Sanayide Verimlilik ve Başarılı Örnekler

Sanayide Verimlilik ve Başarılı Örnekler
29.04.2016
1.240
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Sakarya İl Müdürlüğü tarafından “Sanayide Verimlilik ve Başarılı Örnekler” isimli bir konferans gerçekleştirildi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen konferansa SAÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Özcan Keskin, Sapanca Mahmudiye Kaynak Suyu Fabrika Müdürü Çağlar Seyhan, Asaş Alüminyum Proje Koordinasyon Müdürü Zafer Zorlu konuşmacı olarak katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Sakarya İl Müdürü Özcan Keskin, “Bakanlığımızın her yıl düzenlediği verimlilik haftası münasebetiyle toplanmış bulunmaktayız. Verimlilikle ilgili daha çok işletmelerin verimliliği üzerinde duracağız. Bu konularda uzman arkadaşlarımız, akademisyenler size teknik bilgileri verecekler. Toplantımızın konumuz gibi verimli olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Verim sizsiniz

Herkesin kendisine göre bir verim noktası olduğundan söyleyen Prof. Dr. Sarıbıyık, “Aslında işin temelinde siz varsınız. Yani verim sizsiniz dediğimizde neresinden bakarsanız bakın işin temeli bu cümlede saklı olduğunu düşünebiliriz. Bazen verimlilikle ilgili farklı düşünebiliriz. Çok çalışmayı, çok üretmeyi, hızlı çalışmayı, daha fazla kazanmayı, kaliteli üretimi ve düşük maliyeti verimlilik olarak algılayabiliriz. Herkes kendine göre bir verim noktasında bir söylem geliştirmiş. Öğrenci için verimlilik sınıfı yüksek notla tamamlayıp iyi bir iş bulmak şuandaki ilk hedef olarak, verimliliğin temel anahtarı olarak düşünebiliriz. Bir işletme açısından baktığımızda ucuza üretip pahalıya satmak şeklinde düşünülebilir. Aslında yapılanların yapılması gerekenlere oranı gibi matematiksel bir olgu olarak da algılayabiliriz. Bakışla ilgili olan kısmada baktığımızda birisi için verimli olduğunu düşündüğümüz, verim olarak adlandırdığımız bir şey başka biri için verim olmaktan öte olabilir” şeklinde konuştu.

Verimlilik projelerinden kar ediliyor

Verimlilik projelerinin sağladığı katkıdan söz eden Çağlar Seyhan, “Bir su fabrikası olarak her yıl yönetim sistemimize bir şeyler katmaya çalışıyoruz. Kalite sistemimize bir şeyler katmaya çalışıyoruz ve sürekli verimlilik projeleri yapıyoruz. Piyasada ürünün fiyatını biz belirlemiyoruz. Bu yüzden şirket verimlilik projelerinden kar ediyor. Enerjiyi, malzemeyi, çalışanı, çalışma süresini verimli kullanarak şirket daha fazla kar ediyor. O karlılık hedefini tutturup her sene yeni yatırımlar gelmesini sağlıyor” dedi.

Önce insanı motive etmek gerekiyor

Yapılan projelerin sadece kar amaçlı olmadığını söyleyen Zafer Zorlu, “İstenilen yükselişe gelmek sadece yatırımla olacak bir iş değil. Verimli olmak zorundayız. Elindeki üründen, elindeki insan kaynağından, elindeki makinadan maksimum seviye yararlanmak zorundayız. Yaptığımız projeler sadece ürüne yönelik para kazandıran aktiviteler olmuyor. İnsan gücüyle çalışıyorsunuz ve bunların hepsini insan yapıyor. Dolayısıyla önce insanı motive etmeniz gerekiyor. İnsanları projeleri yapmak için motive etmediğiniz sürece sürekli para kazandıracak bir aktivite bulmanız çok zor. Ama insana yaptığınız yatırım dönüp dolaylı yoldan size paraya dönüşmüş şekilde elinize geliyor” diye konuştu.

Konferansın sonunda verimlilik haftası kapsamında düzenlenen ‘Fikir ve Tasarım Yarışması’nda birinciye dizüstü bilgisayar, ikinci ve üçüncü olanlara tablet bilgisayar hediye edildi.

28/04/2016 – ME
1.240 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.