Yaşlılar Haftası Konferansı

Yaşlılar Haftası Konferansı
26.03.2012
669
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından Yaşlılar Haftası nedeniyle 21 Mart Çarşamba günü bir konferans düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen konferansa, Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürü Zeynep Zengin, Uzman Dr. Aziz Öğütlü ve Uzman Diyetisyen Yasemin Tuncer konuşmacı olarak katıldı.

Yaşlanıyoruz

Türkiye’de 65 yaş üstü oranın gittikçe arttığını belirten Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürü Zeynep Zengin, “ Yaşlılık, yasalar ve tüzükler yapma amacı ile 65 yaşın başlangıç olarak kabul edildiği Kronolojik bir kavramdır. Türkiye’de de 65 yaş üstü oran giderek artmakta” diye konuştu. Yaşlıların yaşam koşulları hakkında çeşitli açıklamalarda bulunun Zengin, “Yalnız yaşayan yaşlıların oranı yüzde 63, Çocukları ile yaşayanları oranı yüzde 36, bakımevinde yaşayanların oranının ise yüzde 1” olduğu bilgisini verdi.

Yaşlıların Beslenmesine Dikkat

Yaşlılıkta beslenmenin önemine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Yasemin Tuncer ise, “Yaşlılıkta beslenme çok önemli bir husus. Buna çok dikkat edilmeli. Yaşlılıkta vücudun yapı ve işlevlerinde çeşitli değişiklikler meydana geliyor. Fiziksel olarak vücut ağırlığı, vücut kompozisyonu, kas miktarı ve kuvvetinde azalma ve su metabolizmasında değişiklikler meydana geliyor. Organ fonksiyonlarında ise, tat ve koku duyusunda azalma, ağız ve diş problemleri, yutmada güçlük, mide fonksiyonlarında azalma, barsak fonksiyonlarında azalma meydana geliyor” diye konuştu.

Karbonhidratın, yağların, vitamin ve minerallerin yaşlılıktaki önemi konusuna vurgu yapan Tuncer, “Karbonhidrat vücudun enerji ihtiyacını sağlar. Günlük harcanan enerjisinin yüzde 25’i ise yağlardan karşılanır. Yaşlılıkta, günde 8-10 bardak su içilmelidir ve günlük 25-30 gram posalı yiyecek veya içecek alınmalıdır” dedi.

Yaşlılarımıza Saygı ve Sevgi İle Bağlıyız

“Bir yaşlının eşi varsa bu dünyanın en şanslı yaşlısıdır” ifadesini kullanan Uzman Dr. Aziz Öğütlü, yaşlıların eşleri ile beraber yaşamaktan dolayı çok mutlu olduklarına dikkat çekti. Ülkemizde en fazla yaşlı bakımının, çocukları tarafından yapıldığını belirten Öğütlü, “Bu çok sevindirici bir durum. Yurt dışındaki yaşlılar konuşmak için adam kiralıyorlar. Biz  hakikate yaşlılarımıza bağlı bir milletiz” şeklinde konuştu.

23/03/2012 – YC
669 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.