Üniversitemizde Afet Bilinci ve Deprem Tatbikatı Eğitimi Verildi

Üniversitemizde Afet Bilinci ve Deprem Tatbikatı Eğitimi Verildi
23.11.2022
1.027
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sivil Savunma Uzmanlığı Birimi ve Sakarya Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ortaklığıyla “Afet Bilinci Eğitimi ve Deprem Tatbikatı ” eğitimi düzenlendi.

SAÜ Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonunda yapılan eğitimde afet öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler anlatıldı. Eğitime; Sakarya AFAD İl Müdürlüğü Jeofizik Mühendisi Zeliha Akçe, SAÜ İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığından Mesut Oktay ve AFAD görevlisi İlknur Koç konuşmacı olarak katıldı.

“Kişi Kendisine ve Çevresine Yardım Edebilmeli”

Sakarya AFAD İl Müdürlüğü’nde Jeofizik Mühendisi olarak görev yapan Zeliha Akçe afet anında profesyonel yardımın yanında kişinin kendisine ve çevresine yardım edebilmesinin öneminden bahsetti. Afetleri, afet zamanından öncesi, afet sırası ve afet sonrası şeklinde tanımlayan Akçe afet öncesinin yapılan eğitimler olabileceğini ve bu eğitimlerden sonra kişinin alacağı önlemleri vurguladı.

Doğal afetlerde zeminin sağlamlığının öneminden bahseden Akçe zemin iyi olmadığı takdirde alınan önlemlerin faydasız olduğunu vurguladı. Zeminin iyileştirme sürecini anlatan Akçe” Zemin iyileştirilebilir ve o zemine uygun binayı planlayıp müteahhit izni alabilirsiniz. Tüm bunlardan sonra artık yüzde 70 güvenli alandasınız” dedi.

Aile Planlamasının Önemi Anlatıldı

SAÜ İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığından Mesut Oktay eğitimde Aile Planlamasının önemini anlattı. Afet anında en önemli ve temel amacın hayatta kalmak olduğunu söyleyen Oktay afet anında her aile bireyinin birlikte ve koordineli bir şekilde hareket etmesinin aile planlamasındaki temel amaç olduğunu söyledi. Afet anında insan psikolojisinin değişkenlik gösterebildiğini vurgulayan Oktay zor durumlarda beraber hareket etmenin faydalarından bahsetti.

Afet Çantasında Neler Olmalı?

AFAD görevlisi İlknur Koç afet çantasının yaşanan afetten sonrası için önemli bir rol oynadığını vurguladı. Evde olan malzemelerle kolay bir şekilde hazırlanabilecek bu çantaların hayati önem taşıdığını ifade etti. Koç, afet çantasının amacının AFAD ekipleri afetzedelere ulaşana kadar hayatta kalmalarını sağlamak olduğunu dile getirdi. Çantanın kolay taşınabilmesi için ağır olmaması ve mümkünse sırt çantası olması gerektiğine değinen Koç, afet sonrasında kişinin kendisini ve etrafındakileri korumak için ellerinin boş olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Battaniye ya da şalların çantada bulunması gereken en önemli malzemelerden biri olduğunu söyleyen Koç, bu battaniye ve şalların vücudu koruyacak boyutta olmasının yeterli olacağını aktardı. Çantaya ömrü uzun ve enerji verecek gıdaların konulmasının öncelikli olduğunu vurgulayan Koç, çok tuzlu besinlerin tüketilmemesi gerektiğini belirtti. Koç, el feneri, düdük, yara bandı, radyo, pil, sürekli kullanılan ilaçlar gibi ürünlerin de çantada bulunması gereken ürünler olduğunu ifade etti.

Haber: Buse Sıla Senemcan-Fatma Şimşek

Fotoğraf: Furkan Uslu
1.027 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.