SAÜ Türkçe Eğiticiler Yetiştirecek

SAÜ Türkçe Eğiticiler Yetiştirecek
21.07.2018
1.278
A+
A-

Geçtiğimiz yıl Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB)-Sakarya Üniversitesi işbirliğiyle Türkçe öğretecek eğitimcilerin yetiştirilmesi amacıyla başlatılan ve başarılı sonuçlar veren “Türkçe Öğretimi Yüksek Lisans Programı” 5 yeni üniversite ile imzalanan protokolle genişletildi.

Bu kapsamda “Yurt Dışındaki Türk Çocuklarına Türkçe Öğretimi Yüksek Lisans Programı” adıyla Akdeniz Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde açılacak olan yüksek lisans programlarıyla yeni eğiticilerin yetiştirilmesi planlanıyor.

Ankara’daki YTB binasında düzenlenen protokol imza törenine YTB Başkanı Abdullah Eren, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman ve Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Temel Gürdal’ın yanı sıra Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Ögke katıldı.

YTB Başkanı Eren, yaptığı açıklamada “Geçtiğimiz yıl Sakarya Üniversitesiyle yaptığımız ilk uygulamanın olumlu sonuçlar vermesi, bu eğitim programının diğer üniversitelerimize de yayılması yönünde bir teşvik sağlamıştır” dedi.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şişman da “Bu programın açılması için YÖK olarak her türlü desteği verdik ve ilgili üniversitelerin temsilcilerinin YÖK’te toplantılar yapmasıyla ortak bir karar sonucu bu programa son hal verilmiştir” diye konuştu.

Sakarya Üniversitesi adına konuşan Prof. Dr. Gürdal ise “Bu program ilk kez geçen yıl Sakarya Üniversitesi’nde başarılı şekilde uygulandı, bu yıl da geliştirilerek daha da başarılı şekilde uygulanması için üniversite olarak her türlü desteği sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

İmza törenine katılan üniversitelerin temsilcileri de programa vermiş oldukları destekten dolayı memnuniyetlerini dile getirerek, programın gelişmesi için de ellerinden geleni yapacaklarını ifade ettiler.

Yurt Dışındaki Türk Çocuklarına Türkçe Öğretimi Yüksek Lisans Programı’na yurtdışında yaşayan ve oturum veya vatandaşlık hakkı olan eğitimlerini yurtdışında tamamlamış Türk soylular başvurabilecek. Yüksek lisans programında eğitim almaya hak kazanan öğrencilere YTB burs, öğrenim harcı, konaklama desteği sağlayarak yurtdışında Türkçe öğretmeni olarak istihdamı için de gerekli girişimlerde bulunacak.

Kimler başvurabilir

Üniversiteler bünyesinde açılacak olan programa yurt dışında yaşayan Türk vatandaşı, çifte vatandaş veya mavi kart sahipleri başvurabilecek. 2018-19 döneminde açılacak program iki yarıyıl ders dönemi ve adayın kendi ülkesindeki bir eğitim kurumunda tamamlayacağı iki yarıyıldan oluşan staj ve tez dönemini kapsayacak şekilde dört yarıyıldan oluşuyor. Başvuruların ardından programlara kabul edilen adayların üniversite eğitim harçları YTB tarafından karşılanacak olup ayrıca, öğrencilere aylık 1500 TL burs ve ücretsiz konaklama imkânı sunulacak. Adaylardan mezuniyetleri sonrasında ise yaşadıkları ülkelere dönerek, Türk çocuklarına anadillerini öğretme konusunda roller üstlenmeleri bekleniyor.

İmzalanan protokollerin ardından başvuruların alınmaya başlanacağı programa ilişkin detaylı bilgiler ise www.ytb.gov.tr/turkceylp  adresinde yer alıyor. 2018-2019 akademik yıllarda başlayacak programlara son başvuru tarihi ise 3 Eylül 2018 olarak belirlendi.

 
1.278 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.