Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Bir Adım Daha

Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Bir Adım Daha
05.12.2014
661
A+
A-

Sakarya Üniversitesi’nin (SAÜ) dünyanın önde gelen otomobil üreticilerinden Hyundai’nin tedarikçisi Assan-Hanil ile yürüteceği ortak proje kapsamında, otomobil tamponlarının daha dayanıklı ve uzun ömürlü boya ile kaplanması sağlanacak.

Sakarya Üniversitesi tarafından sunulan “Otomobil Tampon Boya Hatlarında Plazma Yüzey Aktivasyonu ile Yüzey Enerjisinin Kontrolü ve Uygulanabilirliğinin Araştırılması” başlıklı proje, Sanayi Bakanlığı San-Tez Programı kapsamında 676 bin 830 TL bütçe ile desteklenmeye değer görüldü.

Projenin yürütücülüğünü SAÜ Mühendislik Fakültesi Metalurji-Malzeme Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Üstel, yardımcılığını da Yrd. Doç. Dr. Ekrem Altuncu yapacak. Projenin sanayi kısmında dünyanın sayılı otomobil üreticilerinden Hyundai’nin Türkiye tedarikçisi Assan-Hanil ortaklığı olacak. Otomobil tampon yüzeylerinin boya proseslerine ileri teknoloji uygulaması ile hazırlanmasını ve endüstriyel uygulamasını kapsayan proje ile otomobil tamponlarının daha iyi yapışan ve uzun ömürlü boya ile kaplanması sağlanacak.

Proje hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Fatih Üstel, “Proje, otomotiv sektöründe polipropilen tampon yüzeylerinin ileri teknoloji uygulaması olan korona plazması ile işlevselleştirilmesi ve boyalı tamponların yüzeylerinde boyaların daha iyi tutunmasını sağlayacaktır. Proje de, çevre dostu olarak geleneksel alevleme yöntemine alternatif olarak soğuk plazması kullanılmasını ön görmektedir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Üstel proje kapsamında, Sakarya Üniversitesi Termal Sprey Kaplama Araştırma Laboratuvarı altyapısına, korona plazma yüzey modifikasyon ünitesi ve yüksek sıcaklık ıslatma açısı ölçme cihazı kazandırılacağını sözlerine ekledi.

18 ayda tamamlanması planlanan proje kapsamında 1 adet de lisansüstü tez çalışması gerçekleştirilecek. 

05/12/2014 – HAY
661 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.