Taslaman, Din ve Bilim İlişkisini Anlattı

Taslaman, Din ve Bilim İlişkisini Anlattı
26.05.2014
1.098
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Çarşamba Konferansları’nın bu haftaki konuğu Prof. Dr. Caner Taslaman oldu.

Sakarya Üniversitesi Mefküre Topluluğu tarafından  21 Mayıs Çarşamba günü düzenlenen etkinliğe katılan Yıldız Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Taslaman “Modern Bilim ve Tanrı” başlıklı bir konferans verdi.

Konuşmasında din ile bilim ilişkisi noktasında üç temel yaklaşımın olduğunu ifade eden Taslaman, bunları şöyle sıraladı: “Birincisi, din ile bilimin çatıştığını iddia eden ve daha çok ateist ve natüralistler tarafından temsil edilen yaklaşımdır. İkincisi ise, din ile bilimin alanları farklı olduğundan çatışmalarının söz konusu olmadığını iddia eden ve en yaygın olan yaklaşımdır. Üçüncüsü ise din ile bilim arasında olumlu bir ilişki olduğunu ve bunların birbirlerini teyit ettiğini iddia eden yaklaşımdır.” Kendisinin üçüncü yaklaşımı savunduğunu söyleyen Taslaman, birbirlerinden uzakmış gibi görünen alanların iyice incelenmesi halinde aralarındaki bu fark ve ayrışmanın ortadan kalkacağını söyledi.

Daha sonra natüralizmin veya ateizmin, teizmden daha faydalı bir dünya görüşü verip vermediği veyahut daha iyi açıklayıp açıklayamadığı sorusuna cevap arayan Taslaman, teizm ile ateizm arasında dört noktada bir karşılaştırma yapıldığında, Teizm’in dünya görüşünün daha makul ve tatmin edici olduğunu ifade etti. Bunlar evrenin kökeni, evrendeki bu mükemmel tasarımın sebebi, insanın zihnindeki irade, akıl yürütme ve bilinç gibi harika süreçlerin sebebi ve ahlakın temel kaynağı ile ilgili olarak hem teizmin hem de ateizmin açıklamalarıdır. Bu dört konuyla ilgili açıklamaları incelendiğinde teizmin daha makul ve daha rasyonel olduğu anlaşılacaktır.

Konferansın ardından, Prof. Dr. Caner Taslaman’a, İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Süleyman Akkuş tarafından hediye takdim edildi.

26/05/2014 – HM


1.098 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.