Stajyerliğe Merhaba: Soru Cevap

Stajyerliğe Merhaba: Soru Cevap
12.08.2022
1.031
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Hülasa Hekimlik Öğrenci Topluluğu tarafından 11 Ağustos’ta Stajyerliğe Merhaba adıyla düzenlenen etkinlikte, Tıp Fakültesi öğrencileri kendilerinden sonraki dönem öğrencilerinin merak ettiklerini cevapladı. İlginin yoğun olduğu çevrim içi gerçekleştirilen toplantıda en çok merak edilen soru ve cevapları derledik.

Stajyerlik süreci hakkında genel bilgi alabilir miyiz?
Staja göre poliklinik ve teorik süreç fark ediyor. Kadın doğum, 3 farklı servis bölümünde var mesela. Ardından poliklinik oluyor. Acil stajı 2 hafta sürüyor. Genellikle daha eğlenceli. Sözlü ve pratik sınav haricinde hocalar öğrencilerin sosyalleşmesi için sunum da istiyor. Acilde pratikler için çaba sarf etmek gerekiyor. Ne olursa olsun siz alıcı oldukça hocalar ve personel verici oluyor.

Stajın zorluklarından bahseder misiniz? Sözlü sınavlar stresli. Alıcı olmaktan bahsettik mesela ama alıcı olmak zor. Çünkü ne konuda alıcı olacağımızı bilemiyoruz. Nasıl çalışılacağını bilmek gerekiyor.

Viziti verimli geçirmek için neler yapılabilir?
Vizite hazırlıklı giderseniz öğrenme süreciniz kolaylaşır. Hastaların dosyalarını önceden gidip incelemek lazım. Çok bilinen, çok kullanılan parametreleri öğrenmek gerekiyor. Mesela kan gazı parametreleri, kan değerlerinin referans aralıkları gibi. Hastalıklara genel hakimiyet önemli. Sık kullanılan ilaçları bilmek önemli. Bir de vizitte küçük bir not defteri bulundurup hocanın anlattıklarını ve sorularını not alırsanız faydalı olur. Vizitin ve servisin en önemli kısmı anamnez alma. Her stajda anamnezin üzerinde çok fazla duruluyor. Hatta belki 4. sınıfın en önemli kısmı bile diyebiliriz. Herhangi bir yere girdiğinizde stajyer doktor olmanın özgüveniyle girin. Anamnez almadan kendinizi tanıtın. Eğitim aldığınız yer bir eğitim araştırma hastahanesi. Kendinizi kısıtlamayın. Vaktiniz varsa ve istiyorsanız dilediğiniz kadar hastadan anamnez alabilirsiniz.

Dersler akademik takvimle uyumlu bir şekilde mi ilerliyor?
Staja göre akademik takvime uyum değişiyor. Bazı stajlarda büyük değişiklikler olabiliyor. Hocaların acil ameliyatları vs çıkabiliyor. Bu durumda dersler biraz gecikmeli işleniyor.

Temel bilimler bilgimizin ne kadarını stajda kullanıyoruz?
Özellikle patofizyoloji ve farmakoloji bilgisi stajda hastalıkları ve tedavisini anlama, kafada bütünleştirme açısından önemli oluyor.

Stajyerken sosyal hayatımızı düzenlemek konusunda ne düşünüyorsunuz?
Sınava yakın olmayan haftalar değerlendirilebilir. Güzel bir planlama ile hayatınızı düzenleyebilirsiniz. İlk haftadan başlayarak derslere yarım saat de olsa bakmaya gayret göstermek lazım. Ajanda tutup her şeyi yazabilirsiniz. Kafada tutmaktansa yazıya döküp yazıda tutmak daha mantıklı.

Hangi stajlarda scrubs giymek zorunlu?
Genel cerrahide zorunlu. Diğerlerinde zorunlu değil.

Geçme notu, staj geçmeden bahsedebilir misiniz?
Geçme notu sözlü ve teorik için 60. Bu notun altında olduğun zaman stajdan büte giriyorsun. Stajdan kalma durumunda bir sonraki sene alabiliyorsun. Veya yaz okulu olan bir okuldan staj alıp resmi süreci hallettikten sonra da saydırabilirsin.


1.031 kez görüntülendi.
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.