Üniversitemizde Foucault’un Felsefesi Üzerine Konuşuldu

Üniversitemizde Foucault’un Felsefesi Üzerine Konuşuldu
29.12.2022
843
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi (STMF) tarafından Doç. Dr. Ferda Keskin ile bir söyleşi düzenlendi.

Söyleşiye Bilgi Üniversitesinden konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Ferda Keskin, Michel Foucault felsefesi üzerine konuştu. Felsefi düşünen düşünürlerin ortak özelliğinin özgürlükçü bir kişiliğe sahip olmaları olduğunu belirten Doç. Dr. Keskin, herkes için geçerli olan yeni bir yaşam anlayışına uygun ütopyanın gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Herkes için geçerli olan iyi bir yaşam olduğunu ve bu iyi yaşamı gerçekleştirmek için kişinin kendi yaşamını dönüştürmesi gerektiğini aktaran Doç. Dr. Keskin. Foucault’un iktidar anlayışını anlayabilmek için ontolojik ve metodolojik kabullerine bakmak gerektiğini dile getirdi. Foucault’un 1960 yıllarında bilgi ve söylem üzerine yaptığı çalışmaları anlatan Doç. Dr. Keskin, Foucault’un iktidar tanımını yaparak iktidarın herkesin tek tek sahip olduğu ve yeri geldiğinde belli bir sözleşme ya da buna benzer prosedür yoluyla başkasına devrettiği bir ilişkiler bütünlüğü olduğunu ifade etti.

Doç. Dr. Keskin Foucault’un öznellik anlayışına değinerek öznelliğin birkaç yüz yıl önce dayatıldığını ve belli bir kimlikten azade edildiğini söyledi. Doç. Dr. Keskin ayrıca Foucault’un birtakım öznel deneyimlerin bir analizden geçtiğini ve deneyimlerin kimlikleri tanımladığını aktardı.

Haber- Fotoğraf: Furkan uslu


843 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.