Sakarya Üniversitesi’nden enerji ve batarya alanına katkı sunacak bir proje

Sakarya Üniversitesi’nden enerji ve batarya alanına katkı sunacak bir proje
21.02.2024
694
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hasan Algül yürütücülüğünde hazırlanan “Development of innovative, low-cost NaFePO4-type Sodium-Ion-Batteries based on recovery of LiFePO4-material from spent Lithium-Ion-Batteries (LIB2SIB)” başlıklı M-ERA.NET kapsamında hazırlanan proje desteklenmeye hak kazandı.

Koordinatörlüğünü Almanya’dan Research Institute for Precious Metals and Metals Chemistry (fem) tarafından yapılan projede Almanya’dan bir araştırma enstitüsü (fem) ve bir firma (EurA AG), Bulgaristan’dan bir araştırma enstitüsü (IEES – BAS) ve Türkiye’den Sakarya Üniversitesi ve bir firma (Niocycle Teknoloji) olmak üzere toplamda 3 farklı ülkeden 5 ortak bulunuyor. SAÜ Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Alp, Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Gülfen,Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Uysal ve Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hasan Algül’ün katkılarıyla hazırlanan proje ile enerji ve batarya alanına yenilikler getirilmesi amaçlanıyor.

Projenin temel amacı, kullanım ömrünün sonuna gelmiş LFP esaslı lityum iyon pil katot malzemelerin geri dönüştürülerek; gelecek nesil yüksek performanslı, güvenli, stabil, düşük maliyetli ve bol miktarda malzemelerin kullanımı ile sodyum iyon pillerin inşa etmek olarak belirlendi. Proje, bu amaç doğrultusunda enerji depolama ve batarya sektöründe uygulanabilir ve bütünsel geri dönüşüm süreçlerinden sürdürülebilir bir şekilde yenilikçi sektörler arası çözümler sunuyor.

 
694 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.