Şia ve Ehl-i Sünnet’e Göre Muaviye

25.03.2016

Tübingen Üniversitesi İslam İlahiyatı Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Omar Hamdan, SAÜ İlahiyat Fakültesinde “Şia ve Ehl-i Sünnet’e Göre Muaviye” başlıklı Arapça bir seminer verdi. Seminer İlahiyat Fakültesi öğretim elemanlarının katılımıyla gerçekleşti.

Prof. Dr. Omer Hamdan, Muaviye ile ilgili olarak bazı kaynaklarda yer alan ve Muaviye’yi zemmeden iki hadis rivayeti hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bu iki rivayetin farklı metinlerini ayrı ayrı gösterip aralarındaki farkları dile getiren Prof. Hamdan, rivayetlerin Ehl-i sünnet ve Şia tarafından nasıl görüldüğünü ve mezheplerin kendi görüşlerine yönelik delillerini aktararak bunlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Prof. Hamdan sunumundaki asıl amacının Muaviye olmadığını, Muaviye ile ilgili bu rivayetler örneğinde hadis rivayetleri ile ilgili bir bakış açısı ortaya koymayı hedeflediğini de ilave etti.

Prof. Hamdan’ın sunumunun ardından soru cevap ve müzakere kısmına geçildi. Bu bölümde katılımcı öğretim elemanları konu ile ilgili sorularını Prof. Hamdan’a yönelttiler ve kendi değerlendirmeleri ifade ettiler.

25/03/2016 – HAY