Yeni Başlayanlar İçin Sakarya

Yeni Başlayanlar İçin Sakarya
25.09.2016
2.576
A+
A-

Türkiye’nin en gelişmiş bölgesi Marmara’nın doğusunda, önemli kavşak yollarında yer alan Sakarya, Türkiye’nin önde gelen sanayi ve ticaret şehri olmasının yanında doğal güzellikleri ve yöresel kültürünün zenginliğiyle de dikkat çekmektedir.

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Sakarya, ülkemizin en önemli iki merkezi, İstanbul ve Ankara’yı birbirine bağlayan yolların üzerinde yer alan önemli bir kavşak noktasıdır. Sakarya, doğal güzellikleri, zengin ve köklü kültürü, hızla gelişen sanayisi, üniversitesi ile Türkiye’de ‘yaşanabilir kentler’ sıralamasında üst sıralarda yer almaktadır.

Denizi, kumsalları, gölleri, nehirleri, yaylaları, kaplıcaları yanında Taraklı ve Geyve gibi Osmanlı dönemi yerleşim yerlerindeki geleneksel yaşantısıyla, Bizans ve Osmanlı dönemi tarihi eserleriyle ülkemizin görülmeye değer cennet köşelerinden biridir.

Sakarya’da gezilmesi ve görülmesi gereken onlarca yer var. Sizler için bunların başta gelenlerini derledik. Vakit buldukça Sakarya’yı keşfetmenizi tavsiye ederiz.

Sapanca Gölü

Sakarya’nın batısında, Marmara Bölgesi’nin doğusunda yer alan Sapanca Gölü, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın etkisiyle oluşmuş tektonik kökenli bir göl. Samanlı Dağları’nın eteklerinde yer alan gölün büyük bir bölümü Sakarya, batı tarafı ise Kocaeli ili içerisinde kalıyor. Bir zamanlar Marmara Denizi’nin bir paçasıyken denizden ayrılarak tek başına tatlı su gölü haline gelen göl, bölgenin yaşam kaynağı. Dünyanın sayılı tatlı su göllerinde birisi olan Sapanca, Sakarya şehrinin de su kaynağını oluşturuyor.

Gölün uzunluğu yaklaşık 16 kilometre, yüzölçümü ise 42 kilometrekare. En derin noktası 61 metre, ortalama derinliği 30 metre civarında. Ana beslenme kaynaklarının büyük bir çoğunluğu gölün güneyinde yer alan Samanlı Dağları’ndan geliyor. Sapanca’yı besleyen başlıca dereler Eşme Dere, Keçi Dere, İstanbul Dere, Yanık Dere, Derbent Dere, Çiftepınar Dere, Aygır Dere, Arifiye Dere ve Maden Dere. Bunlar hem gölün hem de yöredeki ormanların yaşam kaynağı. Sapanca Gölü aynı zamanda her yıl on binlerce göçmen kuşun konakladığı önemli bir sulak alan. Gölde yayın, sazan ve turnabalığı yaygın olarak görülüyor.

Sakarya’nın ve Türkiye’nin önde gelen göllerinden birisi olan Sapanca Gölü, seyahat edenlerin geçerken mutlaka gördüğü ve uğradığı bir yer. Gölün kenarında pek çok tesis ve park bulunmakta. Bunun yanı sıra gölü besleyen derelerin bulunduğu vadilerde de tesisler yer almakta. Gölün hemen yukarısında kışın kayak yapılan Kartepe bulunmakta. Sakarya Üniversitesi’nde okuyanlar için Sapanca Gölü Esentepe Kampusü’nün ayrılmaz bir parçası. Özellikle Kampüste günbatımını izlemek doyumsuz bir ziyafet sunuyor.

Acarlar Longozu (Karasu/Kaynarca)

Longoz, denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturması ve dere ağzını kapatması sonucu akarsuyun biriktiği yerde oluşan bir özel ekosistemdir. Bu sistemde ağaçlar sular altında kaldığı için ‘subasar ormanı’ olarak da isimlendirilmektedir.

Acarlar Longozu, Sakarya’nın kuzeyinde Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alan Türkiye’nin tek parça halindeki en büyük longoz (subasar) ormanı. Dünyanın sayılı longoz ormanlarından olan Acarlar Longozu’nun bir kısmı yürüyüş yolları ile gezilebilmekte. Yine, yaklaşık 10 km uzunluğundaki gölün belirli kısmına kadar su bisikletiyle gidilebiliyor. Longozun girişinde bir tesis de yer alıyor. Acarlar Longozu’nun merkeze uzaklığı yaklaşık 1 saat (50 km).

Birinci derece doğal sit alanı olarak korunan Acarlar Longozu, bir kısmı endemik olan birçok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapar. Özellikle göçmen kuşların üreme ve kışlama alanıdır. Orman alanında dişbudak, kızılağaç, kayın, karaağaç türleri yaygındır. Longoz Sakarya’daki tek Yaban Hayatı Geliştirme sahasıdır. Su meneksesi (Hottonia palustris) yurdumuzda endemik bir tür olarak yalnızca Acarlar Gölü’nde bulunur. Ayrıca göl lalesi (Leucojum aestivum) gibi bazı nadir türlerde Acarlar Gölü’nde bulunmaktadır.

Taraklı

Sakarya’nın güneydoğusunda, eski ipek yolu üzerinde yer alan Taraklı, tarih kokan şirin bir ilçe. Sakarya merkeze uzaklığı yaklaşık bir saat (75 km). Ünlü sanatçı Şener Şen’in oynadığı reklam filminin ardından ve sakin şehir seçildikten sonra ilgi odağı haline geldi. Hafta sonları günübirlik büyükşehirlerden gelen insanların uğrak yerlerinde birisi olan Taraklı, büyük ilgi görüyor. İlçe merkezinin neredeyse tamamı, tarihi mimari yapısını koruyor.

Taraklı, Osmanlı’nın ilk yerleşim yerlerinden biri ve tarihi evleri, çarsısı, çeşme ve hamamlarıyla Osmanlı şehir dokusunun ve sivil mimarisinin çok iyi korunduğu yerlerden. Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde Taraklı için, “kalesi viran bir biçimde olup; bağlı bahçeli, akarsulu, bir dere içinde 500 kadar hanlı, evli, tahta ve kiremit örtülü şirin bir kasabadır” der. İlçede halkın şimşir kaşık ve tarak yapması nedeniyle isminin Yenice Taraklı olarak anıldığını belirtir. Bu isim zamanla halk dilinde Taraklı olarak değişmiştir.

Taraklı’nın Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında dolaşıp bir fetih nişanesi olarak dikildiği düşünülen 700 yıllık çınar ağacını görmeden, gölgesindeki çeşmenin 277 yıldır akan suyundan içmeden ve şehrin 19. yüzyıl çehresinin bir görünüp bir kaybolduğuna tanıklık etmeden buradan ayrılmamak gerekir.

Taraklı’nın en önemli tarihi eserlerinden birisi Mimar Sinan tarafından 1517 yılında yapılmış olan Yunus Paşa Cami, kubbesinin kurşun olması dolayısıyla Kurşunlu Cami olarak da anılıyor. En önemli özelliği, alttan ısıtmalı olması. Cami yapılırken müştemilatı içinde bir de hamam inşa edilmiş. Hamamda ısınan su buharı, toprak künklerle caminin altından geçirilerek alttan ısıtma yapması sağlanmış. Ancak caminin restorasyon çalışmaları sırasında hamam tamamen işlevini yitirerek, yerden ısıtma özelliğini yitirmiş. Başta Kadirler Konağı, Çakırlar Konağı ve tüm Taraklı’ya hâkim cihannümasıyla bilinen Haşim Ağa Konağı (Fenerli Ev) olmak üzere yüzü aşkın tescil edilmiş ev ve konak Osmanlı sivil mimari örneklerini sergiliyor. Şu anda Ulucami Mahallesi’nde bulunan ahşap Hacı Atıf Han da İpek Yolu üzerindeki kervanların konakladığı tarihi bir han. Taraklı’ya bağlı Hacıyakup Paşalar köyündeki Bizans döneminden kalma kil hamamı kaplıcaları günümüzde de işlevini sürdürüyor.

Taraklı aynı zamanda bir çok trekking rotasına ve kamp alanına da yakın olması sebebiyle doğa sporcularının da uğrak noktası.

Maden Deresi (Karasu/Kocaali)

Sakarya’nın kuzeydoğusunda, Karasu ve Kocaali ilçeleri arasında yer alan Maden Deresi, Sakarya’nın saklı güzelliklerinden birisi. Oldukça sık bir ormanlık alan içerisinde derince bir vadinin içinde akan derenin sağ ve sol kıyılarında kayın, kestane ve çınar ağaçları arasında bulunan patikalar, yürüyüş için oldukça uygun bir ortam oluşturmaktadır. Patikayı takiben kayalıklar üzerinde çeşitli mağara girişlerinin bulunduğu bölgede Cumhuriyetin ilk yıllarında açıldığı söylenen bir altın madeni bulunmaktadır. Maden kapatılmış olup madene ait bazı tünel ve yollar hala kullanılmaktadır.

Maden Deresi’nin girişinde bir tesis ve piknik alanı yer almakta. Buradan yola çıkarak dere içinden keyifli bir yolculuktan sonra coşkun akan şelaleye ulaşabilirsiniz.

Maden Deresi’nin merkeze uzaklığı 76 km, yaklaşık 1,5 saat. Karasu’ya uzaklığı ise 20 km.

Poyrazlar Gölü (Adapazarı)

Poyrazlar Gölü, Adapazarı’nın yanı başında özellikle hafta sonları insanların akın ettiği, mesire yeri. Sakarya’nın yaklaşık 10 km kuzeydoğusunda, Karasu yolu kenarında yer alan alüvyal set gölü. Göl kenarında piknik yapılabileceği gibi, yürüyüş yapabilir ve su bisikletleri ile gölün keyfini çıkarabilirsiniz.

Doğançay (Geyve)

Sakarya’nın güneyinde, Geyve ilçesine bağlı şirin bir köy olan Doğançay, Bilecik yolu üzerinde hemen Sakarya nehrinin kenarında yer almaktadır. Doğal güzelliğiyle göz alan Doğançay’ın, bir çok sinema filmine ev sahipliği yapan tren istasyonu en meşhur mekanıdır. Yüzyıllık çınar ağaçlarının gölgelediği Doğançay’ın hemen yukarısında Doğançay şelalesi yer almaktadır.

Doğançay Şelalesi, Sakarya Geyve’ye bağlı Maksudiye köyü yakınında deniz seviyesinden 600 mt. yüksekliktedir. Yol, yürüyüş traking parkuru olarak da kullanılmaktadır. Görülecek yerler listesinde ilk sıralardadır. Bozulmamış doğasıyla görsel bir şölen sunmaktadır. Kayın, meşe ve kestane ağaçlarının yoğunlukta olduğu ormanın çevrelediği şelale, döküldüğü yerde geniş bir havuz oluşturmuş.

Çiğdem Yaylası (Hendek)

Sakarya gölleri, akarsularının yanında yaylaları ile de meşhur. Sakarya’nın özellikle güneyinde yer alan bir çok yayla, yaz aylarında doğaseverlerin akınına uğruyor. Marmara Bölgesi’nin en büyük ve en güzel yaylalarından birisi olan Çiğdem Yaylası, ismini kış sonrası, bahar başı açan çiğdem çiçeklerinden almıştır. Yaklaşık 1500 metre rakımlı yayla, geniş alanıyla eşsiz bir yayla deneyimi sunar.

Davlumbaz Yaylası-Sülüklü Göl (Akyazı)

Sakarya’nın Akyazı ilçesinde, Bolu-Sakarya sınırında yer alan Sülüklü Göl, en güzel yürüyüş parkurlarından biridir. Esasında göl Bolu sınırları içinde yer alsa da gölüneşsiz manzarasını tepeden görebileceğiniz Davlumbaz Yaylası Sakarya il sınırları içinde yer alır. Sülüklü Göl’ün Adapazarı merkeze uzaklığı yaklaşık 70 km’dir.
Sülüklü göl yaklaşık 3 asır önce oluşurken tektonik hareketler sonucunda toprak alan çökmüştür.Çökme sonrası toprakta bulunan çam ve meşe ağaçların üst kısımları dikili şekilde çürümeden su yüzeyinde kalmış ve özellikle yaz sonu suların azalmasıyla birlikte gölün içinde ilginç bir manzara oluşturmaktadır. Göl içindeki ağaçlar Sülüklü göl’le yaşıttır ve en az 300 yıldır su içinde çürümeden durmaktadırlar.Gölün içindeki dikili ağaçlar tabiatta nadir rastlanan durumlardan biri olduğu için sülüklü göl tabiat parkı ve koruma alanı ilan edilmiştir. Sülüklügöl’ün rengi mevsime göre değişmekte ve turkuaz ya da yeşil renkte olmakatdır.

Kent Park (Adapazarı)

Sakarya geniş parkları ile bilinen bir şehir. Kentpark, Orman Park, Yenikent Park, Korucuk Park, Macera Park bunların en önde gelenleri. Sakarya’nın merkezinde yer alan, Kentpark en çok tercih edilen dinlenme mekânlarından birisi. İçerisinde yer alan yapay göl, tarihi su çarkı ile özellikle haftasonları yoğun ilgi gösterilen bir yer.

Yenimahalle (Karasu)

Türkiye’nin en önemli nehirlerinden birisi olan Sakarya Nehri, uzun yolculuğunu Karasu Yenimahalle’de sonlandırır. Sakarya’nın Karadeniz’le buluştuğu noktada yer alan Yenimahalle, doyumsuz manzarası ile balık lokantalarına da ev sahipliği yapıyor. Karadeniz’de günbatımını izleyerek manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Çark Caddesi

Çark Caddesi Sakarya’nın en önemli caddelerinden birisi durumunda. Araç trafiğine kapalı cadde gezi ve alışverişe ayrılmıştır. Caddenin yan kısımlarında kafeler yer almaktadır. Adapazarı’na gelenlerin muhakkak uğradıkları, uğramadan gitmedikleri bir yerdir. Denilebilir ki, İstanbul için İstiklal Caddesi neyse, Adapazarı için Çark Caddesi odur.

Kırantepe (Serdivan)

Yamaç paraşütü tutkunlarının yıl boyu ziyaret ettikleri Kırantepe, nefis bir şehir panoraması sunuyor. Serdivan ilçesinde bulunan Kırantepe deniz seviyesinden 239 m yüksekliğinde. Türkiye’nin yamaç paraşütüne en uygun alanlardan birisi olan tepe yılın 9-10 ayı uçuş içi elverişlidir. Sabah ve akşam saatlerinde öğrenciler ve yeni başlayanlar için güvenli uçuşlar sunar. Karadeniz den gelen ve herhangi önemli bir engelle karşılaşmayan rüzgarlar neredeyse günün her saati uçuş imkanı tanımaktadır. Doğayla ve şehirle iç içe eşsiz bir manzara içinde yamaç paraşütü pilotları eşliğinde tandem (ikili) uçuş yapabilir, adrenalin dolu bir deneyim yaşayabilirsiniz. Uçmak istemeyenler ise eşsiz günbatımı manzarasında yamaç paraşütü yapanları izleyebilirler. Kırantepe motor sporları yapanlar için de ideal bir parkur sunuyor.

Orman Park

Kuzuluk (Akyazı)

Geyve Boğazı (Geyve)

Keremali Zirvesi (Hendek)

Beşköprü (Serdivan)

Karagöl Yaylası (Taraklı)+

25/09/2016 /HAY
2.576 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.