Senarist Tanıl Arayan ile “Senaryo Yazımı” Atölyesi

Senarist Tanıl Arayan ile “Senaryo Yazımı” Atölyesi
11.05.2022
456
A+
A-

Sakarya Üniversitesi tarafından düzenlenen 8. Sakarya Uluslararası Kısa Film Festivaline Senarist Tanıl Arayacan konuk oldu. “Senaryo Yazımı” atölye dersinde Senarist Tanıl Arayacan, katılımcı öğrenciler ile senaryo yazım sürecini, sinema piyasasında senaristlerin konumunu, senaryo yazımının inceliklerini konuştu.

Atölye, Tanıl Arayacan’ın senarist olma sürecini anlatması, ardından ise katılımcı öğrenciler ile tanışma merasimini gerçekleştirmesi ile başladı. Senaryo yazımının kolay sanıldığına lakin görünenin arkasında derin bir sürecin bulunduğuna, senaristlerin-senarist adaylarının büyük çoğunluğunun piyasada tutunamadığına dikkat çeken Tanıl Arayacan, “8 kişilik sınıfta, 2 kişi piyasada tutunabildik. Hayat bir şekilde devam ediyor, bu sebeple her senarist adayı bilmelidir ki, piyasada kalabilmek zor, devam ettirebilmek ise daha zor” dedi.

“Ne yaptığınızı bilmeniz önemli”

Senaryo yazım sürecinde, senaristin ne yaptığını bilmesi, öyküyü bulma aşamasından sonra ipleri salmaması gerektiğini vurgulayan Arayacan, “Ne yaptığını bilin, hiçbir zaman ‘ya hallederiz’ deyip iş teslim etmeyin. İşinizi sevin ve severek yapın. İşinizin ciddiyetini kavrayın zira senaryo yazma meselesi ‘aldım elime kâğıdı ve yazmaya başladım’ şeklinde işlemiyor” ifadelerini kullandı ve “Sinema pahalı bir sanat, içinde var olmak bir tarafıyla çok kolay, bir tarafıyla da çok zordur, bunun bilincinde olmak gerekir” sözlerine ekledi.

“Fransız tekniğini kullanın!”

Senaryo yazımında Fransız ve Amerikan olmak üzere iki başlıca tekniğin kullanıldığı ve iki tekniğinde belirli kıstaslar bakımından avantaj ve dezavantajları olduğu anlatımını yapan Tanıl Arayacan, “Senaryo yazımına yeni başlayacak olanlara Fransız tekniğini kullanmalarını öneririm. Fransız tekniği ile yazım yaptığınız takdirde senaryoyu daha rahat ve kolay bir denetleyebiliyorsunuz” önerisinde bulundu.

Haber-Fotoğraf: Furkan Şahin


456 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.