Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesinde Tıme Lapse Çalıştayı

Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesinde Tıme Lapse Çalıştayı
19.04.2019
1.385
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesinde (STMF) “Time Lapse Video” konulu çalıştay düzenlendi.

‘Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Fotoğraf Konuşmaları’ kapsamında Rıfkı Ünal’ın koordinatörlüğünde yürütülen çalıştay, 17 Nisan Çarşamba günü fakültenin Fotoğraf Stüdyosunda gerçekleşti. Çalıştayda Ünal’ın yaptığı bilgilendirmenin ardından, katılımcılar bir “time lapse video” uygulaması hazırladı.

Time lapse nedir?

Kelime anlamı, ‘zaman atlamalı çekim’ olarak geçmektedir. Teknik olarak fotoğraf, biçim olarak video olan time lapse, geçen zaman dilimini görülmek istendiği süre içerisine sığdırmaktadır. Bu zaman aralıkları konuya göre birkaç saniye ya da yıl olarak değişebilir.

Örneğin bir saniyelik video görüntüsü elde edilmesi için 25 kareye ihtiyaç vardır. Art arda çekilen 60 kare, bir dakikalık video görüntüsüne denk gelecek şekilde hesaplandığında, 2.4 saniyelik time lapse çekim süresine karşılık gelecektir.

Fotoğraf bulunduğu andan günümüze kadar gelişmeye devam etmiş ve teknik çeşitlilik artmıştır. Dijital sistemin getirdiği kolaylıklar tekniksel ve deneysel fotoğraf üretimini hızlandırmıştır. Parçaları oluşturan fotoğrafların ardışık bir sıra içinde yerleştirilmesiyle seri fotoğraflar oluşur. Seri fotoğraf yani birden fazla fotografik görüntünün tek bir fotografik ürün meydana getirecek şekilde ardışık bir düzende sunulmasıdır. Bu kapsamda Eadward Muybridge’in 1870’lerdeki ilk çalışmaları ise tekniğin başlangıcı olmuştur.

Time lapse tekniği reklam, film, belgesel, dizi ve haberlerde kullanılıyor.

18-04-2019 / ST


1.385 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.