Tefsire Adanmış Bir Ömür: İsmail Cerrahoğlu

26.12.2019

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde “Tefsire Adanmış Bir Ömür: İsmail Cerrahoğlu” konulu panel düzenlendi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında, SAÜ İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu onur konuğu olarak katıldı. Panele SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Furkan Beşel, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, konuşmasında “Önemli bir misafirimizi ağırlıyoruz. İsmail Cerrahoğlu hocamız gibi değerli büyüklerimizin hayattayken onurlandırılması ve bizim faydamıza sunulması çok önemli” diyerek programın hayırlara vesile olmasını diledi.

SAÜ İlahiyat Fakültesi Öğr. Gör. İlyas Şanlı’nın Kur’ân-ı Kerîm tilavetiyle başlayan programın açılış konuşması İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı tarafından gerçekleştirildi. Konuşmasında, İlahiyat Fakültesi olarak ders dışı etkinliklere çok önem verdiklerini ve panelin bu dönemki 17’nci program olduğunu belirten Prof. Dr. Bostancı, ayda bir ortak yapılan programlar için Sakarya Büyükşehir Belediyesine ve Kültür Dairesine teşekkürlerini iletti. Bostancı, “İsmail Cerrahoğlu hocamız Sakarya’mızın yetiştirdiği çok önemli değerlerden birisidir ve Türkiye’de tefsir denilince akla gelen duayen hocalarımızdandır. Sakaryalı olan hocamızı Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin anması uygun olur diye düşündük” şeklinde konuştu. İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri tarafından bir buçuk sene öncesinden başlatılan İsmail Cerrahoğlu hakkındaki kitap çalışmasının tamamladığını ifade eden Bostancı,  bunu taçlandırmak için böyle bir programı düzenlediklerini kaydetti. Bostancı, programın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.

SAÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Karataş’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelin ilk oturumunda, İsmail Cerrahoğlu’nun kızı ve öğrencisi olan Dr. Öğr. Üyesi Hatice Teber, Prof. Dr. Sadık Kılıç ve Prof. Dr. Muhammed Aydın konuşmacı olarak yer aldı. Doç. Dr. Gökhan Atmaca moderatörlüğünde gerçekleştirilen ikinci oturumda ise Prof. Dr. Halis Albayrak, Prof. Dr. Ahmet Nedim Serinsu, Prof. Dr. İsmail Çalışkan konuşmacı olarak bulundu. Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu’nun tefsir ilmine katkıları, bilim ve ilim insanı olarak mahiyeti, ahlaki açıdan örnek kişiliği, kendisiyle hoca-talebe ilişkisi çerçevesinde yaşamış oldukları anıları ve insanı yaşarken kıymetlendirmenin öneminden bahsederek konuşmacılar, değerli bilgiler verdiler.

Program, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Furkan Beşel ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı tarafından Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu’na plaket ve hediye takdimi ile toplu hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.

26-12-2019 / Enes Durmuş – Fotoğraf: Semih Yayla