SAÜ’lü Akademisyenden Hyundai Assan Mühendislerine Yalın Üretim Eğitimi

SAÜ’lü Akademisyenden Hyundai Assan Mühendislerine Yalın Üretim Eğitimi
12.01.2023
1.773
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Çil tarafından Hyundai Assan Otomotiv San. ve Tic. A.Ş Mühendislerine “5S Yönteminin Üretimdeki Faydaları Konusunda” Yalın Üretim Eğitimi verildi.

2023 yılının ilk ayında Hyundai Assan Otomotiv Sanayinin seri eğitimleri kapsamında Tesis Planlama Departmanı tarafından organize edilen 5S eğitimine üretim ve kalite birimlerinde çalışan 70’den fazla mühendis ve yönetici katıldı. Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen eğitimde temel düzeyde 5S yönteminin üretimdeki faydaları üzerinde duruldu. Eğitimde israfı ortadan kaldırmak, verimli, güvenli ve temiz bir çalışma ortamı sağlamak için 5S kurallarının nasıl uygulanabileceği, yalın üretim kültürü ve değişime karşı direncin nasıl kırılabileceği konuları ele alındı.

Hyundai Assan Otomotiv Sanayi İnsan Kaynakları Planlama Departmanı ve Öğrenme ve Geliştirme Birimi desteğiyle gerçekleştirilen eğitiminde; 5S’e genel bakış, giriş, tanım, 5S’in sürekli iyileştirmeye ve israfları yok etmedeki hem doğrudan hem de dolaylı katkıları, 5S’in uygulanmasında karşılaşılan zorluklar, değişime karşı direnç ve bu zorlukların nasıl üstesinden gelineceği, 5S’in standartlaştırılması ve sürdürülebilirliği, 5S ile dijital teknolojilerin entegrasyonu, 5S faaliyetleri için yazılım talebi, iş yapma kültürü ve yaşam biçimi olarak 5S’in üretim ortamlarında nasıl etkin olarak sürdürüleceği konuları üzerinde duruldu.

Prof. Dr. İbrahim Çil eğitimde uzun yıllar Hyundai Assan da uygulanan 5S yöntemi ve iş yapma kültürü olarak 5S’in üretim ortamlarında sürekli iyileştirme ve israfları yok etmedeki “Arka Planı” ele aldı. Yetişkin eğitiminde etkin bir araç olan 5S Simülasyon Sayı Oyununun bir uygulaması katılımcıların etkin katılımıyla gerçekleştirilerek 5S’nin üretime sağladığı katkılar somut örneklerle ve sayısal analizlerle değerlendirildi.

5S Yönetimi Nedir?

5S, sürekli iyileştirme kültürüne girmeye başlayan şirketlerde uygulanabilen yalın araçlarından biridir. En temel haliyle tesis çapında organizasyon, temizlik ve görsel iletişim yoluyla iş yeri verimliliğini artırmak, maliyetleri düşürmek ve üretkenliği artırmak için yararlanılan bir yöntemdir. Sürekli iyileştirme çalışmalarına destek sağlayarak israfları yok etmeye destek olur. Küresel olarak tüm dünyada üretim tesislerinden ofislere, küçük işletmelerden büyük çok uluslu kuruluşlara kadar her tür şirkette ve hem özel sektörde hem de kamu sektöründe uygulanmaktadır. Sadeliği, pratik uygulanabilirliği ve görsel doğası, onu operatörler ve yöneticiler için ilgi çekici bir uygulama haline getirir. Bu yönüyle 5S, sürekli iyileştirme kültürü yolunda ilerleyen bir şirkette uygulanabilecek temel yalın üretim araçlarının başında gelir.

Hyundai Assan

Hyundai Assan İzmit Fabrikası toplam 1 milyon m²’lik alana sahip olan ve Hyundai Motor Company’nin denizaşırı ülkelerde kurduğu ilk üretim tesisidir. Hyundai Assan, Hyundai Motor Company ve Kibar Holding ortaklığıyla yönetiliyor.  Avrupa’daki kompakt otomobil üssü konumundaki Hyundai Assan, 2 bin 700 çalışanıyla i10, i20, BAYON ve i20 N modellerini üretiyor. Ayrıca, Hyundai Assan bu araçları 40’tan fazla ülkeye ihraç ediyor. Almanya, İngiltere ve İtalya gibi ülkeler Hyundai Assan’ın en fazla ihracat yaptığı yerlerin başında geliyor. “Pres, Gövde, Boya, Montaj ve Motor Montaj” olmak üzere 5 atölyeden oluşan fabrikada, 1.0 lt ve 1.2 lt benzinli Yeni i10 ile 1.0 lt, 1.2 lt ve 1.4 lt benzinli motor seçeneklerine sahip i20’nin üretimi gerçekleştiriliyor. Bugüne kadar 2 milyonun üzerinde araç üreten Hyundai Assan İzmit Fabrikasında birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişlerini ve üretim teknolojilerini içeren endüstri 4.0 alt yapısı da bulunuyor.


1.773 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.