TÜBİTAK 1001 Projelerinde 2023/2. Dönemde 5 Projemiz Kabul Aldı

04.01.2024

TÜBİTAK’ın amiral gemisi olarak tabir edilen 1001 Programı kapsamında 2023 yılı 2’nci döneminde Sakarya Üniversitesi’nin 5 farklı projesi kabul aldı.

TÜBİTAK 1001 “Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında, 2023 yılı 2’inci dönem değerlendirme sonuçları açıklandı. Buna göre Sakarya Üniversitesinin 5 projesi kabul alarak, desteklenmeye hak kazandı. Ayrıca, Sakarya Üniversitesi araştırmacılarının farklı 3 projesi için de gerekli düzeltmelerin ardından bir sonraki dönemi beklemeden tekrar başvurabilme hakkı verildi.

Yılda ikişer dönem halinde açılan başvuralar sonucunda, Sakarya Üniversitesi’nden 2021 yılı iki dönem toplamında 3, 2022 yılında yine iki dönem toplamında 3 proje desteklenmeye hak kazanmıştı. Araştırma üniversitesi olma hedefi doğrultusunda yürütülen başarılı çalışmalar neticesinde 2023 yılının ilk dönem başvurularında 5 proje, ikinci dönemde ise 5 proje olmak üzere toplamda 10 adet 1001 projesi desteklenmeye hak kazandı. 2023 yılı ikinci döneminde ayrıca 3 adet proje için beklemeden tekrar başvurabilme hakkı verilmiş oldu.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından desteklenen 1001 Programı’nın amacı; yeni bilgiler üretilmesi, bilimsel yorumların yapılması veya teknolojik problemlerin çözümlenmesi için bilimsel esaslara uygun olan projelerin desteklenmesidir. Bu doğrultuda üniversitemiz araştırmacılarının hazırlamış olduğu 5 proje, 2’nci dönem TÜBİTAK-1001 “Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazanan projelerimiz:

• SAÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Nazan Deniz Yön Ertuğ’un yürütücülüğünü yaptığı ‘Farklı Alg Türlerinden Yeşil Sentez Yöntemiyle Demir Oksit Nanopartiküllerinin Sentezi ve Elde Edilen Nanopartiküllerin Obeziteye Karşı Etkinliğinin Belirlenmesi’ projesi,
  • Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinem Yıldırımalp’in yürütücülüğünü yaptığı ‘Sürdürülebilir Afet Yönetimi Planlamasında İnsani Güvenliğin İnşası: Kahramanmaraş Konteyner Kentleri Örneği’ projesi,
  • Ortadoğu Enstitüsü Ortadoğu Çalışmaları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Kardaş’ın yürütücülüğünü yaptığı ‘Osmanlı Uluslararası Düzeni: Mikro, Mezo ve Makro Seviyede Düzen Kurucu Mekanizmalar’ projesi,
  • İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beyza Ustaoğlu’nun yürütücülüğünü yaptığı ‘Yapay Zeka Yöntemleri, Uydu Görüntüleri ve İklim Verileri Kullanılarak İklim Değişikliğine Uyum Kapsamında Sürdürülebilir Fındık Tarımı için Mekansal Karar Destek Sisteminin Oluşturulması’ projesi,
  • BİMAYAM (Biyomedikal, Manyetik, Yarıiletken Malzemeler Uygulama ve Araştırma Merkezi) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertuğrul Karaca’nın yürütücüsü olduğu ‘Hegzagonal RT3X2 (R: nadir toprak elementi; T: geçiş metali; X: Si,B) bileşikleri için en yüksek süperiletkenlik geçiş sıcaklığının teorik olarak belirlenmesi’ projesi.