SAÜ İlahiyat Fakültesi Ev Sahipliğinde Düzenlenen Sempozyumun Açılışı Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın Katılımıyla Gerçekleşti

SAÜ İlahiyat Fakültesi Ev Sahipliğinde Düzenlenen Sempozyumun Açılışı Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın Katılımıyla Gerçekleşti
07.10.2022
1.149
A+
A-

SAÜ İlahiyat Fakültesi ev sahipliğinde Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya İl Müftülüğü ve Yunus Emre Camii Vakfı (YECVA) iş birliğiyle düzenlenen “Değişen Dünyada Cami ve Fonksiyonları” konulu uluslararası sempozyumun açılışı Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katılımıyla gerçekleşti.

SAÜ İlahiyat Fakültesi öğrencisi Beytullah Bilgiç’in Kur’ân-ı Kerîm tilavetiyle başlayan sempozyuma Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkan Genel Sekreter Yardımcısı Ziya Cevherli, Sakarya İl Müftüsü Hasan Başiş, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Yunus Emre Cami Vakfı Başkanı Mehmet Keskin, öğretim üyeleri, Diyanet personeli ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Sakarya Üniversitesinde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Cenab-ı Hak bu sempozyumu hayırlı eylesin, hayırlı neticelerle milletimiz için bereketli eylesin.” ifadelerini kullandı. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı ve fakülte hocalarına teşekkürlerini ileten Prof. Dr. Erbaş, yaptığı konuşmada camilerin önemi üzerinde durdu. Prof. Dr. Erbaş, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Mescit neredeyse devlet olmaya adım atmış Medine’nin yaptığı ilk iştir. Ne kadar önemli ki, Allah Resulü Efendimiz Mekke’den Yesrib’e adım atar atmaz öncelikle Kuba’da bir mescit yaptırmış sonra Mescid-i nebevî’yi yaptırmıştır. Mescid-i nebevî Müslümanların her şeyi oldu. Sadece namaz kılınan bir yer değil, aynı zamanda eğitim alınan, devlet işlerinin müzakere edildiği bir yerdir. Özellikle ilim, irfan, bilgi, hikmet unsuru ve cami arasındaki bağı kurmak için Efendimizin Medine-i münevvere’de inşa ettirdiği Mescid-i nebevînin içinde suffeyi kurmuş olması çok manidardır.”

Sempozyumun açılışında konuşan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al ise böyle anlamlı bir konuyu ele alıp değerli konuklarla birlikte tartışacak olan insanların bugün üniversitelerinde olmasının ve böyle önemli bir konunun üniversitelerinde tartışılıp ele alınmasının kendileri için onur verici olduğunu söyledi. “Sakarya Üniversitesi olarak bu güzel günde, böyle bir konuda iyi ki ev sahipliği yaptık ve sizinle birlikte olduk.” ifadeline yer veren Rektör Al, katılımcılara selamlarını ilettikten sonra sözlerini tamamladı.

Sempozyumun açılışında konuşan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı ise SAÜ İlahiyat Fakültesinin yetkin akademik kadrosu, lisans ve lisansüstü programları ve öğrenci sayısıyla Türkiye’nin önde gelen ilahiyat fakültelerinden birisi olduğunu aktardı. Prof. Dr. Bostancı, “Üniversite tercihlerindeki sırası, akademik başarılar, düzenlediği ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar, yurt dışı öğrenci değişim programlarına aktif katılımı ve bir kısmını kurumlar arası iş birlikleri ile gerçekleştirdiği diğer faaliyetleri ile benzeri kurumlar arasında haklı bir yer edinmiş ulusal ve uluslararası arenada tanınırlık kazanmıştır.” ifadelerine yer verdi.  Dekan Bostancı, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın da uzun yıllar Dekan, Dekan Yardımcısı, Bölüm Başkanı ve Öğretim Üyesi olarak katkı sunduğu SAÜ İlahiyat Fakültesinin bu yıl aldığı uluslararası akreditasyon ile hem Türkiye’de hem de İslam Dünyası’nda yüksek din öğretimi alanında akreditasyon alan ilk fakülte olduğunu söyledi.

Kurumlar arası çok güzel bir iş birliği ile vücut bulan böyle önemli bir ilmi toplantıya ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirten Dekan Bostancı, sempozyumla birlikte toplumsal yapıda meydana gelen değişimlerin camilerin fonksiyonlarında ne gibi farklılaşmalar meydana getirdiğinin tespit edilmesinin ve hızla değişen dünyada hizmet alanlarına göre camilerin fonksiyonlarının ihtiyaç ve beklentiler çerçevesinde incelenmesinin amaçlandığını ifade etti.

Prof. Dr. Ahmet Bostancı, katılımlarından dolayı Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’a, sempozyumu himaye eden Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım’a, sempozyuma ve ayrıca fakültenin diğer ilmî ve kültürel faaliyetlerinden dolayı Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’ye, fakülte faaliyetlerine olan desteklerinden dolayı SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al’a, sempozyumun düzenlenmesindeki iş birlikleri sebebiyle Sakarya İl Müftüsü Hasan Başiş ve YECVA Başkanı Mehmet Keskin’e, sempozyumun tertip, ilim ve organizasyon ekiplerinde yer alan kişilere teşekkürlerini ilettikten sonra sözlerini tamamladı.

7-9 Ekim 2022 tarihleri boyunca devam edecek olan sempozyumda Türkiye, Filistin, Endonezya, Ürdün, Umman ve Sudan gibi ülkelerden iştirak edecek olan değerli katılımcılar tarafından Türkçe, Arapça ve İngilizce dillerinde olmak üzere toplam 41 adet tebliğ sunulacak ve müzakereleri yapılacak. Sempozyumda açılış oturumunun hemen ardından gerçekleştirilecek bir panelin yanı sıra “Camilerin Sosyal Fonksiyonları”, “Kategorilerine Göre Camiler”, “Yurtdışında Camiler”, “Tarihi Süreçte Camiler”, “Din Görevlileri ve Camiler”, “Çeşitli Fonksiyonlarıyla Camiler”, “Cami Hizmetlerinde İyi Örnekler”, “İslam Dünyasında Camiler ve Fonksiyonları, “İslam Dünyası ve Türkiye’de Camiler ve Fonksiyonları” gibi başlıklar taşıyan 9 oturum ve bir de değerlendirme oturumu yer alacak.

 
1.149 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.