Türkiye’de Folik Asit Kullanımı Artıyor

Türkiye’de Folik Asit Kullanımı Artıyor
17.01.2016
2.069
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Özden, folik asit kullanımının önceki yıllara göre arttığı bilgisini vererek “Folik asiti tüm gebelere öneriyorum” dedi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Özden, folik asidin İngiltere’de unlu mamullerin içinde verildiğini ve insanlara zararlı etkisinin olmadığını kaydetti. B grubu vitaminlerinden folik asitin kan yapımı ve gebelikte bazı doğumsal sakatlıkların oluşmasını önlemek amacıyla kullanıldığını hatırlatan Özden “Türkiye’de de kullanımı konusunda daha önceki yıllara göre iyiyiz. Hekimler de hastalar da daha bilinçli. Folik asiti tüm gebelere öneriyorum” dedi.

Bebeğin omurgasıyla ilgili birtakım gelişim bozukluğu söz konusu olabileceğini vurgulayan Özden, “Bunların önlenmesinde folik asit suplementasyonunun büyük önemi var. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu uygulamayı önemsiyoruz. Gebeliğin ilk dönemlerinde mutlaka tüm gebelere 400 mikrogram folik asit kullanımını öneriyoruz” ifadesini kullandı.

Gebelik öncesi başlanmalı

Özden, folik asit uygulamasının gebelik öncesinde başlamasını arzu ettiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

“Tabii gebelerimiz bize her zaman hamilelik öncesinde planlı bir gebelik düşünerek başvurmuyor. Bu nedenle mümkün olduğunca bu ilaca erken başlamamız anomalin (normal dışı yapısal özellik) önlenmesi bakımından büyük önem taşıyor. Folik asitin olumsuz etkisi rapor edilmemiş, tüm dünyada yaygın olarak kullanılıyor. Bazı ülkelerde unlu mamullere katılarak insanlara sunuluyor. Ülkemizde böyle bir uygulama yok ancak biz ilaç olarak bunu güvenli şekilde kullanıyoruz. Suda eriyen bir vitamindir, vücutta birikmesi söz konusu değildir. Herhangi bir zararlı etki şu ana kadar bildirilmemiş, faydalı etkileri var. Yani bu ilacı kullanan anne grubunda Nöral Tüp Defekti (NTD) dediğimiz sakatlıkları büyük ölçüde ortadan kaldırma imkanı sağlıyor.”

Folik asitin bebeğe olduğu kadar annelere de olumlu etkileri olduğunu vurgulayan Özden, kan eksikliğinde megoblastik anemi ortaya çıkabildiğini, bunun önlenmesi için de hastalara mutlaka folik asit tavsiye ettiklerini kaydetti.

İlk 3 ay kullanım çok önemli

Özden, bebeğin organ gelişiminin ilk 3 ayda oluştuğuna dikkati çekerek, “O nedenle eğer olumlu bir etki bekliyorsak NTD de tabii ki bu dönemde daha olumlu yönde etkilenecek. Bu nedenle ilk 3 ay kullanım çok önemli ama daha sonraki dönemde de demirle birlikte folik asiti öneriyoruz. Folik asitin herhangi bir zararı yok, çok güvenli ve mutlaka da tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Folik asitin 1940’lı yıllarda ilk olarak ıspanakta saptandığına değinen Özden, özellikle yeşil yapraklı bitkilerde bulunduğunu bildirdi.

Düzenli beslenen kişilerde folik asit eksikliği çok beklemediklerini ama özellikle gebelikte emilim bozukluğu ve obezite varsa folik asit ihtiyacının biraz daha arttığını vurgulayan Özden, bu tür hastalara biraz daha yüksek folik asit uyguladıklarını aktardı.

Bilgi kirliliği var

Özden, internette çok fazla bilgi kirliliği olduğunu, bunlara itibar edilmemesi gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Folik asit, gebelikte rahatlıkla kullanılabilir. Özellikle İngiltere’de unlu mamullerin içinde insanlara folik asit sunuyorlar. Zararlı bir etkisi olsa bu kadar yaygın kullanımı söz konusu olmaz. Türkiye’de de kullanımı konusunda daha önceki yıllara göre iyiyiz. Hekimler de hastalar da daha bilinçli. Kadın doğumcu olarak folik asiti tüm gebelere öneriyorum, ‘kullanılmasın’ şeklinde görüş yok. Bir hasta gebelik planlıyorsa bunu hekime gitmeden de temin edip kullanabilir. Bunun bir sakıncası yok.”

 
2.069 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.