SAÜ’lü Sosyologlar Uzunçayır’da

SAÜ’lü Sosyologlar Uzunçayır’da
02.06.2014
568
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencileri, Akyazı’ya bağlı Uzunçınar Köyü’nde bir araştırma yaptı.

Teori ve uygulamayı bir bütün olarak götürmeyi amaçlayan SAÜ Sosyoloji Bölümü öğrencileri, Doç. Dr. Ali Arslan’ın önderliği ile, yakın zaman önce mahalle statüsüne dönen, ancak köy özelliklerini sürdüren ve Adapazarı’na 15-20 km uzaklıkta bulunan Akyazı Uzunçınar’da araştırma gerçekleşdi. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı çalışmada hem nicel hem nitel araştırma uygulandı.

Köy muhtarı Maksut Terzi’nin verdiği destekle hanelere gruplar halinde dağılan araştırma ekipleri, akşam geç saatlere kadar süren araştırma nedeniyle öğle yemeklerinde evlerde misafir edildiler ve  Uzunçınar’lıların misafirperverliğinden istifade ettiler. Araştırma ekipleri, çalışmanın Miraç kandili gününe denk gelmesi ve davet edilmeleri nedeni ile, kandil gecesi  nedeniyle tüm köye verilen akşam pilavına ve Mevlid’e de katıldılar.

Bütün evlerden tarihi özelliği olan fotoğraflar toplanarak tarama yapıldı. Araştırma ile, 93 harbi olarak isimlendirilen ve 1877-1878 yıllarına denk gelen Osmanlı-Rus savaşı yıllarında zorunlu göç nedeniyle gelenlerin kurduğu köyün kuruluşundan bugüne kadar gerçekleşen olay ve olgular arasında bağlantılar kurulmaya çalışılıyor. Hem tarihi hem de sosyolojik perspektif ile yapılan analizler sonucunda ”Tarihi, Sosyal ve Kültürel Boyutları ile Uzunçınar” kitabı yazılması hedefleniyor.

Başta muhtar olmak üzere tüm Uzunçınarlılara teşekkür eden, hocaları ve araştırma koordinatörleri, Esra Saydın, Gülcan Saygı, Özlem Gürbüz ve Hatice Arslan ile hep birlikte yorgun fakat mutlu olan araştırmacılar; Uzunçınarlılar ile birlikte hatıra fotoğraf çektirdiler. Geç saatlerde dönmelerine ve bu çalışmada çok yorulmalarına rağmen, çok mutlu olduklarını, çok şeyler öğrendiklerini ve öğrenmeye devam edeceklerini, bu dinamizmlerini de bir gün ile sınırlı değil araştırma sonuçlanıncaya ve kitap ortaya çıkıncaya kadar sürdüreceklerini belirterek, durmadan yola devam edeceğiz” dediler.

02/06/2014 – HM


568 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.