6. Uluslararası Politik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Kongresi Başladı

14.05.2022

“Uluslararası Politik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Kongresi (International Congress on Political, Economic and Social Studies) – 6. ICPESS 2022”, Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen açılış töreniyle başladı.

Sakarya Üniversitesi ve PESA (Uluslararası Politik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi) iş birliği ile organize edilen programa; Sakarya Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Savaşan, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Temel Gürdal, PESA Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Altundemir, Prof. Dr. Tarık Vural, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Veyse İnal, akademik personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Alanında önemli bilimsel toplantılardan biri olan ve ana teması “Politik, Ekonomik ve Sosyal Açılardan Sürdürülebilirlik” olarak belirlenen Kongre açılış konuşmasını PESA Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Altundemir yaptı. Prof. Dr. Mehmet Emin Altundemir, PESA hakkında bilgiler verdi.

Açılış konuşmasının ardından kürsü alan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan ise son dönemde gündeme gelen Türkiye’ye yapılan göç konusunu ele aldı. Rektör Prof. Dr. Savaşan konuşmasının devamında, “Daha önce dünyada birçok ülkeye göç yapıldı. Türkiye’nin önünde birçok örnek bulunuyor. Bu örneklerden yola çıkılarak avantaj sağlanabilir.” dedi.

Etkinlikte daha sonra Prof. Dr. Tarık Vural’ın konuşması yer aldı. Konuşmasında, sürdürülebilirliğe genel olarak değindikten sonra borçların sürdürülebilirliği özelinde konuşmasına devam etti. Maastricht Kriterleri’nin gerçekleşip gerçekleşmediğini 2001-2021 yılı verileri kapsamında değerlendiren Prof. Dr. Vural, “Borçların sürdürülebilirliğinin iyi ya da kötü olduğu konusunda fikir birliği yok. Bazı kesimler borçlanmanın büyüme ve kalkınmayı olumlu etkileyecek çeşitli avantajları olduğunu ileri sürerken, bazı kesimler borçlanmanın gelecek nesillere aktarılan haksız bir yük olduğunu savunuyor” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Türkiye’nin çeşitli yerlerinden katılan konuşmacılar söz aldı. Kongrenin birinci günü Prof. Dr. Mehmet Emin Altundemir ve Dr. Öğr. Üyesi Veysel İnal’ın kapanış konuşmasıyla son buldu.