11. Ulusal Metalurji ve Malzeme Günleri

11. Ulusal Metalurji ve Malzeme Günleri
05.03.2019
2.029
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Malzeme Bilimleri Topluluğunca bu yıl 11’incisi düzenlenen Ulusal Metalurji ve Malzeme Günleri (METAG 11) tamamlandı.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde 4-5 Mart tarihlerinde düzenlenen METAG 11’in ilk gününde “Türkiye’de Otomotiv Sektörünün Geleceği ve Otomotiv Sektöründe Malzeme Bilimi” konulu panel gerçekleşti.

Panele SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hatem Akbulut, SAÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Can Kurnaz, Toyota’dan Hakan Harmandar, Ford Otosan’dan Mehmet Burak Mısırlı, Tırsan’dan Gökhan Timaç ve Tofaş’tan Tolga Arslan konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılışında söz alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hatem Akbulut, metalürji ve malzeme biliminin tanımını yaparak konuşmasına başladı. Prof. Dr. Akbulut, “Amerika ve Avrupa’daki büyük üniversitelere baktığımızda, ‘malzeme bilimi’ ülkelerin en önde gelen alanı olarak değerlendiriliyor. Malzeme bağımsızlıktır. Malzemeye hâkim olan topluluklar dünyaya da hâkimdir. Hayal kurun. Hayali olmayan toplumların geleceği yoktur. İnsanoğlu neyi hayal ediyorsa, malzeme tasarımını bu hayaline göre yapması gerekir” dedi.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Süleyman Can Kurnaz’ın yaptığı panelde, otomotiv sektörünün tanımı, Türkiye’nin otomotiv sektöründeki gelişimi, otomotiv sektöründe malzemenin önemi ve otomotiv sektörünün sorunları konuşuldu.

“Ar-Ge yurtdışına bağımlılığı azaltır”

Toyota yetkilisi Hakan Harmandar, otomotiv sektörünün Türkiye’de ‘sanayinin lokomotifi’  olarak tanımlandığını belirterek, “Otomotiv sektörünün sosyal ve ekonomik açıdan içinde bulunduğu topluma ciddi katkıları vardır. Otomotiv sektörü, büyük bir istihdam ve tedarikçi ihtiyacı yaratıyor” dedi. Türkiye’deki Ar-Ge çalışmalarının öneminden de bahseden Harmandar, “Ülkemizde ana sanayiler oldukça teknolojik durumdadır. Ama burada en önemli konu Ar-Ge’nin yapılabilmesi ve yan sanayinin kendi başına üretim yapabilmesidir. Bu yurtdışı bağımlılığını azaltır” diye konuştu.

“Meraklı mühendislere ihtiyacımız var”

Ford Otosan yetkilisi Mehmet Burak Mısırlı, konuşmasında otomotiv sektöründe üretim teknolojileri ve kabiliyetlerinin önemine vurgu yaptı. Mısırlı, “Ar-Ge’ye çok ciddi bir yatırım var. Ar-Ge, üretim ve katma değer yaratmak adına ayrı bir fayda sağlar. Ar-Ge ilerlerken üretimin de desteklenmesi gereklidir. Üretimde çalışmaya meraklı mühendislere ihtiyacımız var. En büyük yatırım mühendis ihtiyacını gidermektir” ifadelerini kullandı.

“Teknoloji köpük metallere kayıyor”

Tırsan yetkilisi Gökhan Timaç da konuşmasında malzeme kullanımına farklı bir açıdan yaklaştı. Üretimde kullanılan malzemeyi hafifletme yolunda çalışma yaptıklarını aktaran Timaç, “Öne çıkan malzemeler, köpük, alüminyum ve köpük metallerdir. Son dönemlerde bunlar üzerine çeşitli çalışmalar yapılıyor. Malzemenin otomotiv olarak hem hafiflediği hem de darbelere karşı absorbe ettiği en uç noktalardan biri, köpük metallerdir. Teknoloji köpük metallere doğru gidiyor. Köpük metallerden hafif bir araba yapmak neden mümkün olmasın? Uçan arabaların ve yeni malzemelerin geleceğini tahmin ediyorum. Otomotiv sektörü malzemedir. Malzemeci olarak buralarda yapılacak çok iş var” dedi.

“Yerli otomobilde finans önemli”

Tofaş yetkilisi Tolga Arslan ise yerli otomobil sektörünün geldiği nokta hakkında bilgiler vererek, yerli otomobilin Türkiye’de üretilememesi için hiçbir sebebin olmadığını belirtti. Finansal koşulların bu konuda önemli olduğunu vurgulayan Arslan, finans konusunun yerli otomobilin geliştirilmesi için harcanacak mühendislik bilgisinden daha zor olduğunu söyledi. Konuşmasının devamında öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Arslan, “Kendinizi teknik olarak geliştirin. Fakat endüstride çalışmak istiyorsanız, sektörde insan ilişkileri, liderlik, organizasyon gibi konularda da kendinizi geliştirin. Öğrenci toplulukları da bunun için biçilmiş bir kaftandır. Benim yönetici olmamdaki en büyük etkenler liderlik, organizasyon ve iletişimdeki başarılarımdır. Teknik yetenek zaten gerekli, önemli olan diğer alanlarda kendinizi geliştirmenizdir” şeklinde konuştu.

Etkinliğin devamında topluluk tarafından konuşmacılara plaket takdim edildi.

Rock müzik grubu Pera ile söyleşi

METAG 11’de günün ikinci oturumu olan ‘Sosyal Oturum’da rock müzik grubu Pera’nın katıldığı bir söyleşi düzenlendi. Sohbet havasında geçen söyleşide öğrenciler grup üyelerine merak ettiklerini sordu. Söyleşinin sonunda grup üyelerine plaket takdim edildi.

05/03/2019 – Melek T. – Kebire K.


2.029 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.