Geleceğe Yön Veren Sakarya Üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, Sakarya’da akademinin 50’nci yılını çeşitli etkinliklerle kutlayacak.

Geleceğe Yön Veren Sakarya Üniversitesi
27.02.2020

Sakarya’da Akademinin 50 Yıllık Tarihçesi

Kendisine çağdaş uygarlığın gerektirdiği her türlü donanıma sahip bireyler yetiştirmeyi amaç edinmiş olan Sakarya Üniversitesinin çekirdeğini, 1970 yılında açılan Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu oluşturmuştur. Bu okul 1971 yılında Sakarya Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisine dönüşmüş, 1982–1992 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak eğitim öğretim faaliyetine devam etmiş, 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı kanun ile Sakarya Üniversitesine dönüşmüştür.

Sakarya Üniversitesi kuruluşundan beri pek çok başarıya imza atmıştır. Türkiye’de bulunan 206 üniversite içerisinde önemli bir konuma sahip olan Sakarya Üniversitesi, Türkiye’de TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi alan ilk üniversite, toplam kalite çalışmaları ile EFQM Modeli çerçevesinde Ulusal Kalite Ödülü alma başarısını gösteren ilk ve tek üniversitedir.

Bu alandaki başarılarını sürdüren üniversite, 2015 yılında Avrupa Mükemmellik Ödülleri kapsamında bir Başarı Ödülü almış ve sonrasında 2018 yılında Avrupa Küresel Mükemmellik Ödülleri kapsamında 2 Başarı Ödülü almıştır.

2000 yılında TSE-ISO-EN Sertifikası alan Türkiye’de ilk üniversite olan SAÜ, kalite çalışmaları kapsamında 2006 ve 2008 yıllarında iki adet EFQM Mükemmellikte Yetkinlik Belgesi sahibi olmuştur.

2009 ve 2010 yıllarında Avrupa Dil Etiketi Ödülü, DS Etiketi Ödülü ve ECTS Etiketi Ödülünü alan SAÜ, yine 2010 yılında Türkiye Ulusal Mükemmellik Ödülünü alan Türkiye’de tek üniversite olmuştur.

Kalite alanındaki başarılarını taçlandırmak isteyen SAÜ, bu kapsamda 2013 yılında “Türkiye Mükemmellikte Süreklilik Ödülü”ne sahip Türkiye’deki tek üniversite olma özelliğini kazanmıştır. Bununla da yetinmeyen SAÜ, aynı yıl DS ve ECTS Etiketleri yenilenen Türkiye’de tek üniversite olmuştur.

Sakarya Üniversitesi 2014 yılında ERASMUS Kalite Ödülü, Sakarya Üniversitesine bağlı faaliyet gösteren Sakarya Teknokent ise 2014 yılında “En Başarılı Teknokent Büyük Ödülü”, 2015 yılında ise En Gelişen Teknokent Büyük Ödülü”nü almıştır.

Sakarya Üniversitesi, 2015 yılında TSE’nin verdiği “TS-ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi Belgesi”ne sahip olan ilk üniversite olmuştur.  Sakarya Üniversitesi, Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM) tarafından yürütülen 2015 EFQM Avrupa Mükemmellik Ödülü’nü alan Türkiye’deki tek üniversite olmuştur. Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Autoworld Müzesi’nde gerçekleştirilen törenle ödülünü alan Sakarya Üniversitesi, EFQM tarafından “Kurumsal Yetenekleri Geliştirme” alanında ödüle layık görülmüştür.

Kurumsal gelişimini hedef odaklı olarak gerçekleştiren Sakarya Üniversitesi, üniversite sıralamalarından URAP 2016 sıralamasında son 4 yılda 40 sıra yükselerek 30’uncu sıraya yükselmiş ve 2015 Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde ise 24 sıra yükselerek 21’nci sırada yer almıştır. Ayrıca akredite olan program sayısı 40’a yaklaşan Sakarya Üniversitesi, Türkiye’de en fazla programı akredite olan üniversite olmuştur.

2016 yılında Avrupa Üniversiteler Birliği Kurumsal Değerlendirme Programı kapsamında yapılan değerlendirmede başarılı olan Sakarya Üniversitesi, 2017’de de Yükseköğretim Kalite Kurulu Kurumsal Dış Değerlendirme Programında değerlendirilmiştir.

Sakarya Üniversitesi, 2018 yılında da Avrupa EFQM Küresel Mükemmellik Ödülleri kapsamında Kurumsal Yeteneklerin Geliştirilmesi ve Müşteriler İçin Değer Katma alanlarında 2 Başarı Ödülü almıştır.