15. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu Başladı

15. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu Başladı
19.10.2023
1.090
A+
A-

Türkçenin, Uluslararası alanda tanınırlığının artması ve zengin kelime yapısı ile birlikte global olarak tercih edilen bir dil haline gelmesi amacıyla düzenlenen ‘’ 15. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu ‘’ bu sene SAÜ ev sahipliğinde, SAÜ Turgut Özal Kültür ve Kongre Merkezinde başladı.

Sempozyumda, Türkçe dilinin, Balkanlar’dan Çin’e; İran’dan Kuzey Buz Denizi’ne kadar yaklaşık 12 milyon km2’lik bir alanda 330 milyonu aşkın konuşan kişi sayısı ile dünyanın en geniş coğrafyalara yayılmış ve en çok konuşulan dillerinden biri olduğunun altı çizildi.Ayrıca Türkçenin yabancı dil olarak öğrenilmesine gösterilen ilginin 21. yüzyılın başından itibaren artarak devam etmesi, Türkçenin dünya dili olarak nitelendirilmesine vesile olduğu belirtildi.

Sempozyuma, Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Kuzey Makedonya Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Vecdi CAN, Türk Dil Kurumu Başkanı Gürer Gülsevin, Sakarya Barosu Başkanı İlknur Ebiz Yıldız, Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, SAÜ Rektör Yardımcısı Özer Köseoğlu, Milliyetçi Hareket Partisi Sakarya İl Başkanı Oğuz Alkaş, Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasın, Prof. Dr. Nadirhan Hasan, Prof. Dr. Fadıl Hoca, Prof. Dr. Cemal Yıldız, Prof. Dr. Murat Özbay, Prof. Dr. Paki Küçüker, Prof. Dr. Şerif Ali Bozkaplan, Prof. Dr. Fatih Kirişçioğlu, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Doç.Dr.Berke Kurt, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Oktar, Ankara Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Fatih Küçüker, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumda açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, “Benim asıl hedefim Türkçenin okul öncesinden itibaren uzmanlar tarafından öğretilmesidir. Türkçenin öğretimi meselesi bir Milli Güvenlik meselesidir, eğer Türkçe düzgün öğretilmezse Matematikte, Fen de öğretilemez. 2018 yılında yapılan okuduğunu anlama araştırmasında, Türkiye 42. Sırada yer almıştır, işte ben buna üzülüyorum. Ortaöğretimde Türkçe ortalaması 70 olmadığı takdirde mezun olunamıyor, keşke bunu 80 ya da 90 puana çıkarsalar diye düşünüyorum çünkü böyle yapmazsak başaramayız ‘’ ifadelerine yer verdi.

Sempozyumda konuşan yapan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, ‘’ Öncelikle İsrail’in Filistinli masumlara yönelik insanlık dışı saldırılarını kınıyorum. Üniversite olarak Dünya sıralamasında 1200 bantlarındayız, 1000 bandının altına çekmek gibi bir çabamız var. Kamu üniversitelerinde 23. sıradayız vakıf üniversitelerini katınca 28. sıradayız. İnşallah ilk 20 üniversite arasına girdiğimiz zaman araştırma üniversitesi unvanına ulaşacağız. Bu doğrultuda bir takım yapılar oluşturduk. Araştırma dekanlığını kurarak bu hedefe ulaşmaya çalışıyoruz. SAÜ’nün diğer hedefi uluslararasılaşmaktır, üniversitemizde 100’ü aşkın ülkeden toplamda 6000’in üzerinde yabancı öğrencimiz var, kendilerini önemli bir kazanım görüyoruz.’’ İfadelerine yer verdi.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten ise konuşmasında, ‘’ Öncelikle Filistin halkını desteklediğimizi, dualarımızın onlarla olduğunu elimizden ne geliyorsa yapacağımızı belirtmek istiyorum. Savaşın sonunda gelecek olan barış için neler yapacağımızı düşünmeye davet ediyorum.Karşınızda Milli Eğitim Bakanlığının bir temsilcisi olarak duruyorum ama aynı zamanda bir Türkçe öğretmeni olarak duruyorum. Hocamın tespitleri ve değerlendirmeleri çok önemli, inşallah el birliğiyle okul öncesinden en son kademeye kadar dilimizi, muhteşem Türkçemizi yüceltmeye çalışacağız. ‘’ dedi.

Üç gün olarak planlanan sempozyum programı, 21 Ekim’e kadar devam edecektir.


1.090 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.