Etkili ve Güzel Konuşma

Etkili ve Güzel Konuşma
19.04.2018
2.090
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kariyer ve Yetenek Yönetimi Koordinatörlüğü tarafından “Etkili ve Güzel Konuşma” isimli bir etkinlik düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen etkinliğe SAÜ Türk Dili Bölümü Öğr. Gör. Serhat Demirel konuşmacı olarak katıldı. Ses, vurgulama ve beden dili ile ilgili bilgiler veren Öğr. Gör.  Serhat Demirel, “Kişinin etkili ve güzel konuşması ona ne kazandırır?  Etkili konuşmak, doğuştan mı gelir yoksa sonradan mı kazanılır?  Tabii ki sonradan kazanılır, fakat şöyle bir yanlış algı var iyi konuşan kişilere ne kadar güzel sesi var diyebiliyoruz, hâlbuki ses kumaşı iyi olan her insan, iyi bir diksiyona sahip değildir. Ya da iyi bir diksiyona sahip olanlar iyi bir sese sahip değildir. Önemli olan sesimizi eğitebilmektir, bunun da aşamaları var birden bire olabilecek bir şey değil” dedi.

İletişimde beden dilinin önemine değinen Öğr. Gör. Demirel, “Beden dilini küçümsüyoruz çoğu zaman ama iletişimde sözden ziyade beden dili ile hareket ettiğimizi, anlaşma sağladığımızı uzmanlar söylüyor. Kişinin insanlarla iletişim kurma biçimi,  konuşması onun bir bakıma aynası oluyor diyebiliriz. İnsanlarla ne kadar iyi iletişim kurabiliyorsak, onlara kendimizi ne kadar iyi anlatabiliyorsak imajımız olumlu yönde gelişir” ifadelerini kullandı.

Konuşmada doğru nefes kullanımına da dikkat çeken Demirel, “Çoğumuz doğru nefesi kullanamıyoruz. Konuşmamızı daha etkili kılacak olan diyafram nefesini kullanmıyoruz, sadece göğüs nefesini kullanıyoruz. Kısa kısa nefesler alarak sadece akciğerlerin üst kısmını dolduracak o nefesle idare ediyoruz. Hâlbuki diyafram nefesiyle daha bol daha geniş bir nefes alıyoruz. Peki, bu ne işe yarıyor? Konuşmasak bile daha bol oksijen aldığımız için daha sağlıklı oluyoruz ama en önemlisi konuşma esnasında bizi rahatlatıyor. Hep kısa kısa cümleler mi kuruyoruz? Tabii ki hayır, uzunca bir cümle düşünelim, bu cümleyi aldığımız küçük nefesle telaffuz ettiğimiz zaman anlaşılırlığımız ortadan kalkacaktır” şeklinde konuştu.

19/04/2018 – HK


2.090 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.