SASGEM Çarşamba Konferansında ‘Babaların Dönüşen Otorite Stratejileri’ Konuşuldu

SASGEM Çarşamba Konferansında ‘Babaların Dönüşen Otorite Stratejileri’ Konuşuldu
17.03.2022
1.368
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi (SASGEM) tarafından düzenlenen Çarşamba Konferanslarının bu haftaki konuğu Doç. Dr. Mehmet Fatih Güloğlu oldu. Doç. Dr. Güloğlu, konferansta “Babaların Dönüşen Otorite Stratejileri” konusunu ele aldı.

Otorite kavramının üzerinde tarihsel olarak çok ağır yükler olduğunu söyleyen Doç. Dr. Güloğlu, bilinenin ötesinde bu kavramın derinlerde yatan farklı anlamlarından bahsederek konuşmasına başladı.

“Tarihte baba daima günah keçisi olarak ifade edilmiştir”

Babaların akıllı varlıklar olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Güloğlu, babaların rasyonel eylemler sergilediklerinden ve bu doğrultuda ilerlediklerinden söz etti. Bunun sonucu olarak da modernizm karşısında babaların direnç geliştirdikleri, kendi arzu ve istekleriyle toplumun beklediği istekler arasında bir uzlaşım kurmaya dönük girişimde bulunduklarını cümlesine ekledi.

Doç. Dr. Güloğlu, “Otorite, en yalın tabiriyle birine bir şey yaptırtabilme kabiliyetidir. Bunun yanında artırmak, çoğaltmak, yeterlilik gibi birçok anlamda kullanılmıştır. Bana göre ise otorite, ilişkilerin kurulabilmesinin zeminidir. Başka bir deyişle bir otorite olmaksızın ilişkilerin kurulamayacağını varsayıyorum” şeklinde konuştu.

Otorite kavramını açıklamasının ardından ‘baba otoritesi’ kavramının üzerinde duran Doç. Dr. Güloğlu, “bu konuda Hegel’e başvuruyoruz” dedi. Sözlerine “O, insanî otoritenin dört tane kişide ete kemiğe büründüğünü ifade eder: yargıç, reis, efendi, baba” kelimelerini ekledi.

Modernleşme sürecinde birçok şeyin değiştiği gibi baba otoritesinin değiştiğine dikkat çeken Doç. Dr. Güloğlu, yapılan çalışmalar sonucunda baba otoritesinin eskiye göre %40 azaldığını açıkladı. Otoriteyi açık ve örtük otorite olarak ayıran Doç. Dr. Güloğlu, ikisini uygulayan babanın da aldığı sonuçların hemen hemen aynı olduğunu belirtti.

“Babalar, otoriteden vazgeçme eğiliminde değiller”

Doç. Dr. Güloğlu, “Babalar otoriteyi temel olarak ‘kendi sözünün dinlenmesi’ olarak görürler ve söylediklerinin hemen yapılmasını beklerler” şeklinde konuştu. Sözün dinlenmesi için açık otoriteyi mi yoksa örtük otoriteyi mi kullandıkları örnekler vererek anlattı.

Doç. Dr. Mehmet Fatih Güloğlu, ideal baba otoritesinin hangisi olduğu sorusuna “şiddetten uzak olan” şeklinde cevap vererek konuşmasını sonlandırdı.


1.368 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.