SAÜ’de “Dokun ve Bak” sergisi ile görme engelliler sanatla buluşuyor

SAÜ’de “Dokun ve Bak” sergisi ile görme engelliler sanatla buluşuyor
29.11.2023
718
A+
A-

Hülya Düzenli’nin “Dokun ve Bak-Hayat Biri Olmadan Diğerinin Olmadığı Bir Yolculuktur” başlıklı sergisi, Sakarya Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nde açıldı.

Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Köseoğlu tarafından yapılan açılışa, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Tahsin Turğay,Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şafak Narbay, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan yardımcıları Doç. Dr. Mesude Hülya Doğru, Doç. Dr. Dicle Öney, Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Didem Atiş, Resim Bölüm Başkanı Doç. Dr.Onur Karaalioğlu,öğretim üyeleri, sanatçılar, SAÜ mezunları, öğrenciler ve sanatseverler katıldı.

Dünya Engelliler günü nedeniyle gündeme gelen sergi, Sakarya Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan yardımcısı Doç.Dr. Mesude Hülya Doğru’nun girişimiyle ve yönetiminde yapıldı.

Farklı ilklere sahip olan sergi Hülya Düzenli; “ 2016 yılında ‘Dokunarak Bakmak’ sergisiyle başlayan bir serüven Sakarya’da da devam ediyor. Görme engelliler için yaptığım Renk Alfabesi çizgi ile rengin, plastik ve psikolojik özelliklerinin örtüşmesiyle oluşmuştur. Benim için o günden beri renk ancak böyle ifade edilen bir olgu ve apriyorik olarak edindiğimiz birçok bilginin değişmesi demektir. Giderek geliştirdiğim Görme engelliler için Renk Alfabesi görme ediminin göz değil parmak uçlarımızla da olabileceği fikrinden yola çıkılarak yapılmıştır. “Renk ışıksız bir ortamda da algılanabilir mi?” sorusuna cevaptır. Yitirdiğimiz algı araçlarını yeniden kazanmamıza ilişkin bir uyarıdır. En önemlisi insanın insanla empati yaparak duyarlılıklarını geliştirebileceğine dair bir yaklaşımdır. Hayat biri olmadan diğerinin olmadığı bir yolculuktur. Bu yolculuğu umutlu, mutlu, deneyimsel ve zengin kılmak için alfabemiz genişleyebilir” şeklinde konuştu.

Serginin düzenlemesinde görme engellilere gösterilen duyarlılığın bir ifadesi olarak eserlerin yanında QR-karekod uygulaması eklenerek görme engellilerin eserler hakkında bilgi sahibi olması sağlandı. Sakarya Üniversitesi görme engelli bireylerle ilgili birimde görev yapan İbrahim Bingül tarafından gerçekleştirilen uygulama sanatçı tarafından yapılan seslendirme ile izleyiciyle özellikle görme engelli izleyici ile açıklamalı olarak buluşturuldu.

Sergiyi gezenler – görme engelliler için belki de dünyada da ilk kez- her yapıtın yanında bulunan kod sayesinde açıklamayı dinleyebildi. Çağdaş iletişim dili, çağdaş sergileme ve çağdaş sanat anlayışının, insana duyarlı yaklaşım bilinciyle buluştuğu sergi ve sergileme, sanatseverler ve görme engelliler tarafından büyük bir ilgi ve memnuniyetle karşılandı.

 

Hülya Düzenli kimdir?

Ressam Hülya Düzenli, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Resim Ana Sanat Dalı, Adnan Çoker Atölyesi’nden yüksek mezun oldu.40 yılı aşkın süredir çeşitli sanat okullarında öğretim elemanı olarak çalıştı, yurt içi ve yurt dışında müzelerde canlı anlatımlar yaptı, iki yayın çıkardı ve birçok sergiye küratörlük yaptı. Sanatçının, Türkiye ve Avrupa Birliği Ülkelerinden fikir hakkını aldığı ‘Körler için Renk Alfabesi’ buluşu bulunuyor.

Hülya Düzenli, halen online ve yüz yüze Sanat Atölyesi’nde sanat tarihi, konsept yönetimi, resim ve portfolyo atölyeleri yönetiyor, sanat ve kültür gezileri yapıyor, çalıştaylar yönetiyor ve kişisel sanat çalışmalarına İstanbul’da devam ediyor.

10 Aralık 2023 tarihine kadar devam edeceği bilinen “Dur ve Bak” Sergisi yoğun ilgi nedeni ile, 17 Aralık 2023 tarihine kadar devam edecek.

 

 

 
718 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.