tarihi ve kapitalist sistemde geleneksel olan sistemden bahsetti. Öncelik olarak kendi hayatından bahseden Pekerken , “21 Mart 1956 doğumluyum. 1911den beri bilinen, ondan öncesini de bilmediğimiz ama muhtemelen o zamanda da var olan bir çikolata, şekerleme ve helva firmasının üçüncü nesil temsilcisiyim.  Niyetim size tecrübe kazandırmak. 5 yaşından beri firmadayım. Lokum dizeceğim zaman oradaki çalışanlara film anlattırırdım. Onlarda ben lokumları dizeyim diye mecburen anlatırdı” dedi.

İşletmenin tarihinden söz eden Pekerken, “Kuruluş tarihimiz olarak 1924’ü söylüyoruz. Dedem ve kayınpederi birlikte çalışarak başlıyorlar bu işe. Zamanla dedem, helvacılığı kendi başına yapmaya devam ediyor. Selanik’te önceden küçük bir dükkânları vardı. 365 gün açıktı. Hasta ve hamile olduklarını beyan edenlere, ilaç niyetine, küçük bir parça helva ücretsiz olarak verilirdi. Dedem de 1920’lerde para kazanmak amacıyla dükkân açıyor. Günde bir tane nöbet helva yapıyor. Çok detaylı bilgim yok ama üzüm veya pancar gibi ürünleri sıkıyorlar bir şurup  elde ediyorlar. O şurubu işleyip tahinle birleştirip helva haline getiriyorlar. Daha sonra dükkân önünde uzun kuyruklar oluşuyor ve öğlene kadar bitiyor. Helvacılıkla başlanan üretime, 1950’lerde şekerleme, reçel ve lokum ekleniyor. 1955-80’lerde de yerini çikolataya bırakıyor. Dedemin bir nöbetle başladığı işletmemizde, şimdilerde 2055 yan çeşit var. O kadar geniş bantta çalışıyoruz” diye konuştu.

25/11/2014 – BD


1.102 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.