Uluslararası Helal Ürünler Ekonomisi Sempozyumu Başlıyor

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi ve Suudi Arabistan Uluslararası İslam Finans ve Ekonomi Kurulu (Islamic International Foundation for Economics & Finance) işbirliği ile düzenlenecek olan “Uluslararası Helal Ürünler Ekonomisi Sempozyumu” 19 Mart Perşembe günü başlıyor.
Dünyanın çeşitli ülkelerinden akademisyenleri bir araya getirecek olan Sempozyum, helal ürün standartlarını tartışmaya açmak ve belli konularda sonuca varmayı hedefliyor.
İki gün sürecek Sempozyumda Kur’ân ve sünnete göre helal-haram standardı, gıda üretiminde helal niteliğinin gerçekleşme yolları, emülsiyon, jelatin, alkol, bazı tatlandırıcılar gibi gıda katkı maddelerinin fıkhi hükmü, genetiği değiştirilmiş ürünleri üretme ve tüketmenin dini boyutu, Müslüman olmayanların kestikleri hayvanların hükmü, hayvan kesiminde besmelenin önemi, helal belgelendirme süreci, helal gıda ürünlerinin başarısına etki eden faktörler, helal gıda güvencesinin önemi, helal ürün ekonomisinin sorunları, helal gıda ürünlerinin reklam ve tanıtımında güvenilirlik kuralları gibi konular ele alınacak.
Sempozyumun Bilim Kurulu başkanlığını SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay yürütecek. Düzenleme Kurulu başkanlığını Suudi Arabistan Uluslararası İslam Finans ve Ekonomi Kurulu’ndan Dr. Yusuf b. Abdullah ez-Zâmil’in yapacağı Sempozyumun, Sakarya Üniversitesi adına koordinasyonu SAÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bostancı tarafından sağlanacak.
Helal gıda sektörünün gün geçtikçe büyüdüğünü belirten Sempozyum koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Sempozyumun Müslümanların helal ürün standartlarının belirlenmesine ve helal belgelendirme süreçlerinin düzenlenmesine katkıda bulunacağını ifade etti.
Prof. Dr. Ahmet Bostancı Sempozyumun hedefleri ile ilgili şunları söyledi: “Sempozyumun her gün tüketilen temel gıda maddelerinin yanı sıra, ilaçlar, kozmetik ürünler gibi sıklıkla kullanılan ürünlerin de helalliğini tartışmaya açması, dünya üzerindeki 1.7 milyar Müslümanın helal ve temiz ürünleri kullanması açısından büyük önem taşımaktadır. Helal gıda sektörü helal ve temiz ürün ihtiyacına binaen gün geçtikçe büyümektedir. Bu büyümenin ve yayılmanın fıkhî ve bilimsel araştırmalarla birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir. Bunun için, araştırmalar, sempozyumlar ve kongreler aracılığı ile oluşturulan ve bu ürünlerin gereksinmelerine uygun, gelişmiş bir fıkhî birikime ihtiyaç bulunmaktadır. Bu sempozyum, ilgili birikimin oluşmasına, günümüz Müslümanlarının helal ürün standartlarının belirlenmesine ve helal belgelendirme süreçlerinin düzenlenmesine katkıda bulunacaktır.”
Sempozyumun Türkiye’de çok önemli bir boşluğu dolduracağını kaydeden İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay, “Helal gıda sektörü Türkiye’de son yıllarda yaygınlaşmakta olduğundan bu alanda çok fazla akademik çalışma bulunmadığı gibi bu konu üzerine yeterince konferans, sempozyum, çalıştay vs. düzenlenmiş değildir. Fakat Türkiye’de ve özellikle Arap dünyasında helal gıda sektörü gitgide yaygınlaşmakta olduğundan bu alandaki akademik faaliyetler de artmaktadır. Bu sempozyumun uluslararası olması ve Arap dünyasından bir kurul ile ortak bir çalışmanın ürünü olması, onu benzerlerinden ayırmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.
SEMPOZYUM PROGRAMI ŞÖYLE:
Uluslararası Helal Ürün Ekonomisi Sempozyumu
(Üretim-Standartlar-Pazarlama)
International Conference For Economic of Halal Products
19-21 Mart 2015
Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi
BİRİNCİ GÜN (19 Mart 2015 PERŞEMBE)
Sempozyum Oturumları
Açılış Oturumu (Saat: 09:00-09:30)
Açılış Konuşmaları:
Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay
Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı
Sempozyum Bilim Kurulu Başkanı
Dr. Abdulrahman Saleh Al Atram
Suudi Arabistan Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Kurulu Genel Sekreteri
Prof. Dr. Muzaffer Elmas
Sakarya Üniversitesi Rektörü
Sempozyum Ana Oturumu (Saat: 09:30–10:30)
Oturum Başkanı
Prof. Dr. Faruk Beşer
(Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku ABD Öğretim Üyesi / Türkiye Âlimler Birliği Başkan Yardımcısı)
Konuşmacılar
Prof. Dr. Fatih Gültekin
(Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Organik Kimya ABD Öğretim Üyesi / TSE Helal Belgelendirme Akademik Danışma Kurulu Başkan Yardımcısı)
Prof. Dr. Orhan Çeker
(Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku ABD Öğretim Üyesi / TSE Helal Belgelendirme Akademik Danışma Kurulu Başkanı
Dr. Khalid Ganahiy
(Dubai İslam İktisadı Geliştirme Merkezi Müsteşarı)
Prof. Dr. Saleh Husayn Al Aayed
(Dünya İslam Birliği Uluslararası Helal Konseyi Genel Sekreteri)
I. Oturum: Helal Ürünlerin Pazarlanması (Saat: 10:45 – 12:15)
Oturum Başkanı
Prof. Dr. Ahmet Yaman
(Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku ABD Öğretim Üyesi / Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi)
Dr. Kamal Shreet – Dr. Zarzoor Brahimy
Seküler ve İslamî Perspektif Arasında Helal Ürünlerin Pazarlanma Etiği (Arapça)
Dr. Afaf Garrache
İhtiyaçları ve Pazarın Sundukları Arasında Tüketici Davranışları Hakkında Bir İnceleme – Etkileyen ve etkilenen (Arapça)
Yrd. Doç. Dr. İsmail Yalçın
Helal Ürün Ekonomisini Olumsuz Etkileyen Gelişmeler (Türkçe)
Dr. Tafir Zohir
Fransa’da Helal Ürün Talebinin Belirleyicileri –Bir Alan Araştırması (Arapça)
Dr. Saudi Abdul Al-Karim
Helal Ürün Pazarlanmasında Psikolojik Etkenler (Arapça)
II. Oturum: Helal Ürünlerin Kalite ve Standartları (Saat: 13.30-15.00)
Oturum Başkanı
Prof. Dr. Kâşif Hamdi Okur
(Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku ABD Öğretim Üyesi / TSE Helal Belgelendirme Akademik Danışma Kurulu Üyesi)
Dr. Mohammed Mohammed Ali Be'aou
Gıda Ürünlerine Helal Logosu Konulması (Arapça)
Dr. Suleiman Mahmoud Alshelb
Helal Ürün Kalitesi ve Ekonomik Gelişmeye Etkisi (Arapça)
Ajaj Fatima Zahra -Khadim Amal, Garariy Yamanah
İslam İktisadının Geliştirilmesinde Helal Ürünün Rolü (Arapça)
Prof. Dr. Talat Sakallı
Helal Ürün ve Hizmet Ekonomisinde Hukuki Alt Yapı ve Resmiyet Problemleri (Türkçe)
Dr.Asman Taeail-Dr.Rusdee Taher
Müslüman Azınlıkların Gıda Güvencesi –Mevcut Durum ve Riskler (Arapça)
III. Oturum: Helal Ürün Güvencesi (Saat: 15.30-17.00)
Oturum Başkanı
Dr. Salah bin Fahd Al Shalhoub
(Suudi Arabistan Melik Fehd Petrol ve Madenler Üniversitesi Araştırma Enstitüsü İslamî Finans ve Bankacılık Merkezi Müdürü)
Dr. Abdul Haq Himmish
Helal Logosu Standartlarında Birliğe Doğru (Arapça)
Muhammed Özhan Gündüz
Helal Belgelendirme Sürecinde Güvenilirlik (Türkçe)
Dr. Massoud Shareet
Helal Ürünlerde Güvenilirlik Etkeni –İzlenen Yöntemler Üzerine Bir Araştırma (Arapça)
Prof. Dr. Orhan Batman -Öğr. Gör. Züleyhan Baran
Gıda Sektöründe (Tüketici Beklentilerini Karşılamada) Helal Gıda Güvencesinin Önemi (Türkçe)
Dr. Saeed bin Marei Bin Mohammed Al Sarhany
Helal Gıda Ürünleri Reklamlarının Ölçüleri(Arapça)
İKİNCİ GÜN (20 Mart 2015 CUMA)
IV. Oturum: Helal Kesim ve Gıdalara İlişkin Hükümler (Saat: 09.00-11.00)
Oturum Başkanı
Dr. Khalid bin Abdulrahman Al-Muhanna
(Suudi Arabistan İmam Muhammed b. Suud İslam Üniversitesi Şeria Fakültesi Öğretim Üyesi)
Dr. Mansour bin Abdulrahman Al-Aqeel
Gayri Müslimlerin Yiyecekleri Hakkında Kütüb-i Sittede Yer Alan Hadisler ve Bunların Güncel Meselelere Uyarlanması (Arapça)
Dr.Ahmed bin Saleh Albakry
İslam Fıkhı ve Helal Gıda Ticareti Yapan Müesseseler Açısından Hayvan Kesimine İlişkin Ölçüler (Arapça)
Dr. Yahya Şenol
Hayvan Kesiminde Besmele (Türkçe)
Kemal Özer
Kur’an’ın “Tayyib” Talebi ve Modern Dönem Sorunları (Türkçe)
Okt. Ahmet Selman Baktı
Komşuluk ve Ticaret Hukuku Bağlamında Gayri Müslimlerin Kestikleri (Türkçe)
Dr. Sulaman Bin Mohammed AL-Najran
Hayvan Kesimi Konusunda Dinin Ana Gayeleri ve Gayri Müslimlerin Kestiklerine Etkileri (Arapça)
V. Oturum: Gıda Katkı Maddelerinin Dinî Hükümleri (Saat: 13.00-14.15)
Oturum Başkanı
Doç. Dr. Rashid bin Ahmed Alolaiwi
(Suudi Arabistan Qassim Üniversitesi Öğretim Üyesi)
Dr. Yüksel Çayıroğlu
İslam Hukukuna Göre Gıda Katkı Maddeleri (Türkçe)
Dr. Amal Qawasmi
Gıda ve İlaç Ürünlerinde Kullanılan Hayvan Jelatinlerinin Şerî Hükümleri Üzerine Bir Araştırma (Arapça)
Dr. Abdul Rahman bin Abdullah Muhaisin
(Gıda Maddelerine Eklenen Atocalatin Emülsiyonu, Alkol ve Kaynağı Bilinen ve Bilinmeyen Çeşnilerin Hükmü) (Arapça)
Dr. Aida Ghanem
Bilimsel ve Dinî Açıdan Gıda Katkı Maddeleri (Arapça)
Salih Şengezer
Bazı Katkı Maddelerinin Gıdaların Dini Hükmüne Etkisi (Türkçe)
VI. Oturum: GDO’lu Gıdaların Hükümleri (Saat: 14.30-15.30)
Oturum Başkanı:
Prof. Dr. Mustafa Tayyar
(Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hiyjeni ve Teknolojisi ABD Öğretim Üyesi / TSE Helal Belgelendirme Akademik Danışma Kurulu Üyesi)
Arş. Gör. Ravza Aydın
GDO’lu Ürünlerin Yahudilik’teki Hükmü
Arş. Gör. Merve Özdemir
Genetik Modifikasyon ve Helal Gıda
Prof. Dr. Hamdi Döndüren
Kur'an ve Sünnete Göre Helal-Haram Standardı
Kapanış Oturumu
Kapanış Bildirisi (Saat: 15.30-16.00)
ÜÇÜNCÜ GÜN (21 Mart 2015 CUMARTESİ)
Sempozyum Ek Programı
Eğitim Kursları
Doç. Dr. Rashid bin Ahmed Alolaiwi
Üretim ve İslamî Finans Alanında Helal Ürünler)
(08:30-11:30)
Dr. Abdullah bin Ahmed Romaih
Fıkıh Sahasında Bilimsel Yazma Usulleri – Lisans Üstü Öğrencileri ile Çalışma Atölyesi-)
(11:30-13:30)
17/03/2015 – HAY
953 kez görüntülendi.