Üniversite Öğrencileri Bu Haberi Dikkatle Okumalı

Üniversite Öğrencileri Bu Haberi Dikkatle Okumalı
23.10.2011
1.469
A+
A-

Eve çıkacak ya da yurtta kalacak öğrenciler bu haberi dikkatle okumalı. Sakarya’da öğrencilerin barınması ile ilgili herşey bu haberde.

Zorlu bir yarıştan sonra üniversiteyi kazanan öğrenciler için kalacak yer bulma önemli bir sorun. Sakarya Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrenciler için durum biraz farklı. Öğrenciler için birçok alternatif bulunuyor. Ekonomik gücü olan öğrenciler için, stüdyo dairelerden villalara kadar birçok alternatif bulunurken, sınırlı bütçesi bulunan öğrenciler ise daha çok yurt ve üniversiteye yakın olan bölgelerde ikamet ediyor.

Barınma yerleri çok dikkatli seçilmeli

Sakarya Özel Yurtlar Birliği (YURTBİR) Başkanı Hüseyin Yıldızhan öğrencilerin yurt seçiminde dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak öğrencilerin yasal yurtları tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Yıldızhan şunları kaydetti:  “Sakarya da 2 tür yurt var: Milli Eğitim Bakanlığı’nın izni, valiliğin onayıyla açılmış, belirli bir yasası ve kuralları, tüzüğü, kuruluşu olan denetimli yurtlar. Bir de yasalara uygun olmayan ve hiçbir zaman  denetimleri yapılamayan, emniyet güvencesi sağlanamayan, apart, öğrenci evi, motel-otel gibi yerler var. Aslında Sakarya’da şu anda yasal olarak öğrencilere yeteri kadar yasal yurt var. Örneğin 2011-2012 eğitim öğretim yılında, yasal olan yurtların yüzde 70 derecesinde kapasiteleri dolu, en az yüzde 30 derecesinde kapasitesi boş yataklar vardır. Bunun nedeni biraz ekonomik ve biraz da öğrencilerin bilgisizliği ve araştırmanın yetersiz olduğu. Çünkü bugün kaldıkları ev, apart olarak nitelendirdikleri yerler  deprem yönetmeliklerine uygun değildir. Kontrolden uzak her türlü istismara açık mekanlar. Öğrenciler yasal olan yurtları tercih etmeli yasal olan yerlerde kalınmalıdır. Sakarya’da yeteri kadar yatak kapasitesi bulunuyor. Öğrencilerin tamamını kapsayacak kadar yer var”

Eskiden öğrenciye ev verilmiyordu

Adapazarı Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Selçuk Başak ise Sakarya halkının eskiden öğrenciye ev vermediğini ancak bugün bu anlayışın değiştiğini söyledi. Başak şöyle konuştu: “Daha önceki dönemlerde öğrenciye ev verilmiyordu. Sakarya, böyle bir kültüre sahip değildi. Üniversite öğrencilerini Sakaryalıların anlaması ne yazık ki biraz geç oldu. Öğrenci sayısı arttıkça durum değişti. Biraz da emlakçıların çabalarıyla öğrenci potansiyeli değerlendirilmeye başlandı. Bir çok insan fikrini değiştirip öğrenciye ev vermeye başladı.”

Başak, son yıllarda apart adı verilen öğrencilere yönelik yapılan 1+1, 2+1 dairelerin yapılmaya başlandığını da sözlerine ekledi.

İlk yıl, öğrenci yurtları tercih ediliyor

Diğer illerden Sakarya’ya gelen öğrenciler, ilk yılı üniversite yaşantısına ve yeni çevreye adapte olmayla geçiriyor. SAÜ’lü  öğrenciler, Sakarya’ya olan yabancılığın ve bambaşka bir çevrede yaşayacak olmanın etkisiyle daha çok üniversiteye yakın olan yurtları tercih ediyor.

YURTBİR’in verilerine göre Sakarya Merkez’de 53, Geyve’de 5, Pamukova’da 5,  Hendek, Sapanca, Karasu, Kaynarca ve Alifuatpaşa’da, 2’er öğrenci yurdu bulunuyor.

Yurt ücretlerinde artış yok

2011 yılı Sakarya genelinde ki yurt ücretlerini 2010 yılına göre kıyaslandığında, yurt ücretlerinde bir artışın olmadığı görülüyor.

Özel yurtların ücretleri bulunduğu yer ve okullara olan yakınlığına bağlı olarak farklılık gösteriyor. Odalarda kalacak kişi sayısı da fiyatı etkileyen diğer bir unsur. Özel yurtlarda öğrenciler genel olarak 3-4 kişilik odalarda barınıyor. Fiyatlar 250 ile 600 TL arasında değişiyor.

Yurtlar, yaz okulu için ek ücret talep ediyor

Sakarya’daki özel öğrenci yurtları genellikle, yıl boyunca hizmet veriyor. Yurt ücretlerini taksit ile ödemek isteyenlere 10 aylık taksit imkanı sunuluyor. Ayrıca yurt ücreti 10 ay üzerinden alınıyor. Yurtlar, yaz okuluna kalan öğrencilerden ek ücret talep ediyor. Yaz okulu ücreti anlaşmaya dahil edilmiyor.

Merkezler tercih sebebi

Öğrencilerin barınma tercihlerine baktığımızda, SAÜ öğrencileri genellikle Adapazarı, Serdivan, Çark Caddesi ve Erenler bölgesini tercih ediyor. Sebebi ise, bu bölgelerin üniversite semtleri diye anılması. Ayrıca bu bölgelerde barınan öğrenciler, ulaşım açısından sorun yaşamayacaklarını düşünüyor.

Ev ararken başvurulan ilk kaynak internet

Şehir dışından gelerek, yaşadıkları şehirden uzakta öğrenimini sürdüren, bir eve yerleşme telaşı içine giren üniversite öğrencilerinin en önemli sıkıntıları, ev arayış süreçlerinde ortaya çıkıyor.

Özel yurtlarda kalabilecekleri halde ayrı bir evde yaşamayı tercih eden öğrenciler, bunun nedenlerini yüksek yurt fiyatları, yurtlardaki kalabalık odalar, yeme içme sıkıntısı ve yurda giriş çıkış saatlerinin kısıtlı olması olarak sıralıyorlar. Kendi evlerinde daha rahat olduklarını ve birkaç kişi bir araya geldiklerinde yurda ödedikleri paralardan daha da ucuza konaklama imkanına sahip olduklarını ifade eden Sakarya Üniversitesi öğrencileri aynı evde ortalama 2-3 kişi birlikte yaşadıklarını dile getiriyorlar.

Günde ortalama 5 saatlerini internet başında geçiren öğrencilerin ev ararken başvurdukları ilk kaynak da genellikle internet oluyor. Yine de sayıları düşük olmakla beraber emlakçıdan ev bakan öğrenciler de mevcut. Emlakçı aracılığıyla yasal prosedürleri takip etmenin ve işlemleri gerçekleştirmenin daha kolay olduğunu ifade eden öğrenciler, ev kiralarken yaşadıkları en büyük sıkıntının ise mal sahiplerinin öğrenciye ev kiralamak istememeleri ve yüksek kira bedelleri olduğunu dile getiriyorlar.

İlçelere göre kira bedelleri

Sakarya’da kiralık kira bedelleri semtlere göre değişiklik gösteriyor. 250 TL’den başlayan kiralar bazı yerlerde 1.000 TL’yi bulabiliyor.

Adapazarı : 300 – 700 TL

Serdivan : 400 – 800 TL

Arifiye : 240 – 600 TL

Sapanca : 400 – 600 TL

Pamukova : 300 – 500 TL

Kaynarca : 250 – 350 TL

Hendek : 300 – 600 TL

Karasu :  300 – 500 TL

Geyve : 250 – 450 TL

Ferizli : 250 – 450 TL

Akyazı : 300 – 500 TL

Kırkpınar : 300 – 800 TL

Alifuatpaşa : 250 – 500 TL

 

23/10/2011 – Ayşe Kılıç, Berna Arabacıoğlu, Nurcan Ünlü

 

 
1.469 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.