“Yoğun Bakım Hemşireliğinde Güncel Yaklaşımlar” Sempozyumu düzenlendi

“Yoğun Bakım Hemşireliğinde Güncel Yaklaşımlar” Sempozyumu düzenlendi

Sakarya Üniversitesi, Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü ve Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği iş birliğiyle düzenlenen “Yoğun Bakım Hemşireliğinde Güncel Yaklaşımlar” Sempozyumu, Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinliğin açılış konuşmalarını, Sakarya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Aziz Öğütlü ve Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Aygın gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Aziz Öğütlü, konuşmasında yoğun bakım hemşirelerinin fedakarlıklarını vurgulayarak, “Baktığımız zaman Sakarya’da 11 bin 926 sağlık personelimiz var, bunun 2 bin 521’i hemşire arkadaşımız ve 185’i yoğun bakım sertifikasına sahip hemşirelerimiz var. Ancak yeterli değil. İnşallah bizler de böyle güzel sempozyumlarla, eğitimlerimizle bu sayıyı daha arttıracağız” dedi. Yoğun bakım hemşirelerinin pandemi sürecindeki önemine ve çalışma zorluklarına değinen Öğütlü, “Hastanenin en yoğun yerlerinden birinde 24 saat, belki de hiç oturmaya vaktinizin olmadığı bir yerde, zorluklara rağmen güler yüzle insanları karşılaması ve hastalara o şekilde hizmet etmesini düşünün, ne güzel bir şey” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Dilek Aygın, konuşmasına sempozyumda emeği geçenlere teşekkür dilekleri ile başladı. Aynı zamanda meslek hayatına dair deneyimlerini ve yoğun bakımda karşılaşılabilecek zorlukları paylaşarak, bu sorunlara sürekli yeni çözümler üretmemiz gerektiğine dikkat çekti.  Aygın konuşmasında, “Bizler, daha öğrencilikten bu bilinci aşılamaya çalışıyoruz. Alandan hemşirelerimizden birçok güzel patent proje çıktı. Bu tarz sempozyumlarımızın, bunların daha nicesine vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Sempozyum, beş panel üzerinden gerçekleştirildi. İlk panel olan “Yoğun Bakım Enfeksiyonlarının Önlenmesi ve Yönetimi”nde Prof.Dr. Aziz Öğütlü ve Doç.Öğr.Üyesi Banu Katra oturum başkanlığını üstlendi. Hemşire Esra Ölmez Gazioğlu, “Ventilatör İlişkili Pnömoni (VIP) Önlenmesi” başlıklı sunumuyla, Uzm.Hem. Aycan Kelez Yayık Santral, “Kateter Enfeksiyonlarının Önlenmesi” başlıklı sunumuyla ve Prof.Dr. Yakup Tomak, “Sepsis Yönetimi” başlıklı sunumuyla katılımcılara bilgi aktardı.

İkinci panel “Yoğun Bakımda Kanıt Temelli Uygulamalar 1” temasıyla gerçekleştirildi. Prof.Dr. Yakup Tomak ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Emine Sevim’in oturum başkanlığını yaptığı panelde Dr.Öğr.Üyesi Öznur, “Güvenli Hasta Transportu” başlıklı sunumuyla, Uzm.Hem. Ferhat Koç, “Güvenli Hasta Teslimi” başlıklı sunumuyla ve Uzm.Hem. Derya Işık, “Prone Pozisyonunun Yönetimi” konulu sunumuyla izleyicilere bilgiler aktardı.

Öğle yemeği ve vizyon firma sunumlarının ardından paneller devam etti. Üçüncü panel, “Yoğun Bakımda Kanıt Temelli Uygulamalar 2” başlığı altında gerçekleştirildi. Prof.Dr. Dilek Aygin ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Yavuz Bingöl’ün oturum başkanlığını yaptığı panelde Hemşire Yunus Emre Erdem, “Hemodinamik Monitörizasyon”, Dr. Ebru Kıraner, “Yoğun Bakımda Sürekli Renal Replasman Tedavisi” ve Doç.Dr. Özlem Doğu, “Ağrı, Sedasyon ve Deliryum Yönetimi” konularında sunumlar gerçekleştirdi.

Son panel olan “Yoğun Bakımda Kanıt Temelli Uygulamalar 3”, Doç.Dr. Havva Sert ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Kevser Durdu’nun oturum başkanlığında gerçekleştirildi. Hemşire Şifanur Aktekin, “Erken Mobilizasyon”, Hemşire Elif Canan Çavuşoğlu, “Enteral Nutrisyon Yönetimi” ve Hemşire Ayşe Gül Şahin, “Basınç Yaralanmalarının Önlenmesi” konularında sunumlarını gerçekleştirdi.

Sempozyum belge takdimleri ve toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.

Haber ve Fotoğraf: Deniz Ay Usta

Fotoğraf: Eren Artan

 

 
524 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.